Conform Proiectului de Hotărâre întocmit şi înaintat dezbaterii de preşedintele Comisiei de cultură din cadrul Consiliului Local, Grupul Şcolar "Nicolae Bălcescu" ar urma să se numească Grupul Şcolar „Dumitru Iov”, Şcoala nr. 1 să poarte denumirea Şcoala cu clasele I-VIII „Mihail Sturdza”, iar Şcoala nr. 2 să fie rebotezată Şcoala cu clasele I-VIII „Ion Bojoi”.
La rândul lor, şcolile din Poiana, Prisacani şi Chiţoveni ar urma să menţioneze pe frontispiciu numele distinşilor cărturari locali „Constantin Comicescu”, „Petru Zamfirescu” şi „Gheorghe Pricop”. Prin acelaşi proiect s-a propus ca actuala Casă de Cultură Flămânzi să se numească „Nicolae Severeanu” iar UAMS “Nicolae Bălcescu” să devină UAMS „Elena Popovici”, după numele distinsei doctoriţe care a fondat şi sprijinit unitatea medicală şi care, după ce şi-a cedat întreaga avere spitalului, a dorit foarte mult ca numele ei să fie purtat măcar de un pat.
Discuţiile purtate de consilieri, au fost, în general favorabile denumirilor propuse, dar au existat şi propuneri asupra cărora nu s-a căzut de acord. Învăţătorul Gheorghe Sadagurschi, de la Şcoala Prisăcani, a menţionat că pentru unitatea de învăţământ pe care o reprezintă, modificarea propusă „este benefică”, fiind acceptată de cadrele didactice şi de părinţii elevilor din şcoală care „şi acum, după 35 de ani, îşi amintesc, la şedinţele cu părinţii, de personalitatea remarcabilului dascăl Petru Zamfirescu”. Opinii similare au fost exprimate şi de consilierii care

În intervenţia sa, profesoara Rodica Abăcioaei, de la Şcoala nr. 1 Flămânzi a ridicat problema şcolilor fără personalitate juridică, unde „poate nu se justifică schimbarea denumirii unităţii”. În schimb Maria Dariciuc (foto), directoarea Grupul Şcolar "Nicolae Bălcescu" Flămânzi, a explicat consilierilor că nu toată lumea a fost de acord cu schimbarea denumirii liceului. „Majoritatea celor 80 de cadre didactice de la noi, fără navetişti, consultate în cadrul Consiliului Profesoral, sunt împotriva denumirii propuse, Dumitru Iov”, a afirmat reprezentanta consilierilor PNL, declarând că, personal, susţine proiectul în ansamblu, dar că nu poate accepta modificarea denumirii liceului pentru a nu-şi atrage „oprobriul colegilor”.
Pentru rezolvarea problemei s-a propus ca, pe data de 6 ianuarie, reprezentanţii Comisiei de Cultură, Educaţie, Învăţământ din cadrul Consiliului Local Flămânzi să fie prezenţi la întâlnirea Consiliului Profesoral unde problema va fi discutată şi analizată, urmând să fie notate şi celelalte opinii sau propuneri ale dascălilor de la liceu. În intervenţia sa, consilierul Ioan Ungureanu a recomandat „prudenţă în abordarea chestiunii”, specificând că, în final, „ar fi păcat ca această frumoasă iniţiativă să nu se concretizeze”.
La rândul său, primarul Constantin Pitorac, care de ani de zile susţine ideea noilor modificări, a afirmat că „a ancora în realitatea învăţământului local un nume din istoria noastră, nu poate decât să fie benefic localităţii”. În funcţie de rezultatul discuţiilor care vor fi purtate în prima săptămână a lunii ianuarie la Grupul Şcolar "Nicolae Bălcescu", proiectul va fi aprobat (sau nu) în forma actuală, propusă de iniţiatorul său şi vizată pozitiv de comisia Prefecturii Botoşani, la următoarea şedinţă a Consiliului Local Flămânzi. (B.P.F.)