Aşa cum specificam într-o anchetă jurnalistică realizată în luna octombrie a anului trecut, de ani şi ani de zile, „apaşii” clanului Gavril, din care fac parte trei fraţi şi câţiva verişori, terorizează efectiv locuitorii din localităţile Rădeni şi Boscoteni, măsurile legale luate împotriva lor la nivelul poliţiei locale şi la cel al conducerii comunei Frumuşica reprezentând, ca în zicala populară, fix o frecţie la piciorul de lemn.
Pe numele prezumtivilor inculpaţi s-au adunat la primărie amenzi de zeci de milioane de lei, dar fără nici un efect. Chiar dacă unul dintre fraţii G a ajuns, în sfârşit, în spatele gratiilor după un lung şi tergiversat proces de viol în care victimă a fost o elevă minoră din localitatea Deleni, cei rămaşi în libertate continuă să ignore legea şi ordinea publică, adunând în palmaresul lor infracţional noi şi noi infracţiuni.
Nimic nu s-a schimbat, în privinţa fraţilor G, de anul trecut încoace, în cele două localităţi din Frumuşica, arestările şi prezentările lor în faţa procurorilor făcând parte dintr-o „poveste tragicomică fără de sfârşit, în care vinovaţii circulă liberi pe străzi, spre spaima propriilor victime, acoperiţi de decizii judecătoreşti aberante, în care se menţionează că „nu prezintă vreun pericol public”, după cum subliniam în materialul de anul trecut.
Cu doar câteva zile în urmă, am stat de vorbă cu G.M., unul dintre ultimii cetăţeni deveniţi victime ale clanului G. Bărbatul tocmai ieşise din spital, cu mâna în ghips, însoţit de un buletin medico-legal care recomandă, pentru refacere, cel puţin 57 de zile de îngrijiri medicale. Aflat la vârstă maturităţii, cea în care te eschivezi în general de la încăierări şi încurcături, cetăţeanul, originar din Boscoteni, ne-a relatat că singura sa vină în acest caz a fost faptul că s-a întors acasă, după o zi plină de probleme, după căderea întunericului.
„Doar ce am coborât din maşină şi am făcut câţiva paşi, că am şi fost înconjurat de doi dintre fraţii G care m-au apostrofat, nici n-am înţeles ce voiau de la mine. N-am ripostat, nu i-am jignit cu nimic, dar s-au repezit la mine şi m-au luat la bătaie, aşa, fără motiv. Probabil că au vrut să mă omoare din moment ce, atunci când au vrut să-mi dea cu bâta în cap, eu parând lovitura cu braţul, mi-au zdrobit toate oasele de la mâna dreaptă. Cred că doar apariţia promptă a unor cetăţeni din zonă a făcut să pot discuta astăzi cu dumneavoastră”, ne-a spus cetăţeanul agresat.
Se pare că, de data aceasta, încă unul din fraţii G va ajunge în spatele gratiilor pentru „vătămare corporală gravă”, G.M. fiind chemat în aceste zile la un control medical, în urma căruia i se vor aduna, mai mult ca sigur, alte zile de concediu medical la cele 57 deja primite. Conform legislaţiei, explicate de avocatul Claudiu Sorin Feteanu, „faptul că numărul de zile de îngrijiri medicale este mai mare de 60 este de natură a atrage schimbarea încadrării juridice a faptei, în vătămare corporală gravă din culpă şi evident aplicarea unui regim sancţionar mai sever”.
Reamintim că în noaptea de 18 / 19 octombrie 2009, unul dintre cei trei fraţi, I.G., împreună cu N. S., un verişor care făcea de asemenea parte din bandă, au pătruns peste o văduva din localitate, M.S., în vârstă de 53 de ani, pe care au violat-o pe jos, lângă uşa de la intrare, după ce i-au pus cuţitul la gât. Până la urmă cazul s-a muşamalizat, victima retrăgându-şi plângerea sub teroarea ameninţărilor la care a fost supusă de cei din „clanul G”.
„Băieţii ăştia din familia G. sunt spaima zonei şi cred că au zeci de dosare făcute de poliţia de la noi” afirma G.O., unul dintre locuitorii localităţii Rădeni care, în vara 2008, i-a prins, împreună cu un cumnat, pe cei doi în flagrant, furându-i de pe câmp lucerna. „A fost tevatură mare, că se dădeau la noi, ameninţându-ne că ne iau gâturile. Li s-au întocmit dosare penale, care au fost trimise la parchet, dar acesta a decis scoaterea lor de sub urmărirea penală. Unul, cică, era minor, iar pentru celălalt nu s-a probat participarea sa la faptă”, ne-a povestit anul trecut un cadru didactic.
Mai toţi cetăţenii din Boscoteni au avut de-a face cu cei din clanul G., infractori în serie la doar 20 de ani, despre care localnicul D.M. spune că„pe lângă faptul că sunt semi-analfabeţi, sunt şi prost crescuţi. Urlă pe stradă, beau peste măsură, vorbesc aiurea. Dacă după lăsarea întunericului vreun cetăţean se întâlneşte cu ei pe stradă, nu scapă nebătut. Lumea nu mai ştie ce să facă cu familia asta”.
Problemele create de cei care au pus satul pe jar sunt cunoscute de mult timp şi la nivelul Primăriei Frumuşica, chiar viceprimarul Dumitru Baciu (foto) locuind în Boscoteni. Acesta ne-a relatat că în toamna anului 2009 mai mulţi cetăţeni s-au plâns că cei din familia G. au blocat drumul cu căruţa, ca să nu mai treacă microbuzul care face legătura cu municipiul Botoşani. Iar pentru că fraţii G. au oprit mijlocul de transport în comun în repetate rândui, pentru a urca sau coborî din el fără să plătească, a existat la un moment dat riscul suspendării circulaţiei maşinii, şoferii nemaidorind să meargă pe această rută.
Şi Costel Rădeanu, primarul comunei Frumuşica, a afirmat, încă din 2009, că „va fi foarte greu de rezolvat problema cu cei trei” aceştia având adunate la primărie amenzi de circa 150 de milioane de lei vechi, bani care, probabil, nu vor fi recuperaţi vreodată. „Poliţia îi amendează, amenzile vin la primărie, se înregistrează aici şi cercul se închide aici. Ei nu au de gând – şi nici de unde – să plătească vreodată, şi stau nepăsători pentru că ştiu că amenzile civile nu se mai pot transforma în zile de închisoare”.
Cum nici poliţiştii locali nu pot face mare lucru pentru stoparea activităţii infracţionale a „clanului” G., ei întocmind dosare şi aplicând amenzi peste amenzi la fiecare infracţiune probată a acestora, cazul rămâne deschis, ridicând, aşa cum atrăgeam atenţia încă de acum un an, „delicata problemă a cetăţeanului lipsit de protecţie reală chiar din partea instituţiilor care ar trebui să aplice legea şi să stăpânească fenomenul infracţional”
.
(B.P.F.)