Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Fapt divers
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14158
De la 07 Ianuarie 2003
122874225

Succesul Marianei Honceru la Gala femeilor d e succes

  • Ioan Rotundu
  • 2 January 2018, 23:00

Marii oameni de cultură sunt dominaţi de modestie. Ei nu strigă în public sau pe la televiziuni, nu se watt cu pumnul în piept că dacă n-ar fi ei, n-ar mai exista cultură în România. Aceşti slujitori ai culturii tac şi creează, iar creaţiile lor de cele mai multe ori uimesc lumea prin genialitatea valorică personalizată actului creativ.
Mariana Honceru (foto) face parte din această categorie de slujitori ai culturii româneşti, în mod special cea botoşăneană, care nu umblă după popularitate. Pentru marea masă a botoşănenilor numele ei a fost şi rămâne necunoscut deşi această mare masă ascultă şi cad pradă emoţiilor textele creaţiei sale pentru că Mariana Honceru este textier creator de folclor popular din zona Botoşanilor. Ion Palade n-ar fi ajuns celebru dacă Mariana Honceru n-ar fi creat versurile cântecului popular Dorul Basarabiei, melodie accesată pe Facebook de peste 2,5 milioane de persoane.
Această melodie a fost lansată în 24 martie 2013 la Chişinău , la Palatul Naţional „V. Sulac”. Palade a ridicat sala în picioare şi a stors lacrimi celor prezenţi. Mariana Honceru, creatoarea textului, se afla în sală. Nimeni, nicio oficialitate nu i-a rostit numele, nici măcar interpretul care n-a invitat-o pe scenă, A rămas în sală, cu ochii înlăcrimaţi de bucuria succesului lui Ion Palade.
Abia când specialiştii au început să se intereseze cine a conceput textul, Palade, şi apoi maestrul Botgros au recunoscut public că versurile aparţin româncei din Botoşani, Mariana Honceru. Ce altă dovadă de modestie mai vreţi de la o aşa slujitoare a folclorului nostru, care şi-a închinat viaţa conservării şi valorificării folclorului botoşănean, muncind discret şi fără a se bucura de vreo recompensă publică? Autorităţile noaste culturale nu-i cunosc numele şi nici opera creativă pentru că în fruntea instituţiilor culturale botoşănene nu avem specialişti şi politruci ai partidelor aflate la putere.
Iată câteva melodii populare ajunse celebre şi cu milioane de accesări pe Facebook, care au făurit cariere interpreţilor şi a căror texte au ca autor pe Mariana Honceru: Sârba din Flămânzi, Greu e prin străini departe, Acasă-i România, Alt flăcău ca mine nu-i, Mustaţa socrului meu, Ca moldoveanca nu-i nimeni ,La mulţi ani, hai noroc , Lung e drumul ce-am pornit etc.
Graţie textelor Marianei Honceru au devenit celebri ca interpreţi de muzică populară Ciprian Cocalia din Ungureni, Ştefan Mănăstireanu, Roxana Băltoi ş.a. Cine este această Mariana Honceru? S-a născut în localitatea Ungureni şi a ajuns angajată la Uzinele Textile Moldova Botoşani unde s-a ocupat de partea artistică. În 19756 a înfiinţat aici Ansamblul „Firicelul” cu care a obţinut numeroase diplome la diferite festivaluri din ţară la care era invitată.
În 1980 a înfiinţat Grupul Haiducii cu care s-a impus repede şi a fost mereu invitata postului de Radio şi a Televiziunii Române, primind numeroase diplome şi trofee. Fosta realizatoare de emisiuni folclorice Mărioara Murărescu o invita frecvent pentru ca Haiducii să cânte în emisiunile sale.
În 1986, împreună cu coregraful Mihai Fediuc, a înfiinţat pe lângă Casa sindicatelor Ansamblul „Mărgineanca”, care de asemeni s-a bucurat de celebritate. În anul 2009 Mariana Honceru s-a pensionat dar dragostea pentru cultură n-a dispărut. La numai trei luni de la pensionare a înfiinţat Grupul folcloric şi de dansatori „Vatra”, pe care-l îndrumă şi în prezent. Cu acest grup a obţinut noi succese, fiind mereu invitată la Chişinău şi Cernăuţi.
În paralel cu acest Grup a înfiinţat şi condus Grupul folcloric „Steluţa”, grup format din elevi de liceu fruntaşi la învăţătură şi care au manifestat iubire faţă de folclorul autohton. „Steluţa” a strălucit din plin, activitatea prestată pe la radiouri şi televiziuni fiind recompensată cu diplome şi trofee.
Toată această muncă de-o viaţă de om n-a fost niciodată remarcată de şefii culturii botoşănene, nicio oficialitate municipală sau judeţeană nu i-a adresat public vreo mulţumire. Cum spuneam, nici n-au habar de existenţa sa. În schimb, oficialităţile de la cernăuţi şi Republica Moldova au remarcat şi recompensat cu diplome şi trofee activitatea sa de conservare şi valorificare a folclorului.
Participând la Festivalul de folclor de la Căpriana din Republica Moldova, Ministerul Culturii din faţa frăţească i-a acordat diploma şi trofeul pentru conservarea şi promovarea folclorului din Nordul Moldovei.
Şi a mai remarcat cineva activitatea creativă a Marianei. Realizatoarea emisiunii „Gala femeilor de succes” de la Televiziunea Română, Silvia Siminiuc, în cadrul celei de-a 15-ea ediţie care a avut loc în Ajunul Crăciunului, i-a acordat Marianei Honceru, creator popular de texte folclorice, diploma şi trofeul de excelenţă, o recompensă publică meritată din plin.

Din păcate, bolnavă fiind, Mariana Honceru nu s-a putut bucura de acest succes pentru că nu s-a putut deplasa la Bucureşti. În schimb, în semn de preţuire şi respect pentru personalitatea sa, Silvia Siminiuc, realizatoarea emisiunii, s-a deplasat personal la Botoşani pentru a-i înmâna Marianei Honceru simbolurile care-i recunosc public şi în plan naţional activitatea creativă de o valoare ce nu va putea fi vreodată cuantificată datorită stărilor emoţionale pe care le generează.
Nicio autoritate botoşăneană, culturală sau administrativă, n-a considerat să-i mulţumească public. Au fost prea ocupaţi cu Revelionul ca să mai aibă timp şi pentru aşa ceva.
Mariana Honceru, la cei aproape 70 de ani, continuă să slujească cultura botoşăneană, să fie prezentă cu Grupul „Vatra” la evenimente interne şi internaţionale, păstrând modestia muncii sale. Pune pasiune în tot ce face şi este mulţumită să vadă că a mai lansat un interpret de muzică populară care cântă pe textele sale.
Am rugat-o la începutul anului trecut să încerce să compună un imn al culturii botoşănene. Mi-a promis că va încerca dar că o asemenea creaţie este de o responsabilitate covârşitoare şi nu crede că va reuşi să surprindă starea de spirit a culturii botoşănene la înălţimea la care ea se află. Modestă ca de fiecare dată, doamna Mariana!


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

LISTA 2018: Principalele taxe și impozite modificate pentru firme, PFA, persoane fizice
Curtea Constitutionala i-a suspendat presedintelui Moldovei atributiile de numire a noilor ministri.
Dodon: Sunt iarasi incalcate procedurile legale. Membrii CC joaca cum le dicteaza guvernarea democrata
Vanzarile sale pe piata din Franta au crescut cu 3,4% pana la 673.869 de unitati,
cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani, gratie unei cresteri de 6,5% a vanzarilor Dacia, informeaza un comunicat de presa, citat de Agerpres.
Trump ar face mai bine sa se ocupe de milioanele de oameni fara adapost si muritori de foame
Un grup de oameni si-a facut o insula pentru a scapa de interdictia consumului de alcool
Merele si rosiile pot ajuta la repararea leziunilor pulmonare
, caracteristice fostilor fumatori | Studiu
Porcul lui Lucullus
Ioan Rotundu
Între ignoranţa şi dorinţa de publicitate a primarului Luchian
Ioan Rotundu
Lumea lu Rotundu: Festivalul internaţional de datini şi obiceiuri Coţuşca
Lumea lu Rotundu: Festivalul internaţional de datini şi obiceiuri Coţuşca
Bancul zilei: Un test psihologic.
Horoscopul zilei de 3.01.2018
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog