Ideea s-ar putea concretiza printr-un parteneriat extins, pe de o parte Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, Primăria Botoşani; Consiliul Local Darabani, pe de alta Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi protecţia de Consecinţele dezastrului de la Cernobil - Cernăuţi şi Departamentul Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă în Ucraina - regiunea Cernăuţi.
Republica Moldova este reprezentată de Universitatea de Stat "Alecu Russo" din Bălţi. Scopul principal al proiectului este achiziţia şi dotarea cu echipamente, precum şi instruirea personalului calificat din Serviciile pentru situaţii de urgenţă şi înfiinţarea a 2 sisteme de prevenire / atenţionare şi alarmă (unul in Romania, unul in Ucraina) şi a 2 centre de comandă pentru sistemele de atenţionare şi alarmă (unul in Romania, unul in Ucraina).
Valoarea estimativă a grant-ului solicitat de la U.E. este de 2.500.000 euro. În cadrul celui de al doilea Apel de Propuneri al Programului Operaţional Comun România - Ucraina - Republica Moldova 2007-2013, a cărui data limită a fost 30 ianuarie 2012, Consiliul Judeţean Botoşani a depus, în calitate de Aplicant, un număr de 7 Note conceptuale, pentru 7 proiecte care vizează două domenii: infrastructura rutieră de graniţă, turismul cultural transfrontalier şi prevenirea situaţiilor de urgenţă. (Lavinia Preda)