Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Economic
Editorial
Alune americane
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Important
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7801
De la 07 Ianuarie 2003
123643226

Botoşani: Baronul de Vlăsâneşti

  • Ioan Rotundu
  • 2 June 2013, 23:00

În comuna Vlăsâneşti domină o stare de agitaţie, de nemulţumire la adresa primarului social-democrat Lucian Trufin. Nemulţumirile vin din partea unor crescători de animale dar şi a unor oameni necăjiţi, care s-au văzut cu drepturile de proprietate dijmuite.
Aflat la al doilea mandat, primarul Lucian Trufin este acuzat de un comportament discreţionar, violent verbal şi fizic, dornic de înavuţire şi se comportă mai ceva ca un baron local cu puteri discreţionare asupra celor aflaţi sub oblăduirea sa.
Dumitru Trufin, rudă cu primarul, a concesionat în anul 2011 o suprafaţă de imaş pentru propriile animale: peste 200 de oi şi şase vaci.
Primarul a fost descoperit că a furat curent din reţeaua E.ON şi pus la plata unei sume de peste o sută milioane lei vechi. A scos banul şi a plătit dar l-a suspectat pe Dumitru Trufin că l-a reclamat. Aşa că din imaşul concesionat i-a retras 10 ha. Omul se plânge că nu mai are unde-şi creşte animalele.
Consilierul local Ioan Stoiciuc a demonstrat că acte că primarul a comis un abuz de putere faţă de Dumitru Trufin. Intervievat, primarul nu recunoaşte că ar fi comis vreun abuz, ci doar a aplicat legea în forma ei corectă.
Mai multe persoane cu numele de Lebădă, fără as fi rude, au reclamat că primarul le-a rupt din pământul care li se cuvenea şi a împroprietărit alte persoane care nu aveau dreptul, inclusiv pe tatăl său. Oamenii au venit cu acte doveditoare. Ei mai susţin că tehnicianul din primărie, un anume Dumiutraş, bea prin crâşmele satului cu fel de fel de persoane, după care merge la Primărie şi le dă acte de proprietari, primarul certificându-le prin semnătură.
Primarul Trufin susţine că n-a făcut decât să respecte legea iar nemulţumirile celor în cauză sunt din cauza neînţelegerilor dintre moştenitori.
O doamnă Trufin a dat citirii unei lungi liste cu consilieri locali ai PSD împroprietăriţi de primar cu terenuri pe care aceştia sau rudele lor nu le-au deţinut niciodată. Apoi a mai citit o listă cu cei pe care primarul i-a bătut la propriu, din diferite motive.
În primăria Vlăsâneşti, numele de Trufin este dominant, pornind de la viceprimar şi terminând cu secretarul. Iar viceprimarul îl susţine pe primar chiar şi cu pieptul deschis, sărind la bătaie asupra sătenilor alături de acesta. Un alt crescător de oi din satul Miron Costin, Romanescu, s-a plâns că primarul nu-l primeşte prin primărie şi nu-i semnează actel de care are nevoie la diferite instituţii din botoşani. Şi soţia acestuia a fost scoasă afară din primărie. Un alt cetăţean Lebădă s-a plâns că la primărie a fost luat în bătaie de joc. Având nevoie de un anume document, funcţionarul l-a pus să-şi caute documentul în calculator, că el nu are timp.
Cei cu care am stat de vorbă şi am filmat, susţin că în Primăria Vlăsâneşti s-a format o gaşcă de mafioţi coordonată direct de primar. De exemplu, casiera primăriei, o anume Ciobanu, a delapidat suma de peste 200 milioane lei vechi. Păgubiţi au fost cetăţenii care au depus banii la casierie cu titlu de plata impozitelor şi taxelor locale iar casiera le-a furat banii.
Curios, după ce a fost prinsă cu delapidarea, consilierii şi primarul au decis s-o păstreze în funcţie pe motiv ca să aibă de unde recupera paguba. Iar casiera a mai dat o gaură de 180 milioane lei vechi. A fost condamnată la patru luni închisoare cu suspendare iar acum este prin Italia. Păgubiţi au rămas oamenii din comună, deşi firesc era să fie puşi la plată consilierii locali şi primarul, care n-au respectat legea.
Deşi atmosfera este încinsă, primarul Lucian Trufin susţine că doar un grup mic de nemulţumiţi agită atmosfera, majoritatea covârşitoare a cetăţenilor comunei fiind mulţumiţi de prestaţia sa ca primar.
Prin reportajul realizat nu mi-am propus să stabilesc dacă cei care-l contestă pe primar sunt reprezentativi sau doar un grup minoritar de nemulţumiţi că legea nu este de partea lor. Am promis primarului că voi reveni în comună pentru a realiza un reportaj despre starea generală a lucrurilor şi atunci se va putea vedea de partea cui este dreptatea.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: De ce parlamentarii sunt ca broasca ţestoasă
Lumea luî Rotundu: Baronul de Vlăsâneşti
Alune americane
Ioan Rotundu
E nevoie de 4 miliarde de euro pentru infrastructura sistemului sanitar
unde i-om găsi, nu ştiu
Cazurile de şantaj din presa ultimilor ani
vezi acuzaţiile şi ce s-a ales de dosare
Nicolaescu nu-i utopic cu privire la eradicarea şpăgii din sistemul sanitar:
SUA se ciondăneşte iarăşi cu Beijingul
Germania: Mii de manifestanţi anti-austeritate la Frankfurt
Ministrul Şova a negociat cu mama sa şi a pierdut 37,2 mln euro din banii noştri
Senatul egiptean, dominat de islamişti, declarat neconstituţional
Iran: Ahmadinejad a trecut pe lângă moarte
Găseşte băncile ţapi ispăşitori pentru lipsa banilor la buget
Slugărnicia la români
Ioan Rotundu
Schimbă structural viziunea asupra fondului funciar botoşănean
Staţiunea Popăuţi, comentatorii şi ASAS
Ioan Rotundu
Loteria Română: Numerele câştigătoare la tragerea din 2.06.2013
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog