Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5039
De la 07 Ianuarie 2003
123768255

Botoşani: Preotul Ioniţă i-a întors pe iacobineni în Evul Mediu

  • Ioan Rotundu
  • 2 September 2015, 23:00

Luni, 31 august, în satul Iacobeni, comuna Dângeni, s-e petrecut un eveniment cum numai istoria a mai consemnat că se petreceau prin Evul Mediu. Preotul ortodox Gabriel Ioniţă (foto 1) s-a pus în fruntea a vreo 30 de pretinşi creştini ortodocşi, unii bine afumaţi, şi a dat năvală în curtea Bisericii Adventiste din sat unde se desfăşura o Tabără biblică la care participau 10 copii de şcoală, lector fiind pastorul adventist de la Botoşani Alin Apostol.
Cum s-a ajuns la asemenea acte de violenţă greu de acceptat că se mai pot consuma într-o Românie care pretinde a fi parte din civilizaţia europeană şi se crede guvernată de un stat de drept bazat pe libertăţile de exprimare inclusiv în domeniul credinţei. Grav este că la eveniment un rol activ l-a avut şi agentul şef de poliţie din comuna Dângeni, un anume Filipov, care nu numai că n-a luat nici un fel de măsuri împotriva preotului care a instigat la violenţă şi a cetăţenilor turbulenţi dar şi-a permis să-l ia la postul de Poliţie pe pastor şi să-l ancheteze asupra activităţii religioase a cultului pe care-l reprezintă.
Dar să prezentăm faptele aşa cum s-au derulat ele. În satul Iacobeni locuieşte cetăţeanul Micael Nersidan (foto 2) care se consideră ca având o libertate maximă de conştiinţă în ce priveşte credinţa. El se declară ortodox dar i-a plăcut modul în care Cultul adventist propovăduieşte iubirea de aproapele tău aşa cum a făcut-o şi Iisus Hristos şi este consemnat în Noul Testament.
Nersidan a cumpărat în numele cultului o clădire în care a funcţionat un bar şi a amenajat-o drept casă de rugăciune pentru cei care simpatizează cu adventiştii. Pentru că în satul Iacobeni nu sunt credincioşi adventişti în sensul adevărat al credinţei ci numai simpatizanţi, adică în curs de iniţiere în tainele credinţei adventiste.
Deschiderea taberei biblice s-a făcut sâmbătă, 29 august, la tabără participând 10 elevi de şcoală din sat. Aflând de această formă de educaţie religioasă pe moşia sa parohială, preotul Gabriel Ioniţă l-a abordat pe Micael Nersidan pozaşi i-a cerut să-i facă dovada că şcolarii cei participanţi la tabără au aprobarea părinţilor. În ce calitate şi-a permis preotul Ioniţă să le ceară adventiştilor astfel de documente n-am găsit o explicaţie.
Duminică, în cadrul slujbei de la biserică, preotul a ţinut o predică prin care i-a îndemnat pe cei prezenţi să-i atace pe adventişti pentru a apăra credinţa ortodoxă. Îndemnul preotului a primit curs luni, 31 august, când vreo 30 de creştini, unii mirosind a alcool, avându-l pe preot în fruntea lor, au dat năvală în Biserica adventistă speriindu-i pe copii şi ameninţându-i cu bătaia pe pastorul venit de la Botoşani, pe Micael Nersidan şi pe omul de serviciuu care se ocupă de biserica adventistă.
Spune Nersidan că el a avut în prealabil o discuţie cu preotul şi i-a spus că ar fi bine să se întâlnească cu pastorul lor şi să discute civilizat că şi unii şi alţii cred în Dumnezeu. Preotul Ioniţă a făcut o criză de nervi şi i-a replicat că el nu discută cu traficaţii de organe cum este şi pastorul lor dar că va veni cu creştinii lui peste ei şi-i va snopi în bătaie.
Interesant este faptul că în ziua de luni, după ce că preotul a fost cel care cu creştinii său au dat năvală este adventişti în casa lor, speriind copii, tot preotul a sunat la Postul de poliţie Dângeni şi l-a chemat pe poliţistul Filipov. În investigaţiile mele de ieri făcute la Iacobeni mi-am format convingerea că între preotul Iuoniţă şi poliţist a fost o înţelegere prealabilă.
Sunat de preot, poliţistul a apărut imediat la faţa locului. În loc să-l întrebe pe preot ce caută în casa adventiştilor însoţit de săteni cu bâte şi de ce tulbură liniştea şi ordinea publică, poliţistul tot pe pastorul Alin Apostol l-a luat la post pentru a-l ancheta. Cum de şi-a permis poliţistul să încalce libertăţile religlioase ale adventiştilor şi drepturile garantate de Constituţia României poate îl vor întreba şefii lui de la Botoşani că şeful său direct, comisarul Vasile Luchian, pozan-o va face, acest comisar fiind protectorul celor certaţi cu legea.
Noi vom trimite articolul de faţă şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, organism competent să-l cerceteze şi pe preot şi pe poliţist de ce au creat discriminare pe bază de libertatea credinţei şi au promovat intoleranţa religioasă în rândul comunităţii din Iacobeni prin instigare la violenţă.
Ce s-a întâmplat luni, 31 august la Iacobeni este un fapt foarte grav şi periculos care poate evolua spre acte de violenţă religioasă cu consecinţe greu de anticipat. Preotul Gabriel Ioniţă şi poliţistul Filiupov trebuie să suporte consecinţele legii ca pe viitor să nu se mai repete astfel de scene demne de Evul Mediu şi care ne fac de râs ân faţa lumii civilizate.
Amintesc faptul că tot în Iacobeni, pe timpul preotului Caşcaval, nu s-a permis înmormântarea în cimitir a unui decedat penticostal. Cucoana preoteasă a fost cea care a făcut o întreagă panaramă publică, inclusiv la cimitir, fiind nevoie să intervină forţele de ordine de la Botoşani. Preotul Caşcaval, ca şi Ioniţă acum, a speculat ignoranţa sătenilor care având puţină carte şi ţinuţi departe de lumea civilizată se manifestă în spirit gregar, şeful turmei fiind preotul care în locul credinţei şi iubirii creştine propagă ura şi violenţa.
Preotul Caşcaval a fost mutat din parohie, după panarama pusă la cale pe seama mortului penticostal, dar pe atunci patriarhul nu stătea la masă cu premierul cum stă acum Daniel cu Ponta şi nici Biserica nu era în solda PSD ca să-i facă campanie electorală la candidaţii infractori sau evazionişti fiscali
Închei cu faptul că preotul Gabriel Ioniţă a lansat zvon în sat că toţi acei elevi de şcoală care au participat la Biserica adventistă sunt racolaţi pentru a li se extrage anumite organe şi că pastorul de la Botoşani şi şi adventiştii din sat sunt de fapt traficanţi de organe ascunşi sub masca religiei adventiste.
Cert este că întreg evenimentul de la Iacobeni este tocmai potrivit pentru un reportaj la Lumea lu Rotundu ceea ce voi şi face.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Copii lui Ion
Horoscopul zilei de 3.09.2015
Reţeta zilei: Ghiveci de legume la borcan
Să-i fie într-un ceas bun şi cu mult noroc, părinte protopop!
Ioan Rotundu
Naveta profesorilor - decontata de Ministerul Educatiei, nu de autoritatile
Prognoza meteo pentru joi si vineri
Victor Ponta sustine ca unele prevederi din Codul Fiscal care au fost amanate ar putea fi puse in practica mai devreme de 2017
Vanghelie a primit doua zile libere pentru a asista la nasterea copilului sau
Deputatul Bogdan Diaconu l-a avertizat pe Nicolae Banicioiu, despre ilegalitatile comise de Octavian Bitu
finul ministrului sanatatii si director al Salii Polivalente - referat DNA
Victor Ponta s-a intalnit cu reprezentantii ExxonMobil si OMV Petrom pentru a discuta despre gazele din Marea Neagra
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog