Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Pamflet
Caricaturi
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10817
De la 07 Ianuarie 2003
118490043

Drama lui Mitică Borcea

După ce i-au tăiat piciorul, medicii l-au declarat om întreg

  • 29 December 2008, 23:00

Există încă munte persoane care suferă în urma unui act medical neadecvat, dar care nu au curaj să reclame pentru că se tem de eventualele consecinţe. “De doctori ai nevoie, iar noi dacă-i reclamăm acum data viitoare ce facem? Nu intrăm oare pe mâna altora?” În această categorie a pacienţilor care îşi ţin necazurile ascunse se găseşte şi Mitică Borcea (foto 1) de 49 de ani din Botoşani, domiciliat pe strada Şcolii nr. 19, care a avut nenorocul să se interneze în spital cu o infecţie la laba piciorului stâng şi a părăsit patul de convalescenţă cu piciorul retezat de la genunchi.
“Nu pot să declar prea multe pentru că mă gândesc că voi întâmpina dificultăţi în a-mi procura proteza”, spune acesta. Cert este faptul că Mitică Borcea s-a internat pe secţia “Chirurgie 6” cu o infecţie provenită de la o pişcătură de ţânţar. Timp de patru zile, cât a stat internat, a beneficiat de câteva pastile care pot fi procurate la fel de uşor de la orice farmacie. Rana s-a infectat şi la cererea acestuia i s-a eliberat un bilet de trimitere la Iaşi, la Spitalul Sf. Spiridon, secţia chirurgie.
L-a consultat conferenţiar doctor Constantin Burcoveanu, care a constatat că pacientul suferă deja de “artereopatie cronică obstructivă la membrele inferioare cu cangrenă parcelară la gamba stângă”. Borcea a declarat că medicul care l-a consultat a rămas surprins de gravitatea bolii şi a spus că toată responsabilitatea pentru această situaţie ar trebui să cadă pe spinarea celor care s-au “prefăcut” că-l tratează.
A intrat în tratament pe data de 11 august anul trecut, existând în acest sens acte doveditoare (serie bilet internare 0156/11.08.04, bilet de trimitere ambulatoriu 2692/11.08.04, răspuns consultaţie - scrisoare medicală etc). I s-a curăţat rana şi a doua zi a fost trimis la Botoşani. S-a internat din nou şi peste noapte s-a trezit în sala de operaţie cu piciorul amputat de la genunchi.
“Niciodată nu am crezut că voi păţi aşa ceva, mai ales că la Iaşi mi s-a spus că piciorul pozapoate suporta tratamentul prescris şi am şansa să merg din nou. Când m-am trezit că-mi lipseşte de la genunchi am zis că visez. De fapt nici acum nu-mi vine să cred că de la o simplă pişcătură ajung handicapat de gradul doi”, spune mai mult pentru el Borcea.
Paradoxul medical începe pe data de 15 august 2004, când respectivul este externat. Pe biletul de ieşire din spital se precizează că Mitică Borcea a suferit o intervenţie chirurgicală numai la gamba piciorului, în cazul lui neexistând nici o urmă de invaliditate. Afirmaţia respectivă şi parafa aparţine medicului Iakab Alexandru, acesta fiind supervizat de medicul Mihai Hamburda. Trebuie remarcat şi faptul că pe foaia de observaţie (22.558) se specifică acelaşi lucru.
Cu cârjele sub braţ, Borcea a început să bată drumurile pentru a intra în posesia certificatului care să-i ateste gradul de invaliditate. A fost greu chiar şi pentru comisia de evaluare a gradului de handicap din cauza neconcordanţei dintre acte eliberate de spital şi starea concretă a pacientului. Nici până la această dată greşeala nu a fost remediată. I s-a eliberat totuşi acel certificat de pe urma căruia câştigă mai puţin de 500.000 de lei lunar (50 RON), bani cu care trebuie să-şi întreţină familia.
Mitică Borcea a declarat că există multe alte aspecte de spus, dar deocamdată nu doreşte să le facă publice pentru că se teme că i se vor pune beţe în roate la obţinerea protezei. Întrebat asupra acestui caz, chirurgul Hamburda a refuzat să facă vreun comentariu. Celălalt chirurg, Iakab, în momentul documentării noastre nu se afla în localitate. Cât despre greşeala din actele medicale nu s-a făcut nici un comentariu, spunându-se că aşa ceva este imposibil. În acest caz avem probabil dreptul să ne întrebăm: dacă există acte şi nu se recunoaşte vina, cum se mai pune problema când respectivele acte se pot rătăci? (L.A.)

N.R. - Articolul a apărut în ediţia electronică din 8 februarie 2005 şi s-a constituit în dovada superficialităţii actului medical practicat de către chirurgii botoşăneni.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Românul şi precocitatea
Declaraţia ministrului Administraţiei şi Internelor, Gabriel Oprea
la videoconferinţa cu prefecţii
Sărutul lui Boc pe....
Palma moldovenească pe obrazul României
Revelionul, indiferent de situaţia economică, moment de interes maxim pentru români
Despre miniştri şi minunatelor lor făptuiri
Şi-a pierdut virginitatea
Secretara cea isteaţă
Avocatul materialist
Nunta de fier
Intervenţia Primului-ministru Emil Boc la Videoconferinţa cu prefecţii
24 decembrie 2008
Valul falimentelor din retailul european se va propaga şi va lovi şi România
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă