Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Sport
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Religie
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
24390
De la 07 Ianuarie 2003
118529171

Botoşani: Ziua Naţională sărbătorită la Darabani şi Călăraşi

  • 2 December 2014, 23:00

Urmând o tradiţie recentă, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită la Darabani printr-o întâlnire frăţească între românii din acest orăşel şi cei veniţi din Ucraina şi Republica Moldova. De această dată organizarea evenimentului a aparţinut profesorului Constantin Moroşanu în calitatea sa de preşedinte al Asociaţiei Prietenii Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţa, primarul oraşului, ing. Cornel Aroşoaie având statut de invitat.
Întâlnirea s-a consumat în Sala de festivităţi a Primăriei iar discursurile au fost asigurate dde profesorii istorici Vasile Adăscăliţei din Dorohoi şi Dan Prodan din Botoşani. Sarea şi piperul întâlnirii l-a constituit un taraf de muzică populară venit din orăşelul Herţa – Ucraina. Cele două soliste îmbrăcate în vechi costume populare bucovineşti, eleve de liceu, s-au simţit extrem de fericite să cânte în limba Ţării de care se simt sufleteşte alături, chiar dacă în calea dragostei lor pentru Ţară stă apa Prutului.
Prof. Moroşanu a pregătit şi împărţit participanţilor diplome, dovadă a prezenţei lor la sărbătoarea zilei Naţionale a României. După discursurile oficiale a urmat depunerea de coroane la statuia Eroilor căzuţi în Cele Două Războaie Mondiale după care întreaga asistenţă s-a deplasat într-o locaţie special amenajată pentru o agapă frăţească.
Fragmente din evenimentul de la Darabani au fost filmate pentru emisiunea Lumea lu’ Rotundu. De la Darabani ne-am deplasat în comuna Călăraşi, unde primarul Elena Vrajotis (foto) anunţase că a organizat în cinstea marii sărbători naţionale o serie de evenimente deosebite.
Şi sediul primăriei Călăraşi dispune de o sală de festivităţi în care s-a organizat un simpozion pe teme sociale susţinut de către preoţii parohi din comună. Preotul Costin de la parohia din satul Pleşani a impresionat prin modul în care a abordat tematica problemelor sociale ale creştinilor din zonă, el fiind şi un bun organizator în susţinerea activităţilor şcolare şi la grădiniţă. Părintele, venit în comună din zona Neamţului, a invitat la eveniment şi un grup de studenţi la Teologie, misionari voluntari, care să explice asistenţei rolul şi rostul părinţilor în educaţia copiilor. Soţia preotului, Alexandrina Costin, profesoară la Liceul de Artă din Botoşani, o soprană de forţă, a susţinut un spectacol fiind acompaniată de instrumentişti de la Filarmonica Botoşani.
Primarul Elena Vrajotis a întâmpinat Ziua Naţională a României cu o serie de realizări deosebite şi de stringentă utilitate pentru comună însă de departe ce-a mai semnificativă şi importantă realizare rămâne asfaltarea porţiunii de drum judeţean din centrul localităţii Călăraşi până la joncţiunea cu drumul naţional care duce spre Iaşi, o dorinţă mai veche a călărăşenilor care, iată, s-a împlinit sub mandatul actualei primăriţe.
Necăjită în suflet era primăriţa şi pentru faptul că un preot paroh a exagerat într-un interviu dat celor de la Pto Tv cu numărul săracilor din comună pe care, chipurile, i-ar ajuta în mod permanent părintele. Comuna Călăraşi nu este o comună de săraci, dimpotrivă, întotdeauna oamenii au fost cu şi sunt cu o anumită stare materială. Este drept, mai sunt şi câteva familii ceva mai sărace dar şi dorinţa lor de muncă este ceva mai scăzută iar primăriţa nu este dispusă să le acopere nemunca prin a le acorda ajutoare sociale cu bani strânşi de la cei care muncesc.
De remarcat că şi la Darabani, şi la Călăraşi, primarii au ţinut să marcheze Ziua Naţională a României prin desfăşurarea unor evenimente în care să fie implicată comunitatea locală, responsabilizând-o asupra importanţei sărbătorii noastre naţionale.
Reportajul realizat va fi difuzat pe Tele-M Botoşani în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu de sâmbătă, 6 decembrie, ora 19.00 urmând a fi postat şi pe You Tube unde poate fi vizualizată cu adresa „Jurnalulonline”.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Doar Timpul poate înţelege Dragostea
Carnati traditionali ardelenesti de porc 100%.
Horoscopul zilei
Cifre ingrijoratoare pentru Kremlin: 125 de miliarde de dolari au iesit din Rusia in acest an
Cel mai mare brad de Craciun uman din lume
Curtea de Apel: Antena 1 si Antena 3 sa plateasca despagubiri de 5 milioane de lei RCS&RDS pentru campania de denigrare din 2012
Grecia vrea sa dubleze TVA la cazare in hoteluri. Proprietarii spatiilor de cazare: E o actiune sinucigasa
Papa Francisc pledeaza pentru unitatea bisericilor catolica si ortodoxa
Infrangere majora pentru Rusia
Putin anunta ca Rusia a oprit proiectul gazoductului South Stream
Alegerile din Republica Moldova. UE si SUA asteapta formarea rapida a unui guvern
Liderii partidelor proeuropene nu se inteleg privind integrarea Rep. Moldova la NATO
Un român a fost retinut in Israel dupa ce si-a lovit fiica
jucatoare de tenis, pentru ca a pierdut un meci
Tariceanu da replica UNPR pe propunerea de taxare a marilor averi
Un medic din Botosani le recomanda gravidelor sa nu nasca la maternitatea la care lucreaza
Procurorii DNA ,,scutur㔠Consiliul Judeţean Botoşani
La români, minunea ţine doar trei zile
Ioan Rotundu
Jos pălăria, domnule comisar şef!
Ioan Rotundu
Grigore Petrenco, fostul comunist moldovean care ar controla miscarea extremista Antifa, implicat intr-un accident rutier la Iasi
Pagina de Facebook este spatiu public, nu privat, arata o decizie irevocabila a Inaltei Curti de Justitie si Casatie
Autoturism aprins de un scurtcircuit electric
Dorohoian salvat în ultima clipă din casa plină de fum
Week-end încărcat pentru pompierii botoşaneni
Comunicat de pres㠖 Muzeul judeţean/Secţia Etnografie Botoşani
Un tanar roman de doar 28 de ani si-a construit o firma ce se intinde in toata lumea ca o retea si lucreaza cu cele mai mari televiziuni din Europa
Aceasta e povestea unui CEO care si-a inceput ascensiunea de pe bancile scolii
Protest al politistilor in fata Ministerului Finantelor
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă