Soluţia cea mai fezabilă din punct de vedere economic este instalarea în centrala de co-generare existentă a două motoare cu ardere internă. Pentru a putea moderniza şi a reabilita sistemul cu finanţare de la stat este necesar să fie făcuţi paşi repezi. Primul: elaborarea strategiei, apoi împărţirea oraşului în zone unitare. Toate oraşele stau la coadă la Minister cu documentaţia pregătită pentru a atrage fonduri, a declarat directorul tehnic al SC Global Energy Services SRL Bucureşti (societatea care a elaborat strategia), Eduard Minciuc.
Acesta a subliniat că cel mai important factor pentru a primi finanţare este împărţirea oraşului în zone unitare. Zonele unitare se vor stabili în funcţie de numărul de debranşări de la sistemul centralizat. Dacă un punct termic a rămas cu 20-25 % din consumatori, acei consumatori nu vor mai putea fi incluşi la sistemul centralizat fiindcă economic nu e rentabil. Pentru aceştia trebuie prevăzute alte posibilităţi de livrare de căldură: centrală de bloc, de scară sau de apartament, dar nu în sistemul centralizat, a mai adăugat Eduard Minciuc.
Municipiul Botoşani va fi împărţit în 36 zone unitare de încălzire, cu începere de la 1 ianuarie 2009. Un număr de 9 zone din oraş vor rămâne în afară fiindcă nu se justifică furnizarea energiei termice din punct de vedere economic. Mai grav e că, deşi specialiştii au apreciat că centrala de apartament e un lux din punct de vedere al costurilor, în soluţia prevăzută ca alternativă pentru abonaţii singuri pe scară, intră şi această modalitate de încălzire.
Cu alte cuvinte, cei care au rămas fideli societăţii de termoficare, dacă au neşansa să fie singurii abonaţi la sistemul centralizat, e posibil să îşi monteze de nevoie centrală de apartament. (Eliza Sofian)
Foto arhivă: lucrări modernizare reţea distribuire str. Primăverii