Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22587
De la 07 Ianuarie 2003
122908236

Botoşani: Noi „minuni” ale părintelui Cosmin Ivasuc

  • Ioan Rotundu
  • 29 April 2013, 23:00

Despre preotul Cosmin Ivasuc din parohia Buhăceni, comuna Truşeşti, care are viciul beţiei şi al femeilor, noi am scris în repetate rânduri şi am realizat chiar reportaje televizate care au fost difuzate pe Tele’M Botoşani. Până la urmă, cei de la Mitropolia Iaşi n-au avut încotro şi a trebuit să-l mute din parohie. L-au dus în parohia tatălui său din satul Stroieşti, comuna Lunca, şi el un preot cu apucături nu prea onorabile.
Zilele trecute am discutat la telefon cu primarul comunei Lunca, Marcel Marcu. Printre altele l-a întrebat ce mai face părintele Ivasuc junior. Iar primarul mi-a spus că este foarte bolnav, are probleme cu picioarele. I-am urat sănătate şi să petreacă Sărbătorile pascale în pace şi linişte sufletească.
Ieri, am avut surpriza ca la redacţie să vină Ioan Plăcintaru, un susţinător al bisericii din Buhăceni, să mi se plângă de preotul Ivasuc, în perioada cât a slujit în parohie a comis mai multe ilegalităţi prin care i-a înşelat pe enoriaşi. Mai mult, săptămâna trecută, preotul a fost pe la Buhăceni. S-a întâlnit cu vechea sa gaşcă formată din derbedeii satului şi a tras o beţie, cu chiote ca la nuntă, timp de o noapte întreagă.
Dar nu pentru asta venise Plăcintaru, ci pentru a-mi aduce la cunoştinţă o altă „minune” a preotului. Imediat după 1990, când s-au desfiinţat CAP-urile, Ioan Plăcintaru a înfiinţat Societatea agricolă „Spicul”, care a preluat ce-a mai rămas din patrimoniul fostului CAP Buhăceni. Imobile, utilaje şi alte bunuri în valoare de cîteva milioane de lei în preţurile anului 1990, preţuri comparabile în leul de acum.
Pentru că societatea n-a mers, Plăcintaru şi cu oamenii din sat au decis ca bunurile ce mai rămăsese să fie donate bisericii din sat. S-a încheiat procesul verbal din 19 iulie 1994, semnat de Plăcintareu şi alte câteva sute de săteni ca predători şi preotul Ioan Petrachi cu epitropul Dumitru leampăr ca primitori. Între timp, parohia a fost preluată de preotul Cosmin Ivasuc. Bunurile Parohiei au intrat în administrarea acestuia. Din acel moment au început să dispară pozadispară unul după altul, fiind vândute iar banii băuţi, spre nemulţumirea sătenilor.
Pentru că un sătean locuitor în Iaşi dobândise terenul vecin cu casa parohială, preotul a propus sătenilor să-l cumpere pentru parohie. Sătenii au încuviinţat tranzacţia.
Preţul cerut pe teren de vânzătorul Emanoil Rotundu a fost de un milion lei, cam vreo 500 de dolari în banii anului 2001, suprafaţa grădinii fiind de 30 ari. Ca să facă rost de bani, preotul Ivasuc a primi încuviinţarea sătenilor să mai vândă din bunurile primite donaţie de parohie. Părintele a vândut clădirea unei foste fierării a CAP-ului şi a încheiat la Notariatul public Elena Roman din Botoşani contractul de vânzare cumpărare din 25 aprilie 2001.
Sătenii au fost de acord cu cumpărarea terenului dar pe numele parohiei, lucru acceptat de Ivasuc. După ce acesta a fost mutat din parohie pentru comportament imoral şi necreştin, noul preot venit a avut surpriza să constate că terenul casei parohiale este proprietatea privată a fostului preot Ivasuc.
Cei doi preoţi au avut o discuţie pentru a rezolva problema amiabil. Numai că Ivasuc i-a cerut noului preot şi sătenilor să-i dea suma de 3500 euro pentru a trece grădina de pe numele său pe cel al parohiei.
Sătenii din Buhăceni sunt revoltaţi de ce-a făcut preotul Ivasuc şi s-au decis să depună o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani pentru înşelăciune în convenţie. Este greu de anticipat cum se va rezolva problema. Rămâne gustul amar cum un preot nu s-a sfiit să-şi înşele enoriaşii şi, apoi, să încerce să-l jecmănească şi pe colegul caree i-a luat locul. Se pare că Postul Paştilor este presărat cu păcate, nu din partea enoriaşilor, ci din partea celor la care enoriaşii merg să se spovedească pentru iertarea păcatelor.
Constatăm de la o zi la alta că tot mai mulţi sliujitori ai Bisericii Ortodoxe Române intră în conflict deschis cu enoriaşii şi cu legile statului, totul pornind de la lăcomia, nevoia de îmbogăţire rapidă a purtătorilor de sutană. Păcat! Mare păcat!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Ameninţare
Gastronomie: Mici pentru grătarul nde acasă
Intalnire Victor Ponta - Serghei Stanisev la Ruse
noul pod peste Dunăre, Calafat-Vidin, va fi inaugurat cel mai probabil pe 15 iunie
Grecia a adoptat o lege cu privire la restructurarea sectorului bugetar
Un premier pro-european, un ministru de culoare în premieră, plus umbra lui Berlusconi
Biserica „Milogul” SRL
Ioan Rotundu
Program casierii Modern Calor
Comunicat presă - Primăria Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog