Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
11524
De la 07 Ianuarie 2003
112956778

Opinii divergente în Consiliul Local Flămânzi

Ruşinos, tocmai profesorii se opun cinstirii memoriei înaintaşilor

  • 29 December 2009, 23:00

La ultima şedinţă pe acest an a Consiliului Local Flămânzi, una dintre cele mai arzătoare probleme dezbătute a fost cea de schimbare a denumirii instituţiilor culturale şi educative din oraş, proiectul întocmit în acest sens de consilierul Ioan Guraliuc vizând substituirea banalelor nume folosite în prezent cu unele care să includă în generic personalităţi marcante ale culturii locale.
Conform Proiectului de Hotărâre întocmit şi înaintat dezbaterii de preşedintele Comisiei de cultură din cadrul Consiliului Local, Grupul Şcolar "Nicolae Bălcescu" ar urma să se numească Grupul Şcolar „Dumitru Iov”, Şcoala nr. 1 să poarte denumirea Şcoala cu clasele I-VIII „Mihail Sturdza”, iar Şcoala nr. 2 să fie rebotezată Şcoala cu clasele I-VIII „Ion Bojoi”.
La rândul lor, şcolile din Poiana, Prisacani şi Chiţoveni ar urma să menţioneze pe frontispiciu numele distinşilor cărturari locali „Constantin Comicescu”, „Petru Zamfirescu” şi „Gheorghe Pricop”. Prin acelaşi proiect s-a propus ca actuala Casă de Cultură Flămânzi să se numească „Nicolae Severeanu” iar UAMS “Nicolae Bălcescu” să devină UAMS „Elena Popovici”, după numele distinsei doctoriţe care a fondat şi sprijinit unitatea medicală şi care, după ce şi-a cedat întreaga avere spitalului, a dorit foarte mult ca numele ei să fie purtat măcar de un pat.
Discuţiile purtate de consilieri, au fost, în general favorabile denumirilor propuse, dar au existat şi propuneri asupra cărora nu s-a căzut de acord. Învăţătorul Gheorghe Sadagurschi, de la Şcoala Prisăcani, a menţionat că pentru unitatea de învăţământ pe care o reprezintă, modificarea propusă „este benefică”, fiind acceptată de cadrele didactice şi de părinţii elevilor din şcoală care „şi acum, după 35 de ani, îşi amintesc, la şedinţele cu părinţii, de personalitatea remarcabilului dascăl Petru Zamfirescu”. Opinii similare au fost exprimate şi de consilierii care pozaau reprezentat celelalte unităţi de învăţământ din oraş, menţionându-se că „noile denumiri au fost unanim acceptate de către consiliile profesorale”.
În intervenţia sa, profesoara Rodica Abăcioaei, de la Şcoala nr. 1 Flămânzi a ridicat problema şcolilor fără personalitate juridică, unde „poate nu se justifică schimbarea denumirii unităţii”. În schimb Maria Dariciuc (foto), directoarea Grupul Şcolar "Nicolae Bălcescu" Flămânzi, a explicat consilierilor că nu toată lumea a fost de acord cu schimbarea denumirii liceului. „Majoritatea celor 80 de cadre didactice de la noi, fără navetişti, consultate în cadrul Consiliului Profesoral, sunt împotriva denumirii propuse, Dumitru Iov”, a afirmat reprezentanta consilierilor PNL, declarând că, personal, susţine proiectul în ansamblu, dar că nu poate accepta modificarea denumirii liceului pentru a nu-şi atrage „oprobriul colegilor”.
Pentru rezolvarea problemei s-a propus ca, pe data de 6 ianuarie, reprezentanţii Comisiei de Cultură, Educaţie, Învăţământ din cadrul Consiliului Local Flămânzi să fie prezenţi la întâlnirea Consiliului Profesoral unde problema va fi discutată şi analizată, urmând să fie notate şi celelalte opinii sau propuneri ale dascălilor de la liceu. În intervenţia sa, consilierul Ioan Ungureanu a recomandat „prudenţă în abordarea chestiunii”, specificând că, în final, „ar fi păcat ca această frumoasă iniţiativă să nu se concretizeze”.
La rândul său, primarul Constantin Pitorac, care de ani de zile susţine ideea noilor modificări, a afirmat că „a ancora în realitatea învăţământului local un nume din istoria noastră, nu poate decât să fie benefic localităţii”. În funcţie de rezultatul discuţiilor care vor fi purtate în prima săptămână a lunii ianuarie la Grupul Şcolar "Nicolae Bălcescu", proiectul va fi aprobat (sau nu) în forma actuală, propusă de iniţiatorul său şi vizată pozitiv de comisia Prefecturii Botoşani, la următoarea şedinţă a Consiliului Local Flămânzi. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bustul lui Eminescu în Comrat
Cum au ajuns revoluţionari 15 „revoluţionari”
Se apropie sezonul executărilor silite?
Nu ştim de unde apar aceste scumpiri de 50% la alimente. Sunt doar zvonuri
Eclipsă parţială de Lună, în seara de Revelion
Ce facem cu sârma ghimpată de pe Prut?
Legea responsabilităţii fiscale să fie dezbătută în regim de urgenţă
Suspecţii furtului de arme au căzut în plasa unui colaborator
cu nume de cod "Marian Guta"
Horoscop
Despre politica liberală
Papa Benedict a luat masa alături de o familie săracă de români
Lui Ţurcanu, de la ţap i se trage!
Viaţă de profesor... sau de boschetar!
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă