Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
35968
De la 07 Ianuarie 2003
108676948

Botoşani/Mihaăileni: Bravo primarului Barbacariu, ruşine preotului Voloc pentru nevrednicie

  • 2 February 2016, 23:00

Botoşani/Mihaăileni: Bravo primarului Barbacariu, ruşine preotului Voloc pentru nevrednicie De mai mult timp îmi propusesem să fac o deplasare la Mihăileni pentru a vedea la faţa locului cum merg lucrările de refacere a casei bunicilor compozitorului George Enescu şi dacă primarul PSD Laurenţiu Barbacariu care într-o discuţie mai veche promisese reabilitarea clădirii fostului Muzeu Zahacinschi a făcut vreun demers în acest sens.
Filmările realizate ieri la Mihăileni vor fi difuzate pe postul Tele’M Botoşani, sâmbătă 6 februarie în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu, reportajul fiind intitulat „Aleşii care sfinţesc locul”.
În cadrul filmărilor am avut o surpriză deosebit de plăcută. Am descoperit, graţie viceprimarului Constantin Răileanu care m-a însoţit la filmări, existenţa unui Centru de zi destinat copiilor a căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate sau au mari probleme sociale în familie.. Este o realizare pe care nu am mai întâlnit-o în nicio comună din judeţ.
Investiţia s-a realizat la iniţiativa primarului Laurenţiu Barbacariu care este şi medic de familie şi care şi-a dat seama de dificultăţile prin care trec copii ce au părinţii plecaţi la muncă în străinătate sau provin din familii în care părinţii au probleme. Cu înţelegerea consilierilor locali s-au alocat bani de la buget şi s-a ridicat în centrul localităţii Mihăileni o clădire modernă, chiar cochetă, care adăposteşte o sală unde se desfăşoară activităţi educative, o sală de joacă, o sală unde se serveşte zilnic pozao masă caldă şi alte spaţii cu destinaţie de utilităţi sociale.
Pe educatoarea Maria Foca (foto 1) am găsit-o în plină activitate. De pe Internet preia fel de fel de imagini şi poveşti pe care le prezintă copiilor care în majoritate sunt de vârstă preşcolară (foto 2). După spusele viceprimarului, în jur de 27 de copii vin zilnic la acest centru de zi şi sunt supravegheaţi de dimineaţă până sore seară, de luni până vineri.
Pentru o aşa realizare, primarul, viceprimarul şi consilierii locali merită un „bravo!” rostit din toată inima, cu tot respectul şi sinceritatea cuvenite. Pentru că lucrările de reabilitare a casei bunicilor lui George Enescu sunt avansate iar în acest an vor fi finalizate şi casa transformată în muzeu şi inclusă în harta turistică a judeţului, am dorit să trec şi pe la cimitirul satului, acolo unde bunicul compozitorului, preotul Cosmovici şi soţia sa îşi dorm somnul de veci alături de fiica lor Maria, fostă Enescu, mama muzicianului.
Ştiam că cimitirul nu se prezintă într-o stare prea bună, lipsindu-i un gard împrejmuitor iar mormintele mai vechi pierdute în desimea lăstarilor şi puieţilor de arbori care au cuprins cimitirul în mare parte dar speram ca situaţia să se fi schimbat între timp.
Am regăsit vechea poartă neîntreţinută care particularizează cimitirul ca fiind unicul din judeţ care are poartă de intrare dar nu are şi gard împrejmuitor. Cât despre pozacurăţatul arbuştilor care au cuprins de acum şi mormintele nu poate fi vorba (foto 3). Lipsa de întreţinere a cimitirului se face simţită de mai mulţi ani iar părintele paroh Marian Voloc nu dă semne că ar fi interesat să schimbe situaţia extrem de dezastruoasă.
Parohia nu este un săracă şi părintelui dacă nu-i curge, îi picură suficienţi bani de la enoriaşi. Numai că banii strânşi de pe urma serviciilor prestate dar mai ales din taxei anuale pe care enoriaşii o plătesc către biserică se duc spre nevoile preotului şi nu pentru nevoile comunităţii de creştini.
Problema este una de imagine pentru întreaga localitate Mihăileni. Din momentul în care casa bunicilor lui Enescu va deveni muzeu cu acte în regulă, vor apărea şi vizitatorii care vor dori să treacă şi pe la mormântul bunicilor şi mai ales a mamei compozitorului la care George Enescu a ţinut extrem de mult şi a iubit-o până în ultima clipă a vieţii sale. Ajungând la cimitir şi văzând lipsa de interes în întreţinerea acestuia, impresia vizitatorilor va fi una de dezgust şi nemeritată pentru imaginea localităţii care are pretenţia istorică de a fi fost vreme de 24 de ore Capitala României.
Dacă pentru iniţiativa celor din Primăria Mihăileni de realizare a Centrului de zi li se cuvine un „Bravo!” meritat, pentru părintele Marian Voloc n-am decât a exclama „Vai, vai, vai părinte, mare-i ruşinea!”

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Tudor Gheorghe despre zvonurile ca PSD l-ar propune candidat la parlamentare:
Sigur nu voi schimba scena poeziei cu cea a vorbelor goale
Adriana Saftoiu, dupa ce fostul presedinte a acuzat-o de tradare:
Traian Basescu se autodenunta. Avea acces la orice convorbire telefonica isi dorea
Dosar penal la DNA pentru nerecuperarea prejudiciului de la Dan Voiculescu
Comisia Juridica din Senat a dat unda verde pentru ridicarea imunitatii lui Gabriel Oprea
Seful UNPR le ceruse senatorilor sa retrimita dosarul sau catre Parchetul General
Dosar la DNA in legatura cu neexecutarea hotararilor judecatoresti de catre ANAF
Prognoza meteo pentru miercuri si joi
Bărbat salvat dintr-o fântână de pompierii voluntari şi militari
Comisia Judeţeană de Pensii Botoşani - Comunicat de presă
CEDO: Operatorii de forumuri pe internet nu pot fi declarati vinovati pentru afirmatii insultatoare daca nu incita la ura sau la violenta
Revista ruseasca New Times, atacata de hackeri si amendata de autoritati
in aceeasi zi in care a publicat o investigatie despre fiica lui Vladimir Putin
New York Times: SUA fortifica estul Europei pentru a-l descuraja pe Vladimir Putin
Romania, Ungaria si tarile baltice ar putea gazdui armament greu si vehicule blindate
Horoscopul zilei de 3.02.2016
Bancul zilei: Moştenire politică
Reţeta zilei: Pogaci
Bautura care poate ajuta la imbunatatirea memoriei pentru persoanele in varsta
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă