Joi, în cadrul videoconferinţei Ministrului Sănătăţii cu prefecturile din toate judeţele ţări, a fost anunţată lansarea celui mai amplu program de evaluare a stării de sănătate a populaţiei. În opinia ministrului, acest program va reprezenta cel mai important eveniment sanitar pe care Ministerul Sănătăţii şi-a propus să îl realizeze în următoarele 14 luni. Programul este unic în ultimii 60 de ani în România, încercându-se identificarea bolilor de care suferă românii, sau la care sunt predispuşi. Pe locul I din punct de vedre al mortalităţii sunt bolile cardio - vasculare. După evaluarea stării de sănătate a cetăţenilor, Ministerul Sănătăţii speră să aibă imaginea exactă a patologiei existente în România. Programul de evaluare a stării sănătăţii cetăţenilor este finanţat integral din banii Ministerului, iar valoarea sa este estimată la 1 miliard RON.
Banii provin din fondul colectat în urma aplicării taxei pe viciu. Partenerii Ministerului în program sunt cetăţenii şi medicii de familie. Programul nu trebuie să sperie nici pacientul, dar nici medicul, a precizat Eugen Nicolaescu. În opinia ministrului, programul este cât se

poate de simplu şi clar, încercându-se astfel eliminarea eventualelor disfuncţionalităţi. Ministrul a atenţionat că în acest program este necesară implicarea deopotrivă a medicilor şi a cetăţenilor. Cetăţenii vor beneficia gratuit de o consultaţie clinică şi un set de analize reprezentative care să ajute la depistarea unor eventuale boli. Dacă boala nu este încă instalată analizele respective vor fi folosite pentru a evalua riscul, ca un anume pacient să dezvolte afecţiuni cardiace, diabetice. Fiecare cetăţean va primi un plic în care se află două taloane cu nume prenume şi Cod Numeric Personal, pe unul din ele fiind specificat cuvântul medic. Cel de al doilea va ajunge la medic în momentul prezentării la consultaţii. În funcţie de taloane, medicul de familie va fi plătit. Fiecare cetăţean va fi programat pentru analize în luna în care s-a născut. Nu vor face acest control copiii cu vârsta de la 0-3 ani, persoanele care au fost internate în spital cu maxim trei luni înainte de data la care ar trebui să facă acest control şi bolnavii

cronici, care vor beneficia doar de o parte din analize. Programul va începe propriu zis în luna ianuarie a anului 2007. Ministrul a atenţionat prefecţii asupra implicării în acest program. Nicolaescu aşteaptă de la fiecare prefect rapoarte privind modul de realizare a programului şi identificarea problemelor pentru fiecare judeţ. Directorul ASP Rodica Bontaş susţine că acest program este visul fiecărui medic.
Este extraordinar. Suma este mare şi mă impresionează ambiţia ministrului şi celor care vor munci, cu suflet sau cu pragmatism, a precizat Rodica Bontaş. Prefectul susţine că va solicita rapoarte lunare privind modul şi stadiul în care se va afla acest program.
În funcţie de rezultate şi de problemele pe care le întâmpină cei puşi să aplice acest program vom aplica la momentul respectiv corecţiile necesare a precizat Cristian Roman. Acesta susţine că efortul este mare, iar programul este foarte bine venit. Prefectul susţine că foarte important ar fi să se afle şi cauzele principale ale îmbolnăvirilor, pentru a se lucra mai mult la capitolul de prevenţie. (Bianca ALBU)