Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Pamflet
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
28885
De la 07 Ianuarie 2003
108445733

Festivalul harbujilor a debutat sub zodia ghinioanelor

  • (Ioan Rotundu)
  • 29 August 2008, 23:00

Fără îndoială că ce s-a întâmplat ieri pe dealul de sub pădurea Bâznoasei se întâmplă rar în viaţă, dar se întâmplă. Evenimentul consumat a fost botezat „Festivalul harbuzului” şi s-a organizat de către Primăria şi Consiliul Local Lunca împreună cu cei de la Căminul cultural şi cu sprijinul Direcţiei pentru Cultură Botoşani.

Ghinioanele s-au ţinut lanţ
Potrivit programului, festivitatea de deschidere urma să înceapă la ora 12.00. Dar, conform tradiţiei la români, pentru că oficialităţile de la judeţ s-au lăsat aşteptate, s-a făcut ora 13.00 fără ca organizatorii să dea semne de începere, chiar dacă între timp Mihai Ţâbuleac, preşedintele CJ şi cu Dănuţ Huţu, proaspătul director al Direcţiei de Cultură îşi făcuseră apariţia.

Întârzierea era pusă pe seama celor de la E.ON, care trebuia să conecteze scena, aparatura de Internet şi cea comercială la un stâlp de reţea electrică aflat la mai bine de un km. „Specialiştii” E.ON au venit cu un cablu subdimensionat şi de aici o serie întreagă de necazuri. Până la urmă s-a rezolvat problema de către cei de la E.ON dar au ieşit la iveală disfuncţionalităţile firmei care şi-a asumat sonorizarea. După îndelungi probe de microfon, în jurul orei 14.20, în sfârşit, actorul de la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoşani, Florin Aioniţoaie, cel angajat ca prezentator, a urcat pe scenă. Încă de la primele cuvinte a anunţat că festivalul se desfăşoară în zilele de „29 şi 30 iunie… iulie…” şi când să rostească data corectă „august”, sonorizarea a căzut în râsetele celor aproape două mii de asistenţi la eveniment.
S-a reparat sonorizarea, iar pe scenă a urcat primarul Marcel Marcu, care a rostit un scurt cuvânt de bun sosit, vădit emoţional. I-a urmat la cuvânt preşedintele CJ, Mihai Ţâbuleac, care a fost scurt dar a scăpat şi două bâlbe. Sub zodia ghinionului a cuvântat şi directorul Dănuţ Huţu, care a ţinut să mulţumească celor prezenţi pentru că au venit „să vadă muzică”. L-au corectat cei din public cu „să ascultăm muzică”.

Locaţia aleasă are tradiţia sa
Locul ales pentru desfăşurarea Festivalului harbuzului, situat sub pădurea Bâznoasei, este familiar localnicilor. În vremurile de glorie comunistă în acest loc se organizau chermezele populare şi „Serbările pădurii”, la care erau invitate şi comunele vecine. Locul unde se afla scena se mai poate vedea, pilonii din beton stând mărturie. Nou pentru localnici a fost faptul că în numai câteva zile primarul Marcu a pietruit cele două drumuri de acces, care până la a doua ediţie a festivalului, dacă va mai avea loc, nu vor avea altă întrebuinţare.
S-au mai minunat oamenii şi de WC-ul ecologic, ce-i drept destinat oficialităţilor. De când se ştiu, pentru ei WC-u le-a fost pădurea, care se întinde pe mulţi kilometri.
De la viceprimarul Maxim am aflat că pentru organizarea festivalului Primăria Lunca a scos din vistierie jumătate de miliarde de lei vechi, la care s-au adăugat vreo 200 milioane lei cu titlu de pozade sponsorizări. L-am întrebat dacă s-a meritat acest efort financiar. A ridicat din umeri. El este în şucăr cu primarul Marcu. Primarul este membru PDL iar viceprimarul PSD.
Deocamdată primarul n-a considerat să-l învrednicească pe Maxim cu vreo atribuţie mai semnificativă. L-a pus să răspundă de problema gunoaielor, care este o problemă. Mai ales când vin în control cei de la Mediu.

Kischurile au spus „prezent”
Încă de la bun început atenţia mi-a fost atrasă de prezenţa ţiganilor, care au format o alele de mese pe care au expus gablonzuri, articole de pasmanterie, arme jucării din plastic. Aceste kitschuri, viu colorate, au captat repede atenţia copiilor. S-au vândut ochelari de soare din plastic, imitaţie de şerpi, baloane figurine, animale din cauciuc ce luau forma umflate cu gura etc. Dar cel mai bine s-au vândut armele din plastic: pistoale, mitraliere, pistolete, săbii. Grupuri de băieţi se „luptau” printre maşinile parcate sub buza dealului sau printre cei interesaţi să vadă ce se petrece pe scenă, pocnind din pistoale şi pârâind din mitraliere.
Ne mirăm de unde izvorăşte atâta violenţă din noi. De la aceste arme de joacă, care dezvoltă aptitudini violente, care îi instigă pe copii să procedeze aşa cum văd prin filme şi, mai nou, cum se împuşcă ţiganii pe la televizor. Cred că de la nivel de judeţ, poate chiar de la nivelul Consiliului judeţean, ar trebui emisă o hotărâre ca astfel de kitschuri să dispară din peisajul evenimentelor culturale, pentru că un astfel de festival este în primul rând un eveniment cultural. Ori promovăm cultura, ori kitschul! Să ne hotărâm în vreun fel.

Bătălia dintre comercianţi
De obicei la un eveniment de anvergura festivalului participă câteva mii de persoane. Organizatorii, pentru a mai recupera din cheltuieli, concesionează drepturile comerciale unor firme cu brand consacrat sau celor locale, contra unor sume de bani. În cazul de faţă au primit dreptul de a vinde bere numai cei care au comercializat marca Ciuc şi Golden Brau. Berea de Suceava, „Bermas” n-a primit undă verde de la primar, de unde şi marea supărare a viceprimarului Maxim. Viceprimarul are un fiu care vinde bere Bermas, dar n-a fost primit să vândă şi la festival pentru că cei de la Suceava s-au dovedit a fi strânşi la pungă.
Mai bine au reuşit grataragii vânzători de mici. Ei s-au înţeles la preţ şi au afişat toţi eticheta cu 1,50 lei/mic. Mai scump ca la un restaurant din Botoşani, dar se merita să muşti dintr-un mic durduliu şi rumen la faţă sub poale de pădure şi în adierea unui aer curat.
Prost au nimerit cu marfa chiar harbuzarii. Căruţele cu harbuji au stat părăsite într-un perimetru lateral, stăpânii lor neavând întrebare la marfa din căruţă. Dacă la festival ar fi venit persoane din afara comunei, poate că şi harbujii ar fi fost întrebaţi. Cum cei prezenţi erau şi ei harbuzari din tată-n fiu, cine pozasă cumpere? Doar prof. Mircea Dănuţă, rătăcit printre participanţii la festival vreme de vreo jumătate de oră, a pus în portbagajul maşinii cinci harbuzani a cel puţin 10 kg fiecare. A mai mâncat vreo cinci mici şi… dus a fost.
Cred că bine i-a mers şi celui pus stăpân peste bucătăria unde au luat masa invitaţii. Undeva mai la dos, respectiv în spatele scenei, ferit de ochii societăţii civile, se afla un grătar unde s-au părpălit mici pentru invitaţi. S-a dat şi un borş de fasole care, potrivit spuselor actorului Florin Airimiţoaie, a fost foarte gustos. Cred că aşa a fost, pentru că l-am văzut pe „portocaliul” Rădăşanu ieşit din cortul invitaţilor şi sugându-şi pofticios dinţii. Probabil i-o fi rămas vreo frunză de leuştean printre ei.

Oficialităţile au cam chiulit
Deşi invitat, preşedintele PDL, Cătălin Flutur n-a onorat cu prezenţa festivalul. Lipsa sa poate fi pusă pe seama faptului că, în Botoşani, se desfăşoară propriul său festival, cel al Berii deveni al Verii Timişorene. În schimb, portocaliul Mihai Ţâbuleac a venit, a mâncat, a cuvântat şi a plecat însoţit, printre alţii, şi de un personaj deşirat, despre care am aflat că-l cheamă Bulgaru şi că o perioadă a fost şeful contrabandei cu ţigări din zona Bulevardului, nu departe de sediul Poliţiei. N-am priceput ce rol avea el în preajma preşedintelui Ţâbuleac, dar poate voi afla şi vă voi informa stimaţi cititorii.
Din partea Prefecturii n-a dat nimeni curs invitaţiei. Nici n-ar fi avut cine, că această instituţie îi apanajul „gălbiorilor” de liberali, aflaţi în duşmănie pe viaţă şi moarte cu „portocalii”. Remarc însă faptul că liberalul Florin Ţurcanu, chiar dacă n-a fost prezent, s-a înscris pe lista sponsorilor cu societatea „Poieniţa” SRL. Nu cred să fi dat bani, ci pâine.
Şi încă un fapt ce trebuie remarcat. Nimic din ce s-a desfăşurat în cadrul programului oficial n-a fost cu tentă politică. Doar o fetişcană de vreo 17 ani, localnică, a cântat în stil de muzică populară o piesă cu text adaptat festivalului, prelucrare a imnului PDL. Puţini din cei prezenţi au înţeles mesajul. Închei cu constatarea că nici un candidat la parlamentare din partea PDL, pe Colegiul Flămânzi, colegiu din care face parte şi comuna Lunca, n-a simţit nevoia să-şi remarce prezenţa. Probabil că nu le plac harbujii!

Concluzia: una bună!
Rostul prezenţei mele la eveniment n-a fost să aduc laude organizatorilor, ci să sancţionez greşelile, inclusiv pe cele ale invitaţilor persoane publice. Dar dacă ar fi să-mi exprim o părere asupra rostului acestui festival şi a ecourilor sale, impactul în rândul publicului, cred că primarul Marcel Marcu a făcut o treabă bună. Mai cred că, trecând peste greşelile şi ghinioanele inerente care se produc când organizezi ceva pentru prima dată, ansamblul desfăşurării poate fi notat cu „bine”. Primul pas a fost făcut, iar organizatorii să se roage la Dumnezeu să dea viaţă lungă festivalului!


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Românul şi fata mare
Comentariul comentariilor (CLXXVIII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Sticla cu vin şi sexul
Un troc care s-ar putea să vă convină
Iată proiectul LEGII MALPRAXISULUI - aştept comentarii voastre!
Când primarul are cap, şi trotuarele pot deveni mijloace de civilizare
Apa Grup dă cu tifla celor din Flămânzi
Lista actelor necesare pentru vânzarea-cumpărarea unui imobil
Festivalul Verii deschis cu fapte antisociale
Bani pentru mierea de albine care se va acorda preşcolarilor şi şcolarilor
Poliţia a urmărit “defilarea” unor urmăriţi general fără să-i reţină
Schimbare de top în managementul E.ON Energie România
Roxana Vornicu - românca ce a reprezentat Canada la "Mrs. World"
Limba română- cenuşăreasa basarabeană
România, cu 250.000 de români în regiunea transnistreană, absentă
Cine minte Voronin sau Lavrov?
Cum pot să cer daune dacă am fost anchetat abuziv de Poliţie
Cum procedez când Primăria nu îmi oferă un drum PUBLIC de acces la proprietate
Program Tele'M Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă