Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12722
De la 07 Ianuarie 2003
120807995

Comisarul de poliţie Lefter acuzat că anchetează sub şantaj

  • 2 July 2013, 23:00

Până anul trecut, Ioan Săvinescu din Leorda era un om plin de sănătate şi cu o energie greu de stăvilit. Preşedinte al Consumcoop Leorda încă de dinainte de 1989, el nu numai că a dovedit o îndemânare organizatorică de invidiat, dar şi o coloană vertebrală deosebită, neacceptând ca cineva să-şi bată joc de munca sa.
Unul dintre duşmanii săi de moarte i-a fost şi încă-i mai este preşedintele Federalcoop Botoşani, Constantin Amironesei, unul dintre puţinii activişti ai fostului PCR (Revoluţia din decembrie 1989 l-a prins pe post de secretar al Comitetului PCR din UJCC Botoşani) care n-a evoluat cu nimic în sensul actualelor reguli ale economiei de piaţă şi care s-a dovedit a fi cioclul cooperaţiei de consum din judeţ, fără a exista speranţe să răspundă vreodată pentru faptele sale. În seara zilei de 17 iunie 2004 Ioan Săvinescu a avut ghinion.
A alunecat de la o înălţime de vreo şase metri şi şi-a fracturat coloana vertebrală. Imobilizat la pat, n-a mai putut gestiona treburile cooperativei leordene. Moment prielnic pentru preşedintele Amironesei de-a acţiona asupra lui Săvinescu şi a-l îngenunchea, a-l subordona deplin, a-l dresa şi a-l aduce la ordin. Scopul final al lui Amironesei era de a-l scoate pe Săvinescu din funcţia de preşedinte, îndepărtând astfel un oponent al său în ce priveşte menţinerea sa în funcţia de preşedinte la Federalcoop, odată cu aplicarea noilor prevederi ale Legii cooperaţiei de consum, intrată în vigoare din februarie acest an.
Mai întâi, Amironesei emite o decizie (190/22.07.2004) prin care-l suspendă pe Săvinescu din funcţia de preşedinte pe motiv de boală. Ori, fapt cunoscut, pe timpul concediului de boală modificarea unilaterală a contractului de muncă este interzisă. Şi mai ciudat este că, emisă în 22 iulie, decizia este comunicată lui Săvinescu abia la 14 octombrie 2004.
Probabil neconvins că a comis o ilegalitate, în februarie 2005 Amironesei, prin decizia 55/2005 îi mai suspendă odată contractul de muncă. Pentru că prin deciziile emise n-a reuşit să-l sperie pe Săvinescu, preşedintele Amironesei schimbă stratagema. Îşi asmute asupra ţintei căţeii săi credincioşi de la controlul financiar. Zeloşii revizori, care demult ar fi trebuit să fi dispărut din schema Federalcoop fac un control asupra gestiunii deţinută de preşedintele Săvinescu, respectiv aprovizionarea cu marfă şi distribuirea acesteia către magazine.
Revizorii constată că Săvinescu are în gestiune fabuloasa lipsă… în valoare de doar 2,63 milioane lei. Pentru „gravitatea” comiterii unei asemenea fapte, preşedintele Amironesei dispune trimiterea lui Săvinescu în judecată.
Tribunalul Botoşani îl absolvă de orice răspundere, constatând că în realitate marfa în cauză nu era lipsă, era primită de gestionara Mariana Ciocoi (nota ex. a acesteia din 11.10.2004). Amironesei nu se împacă şi nu acceptă să se vadă învins. El formează o comisie din şapte membri şi o trimite să reanalizeze gestiunea lui Săvinescu. Şeful comisiei este numit jurisconsultul Toader Jacotă, nimeni altul decât fostul director de la Căminul de bătrâni Agafton, care cumpăra pe vremuri de la societatea comercială „SORO” srl conserve de carne expirate, primindu-şi cuvenitul comision.
Mai descoperă „trimişii speciali” ai lui Amironesei că Săvinescu şi-a permis să construiască un gard împrejmuitor fără a-i întreba şi pe ei. I-au mai întocmit alt dosar penal. Prin Rezoluţia 1865/P/2004 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi, Săvinescu este scos de sub urmărire penală, procurorii negăsind nimic ilegal din tot ce-a făcut el.
Deciziile organelor de justiţie de a-l achita sau scoate de sub urmărire penală pe Ioan Săvinescu, l-au scos din sărite pe preşedintele Amironesei. Aşa că i-a fabricat lui Săvinescu alte dosare, cu acelaşi fapte. De această dată a procedat mai diplomat. Dosarele au fost „dirijate” spre comisarul de poliţie Lefter, cunoscut apropiat al lui Amironesei. Iar Lefter şi-a intrat în rol şi-l anchetează pe Săvinescu.
„Mă tot cheamă la poliţie să-i dau declaraţie cum că aş fi vinovat tocmai pentru nişte fapte pentru care am fost deja judecat şi achitat. Mă ameninţă că dacă nu-mi ţin gura şi sun ceva rău despre preşedintele Amironesei, înfund puşcăria. Lefter vrea să scriu ce-mi dictează el şi nu care este adevărul.” – mi-a declarat Ioan Săvinescu.
Numele comisarului Lefter l-am mai întâlnit şi într-un alt dosar, despre care s-a mai scris în Jurnalul, şi tot despre şantaj era vorba. Liliana Guriuc, fostă gestionară la magazinul Consumcoop Leorda din satul Costeşti, a fost găsită cu lipsă în gestiune. Lipsa era de fapt marfa dată pe datorie şi evidenţiată într-un caiet. Ulterior datoriile au fost încasate şi lipsa recuperată.
Numai că preşedintele Amironesei, tot prin Lefter, i-a depus dosar penal. Dosarul întocmit avea scop evident de şantaj asupra lui Guriuc, pentru că între timp aceasta a chemat în judecată cooperativa să-i plătească salariile restante, vreo 60 milioane de lei. Comisarul Lefter a chemat-o la „negocieri”. Adică să renunţe la salarii că Federalcoop renunţă la plângerea penală împotriva sa. În condiţiile în care pe la posturile de poliţie din judeţ s-a ajuns ca agenţii să fabrice declaraţii pentru a „descoperi” autori la dosarele cu „A.N.”, lucru recunoscut de către ei în faţa instanţelor de judecată (cazul celor din Vorniceni), fără ca şefii lor de la judeţ să ia vreo măsură, ce mai avem de zis?
Doar faptul că „împletirea de interese” dintre comisarul Lefter şi preşedintele Amironesei sunt mici granule de nisip într-o mare a corupţiei. (Ioan Rotundu)
Jd 22.03.2005

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Concept poliţist
Horoscop
Gastronomie: Cu ce s-au ospătat cicliştii la Hotel Maria
O escrocherie pe măsura escroacei
Şansa lui Sorescu
Brehuescu a fost ameninţată să-şi pună lacăt pe gură
Comunicat de oresă Modern Calor Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă