Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21136
De la 07 Ianuarie 2003
122881203

Lacul Eminescu a ajuns o carte de vizită ruşinoasă pentru judeţ

  • 29 May 2007, 23:00

Ieri, am dat o raită pe la lacul „Eminescu”, situat în pădurea din apropierea Ipoteştilor, locul copilăriei poetului intrat în universalitate. Mă aşteptam ca reîntâlnirea cu „lacul codrilor albaşti” să fie una emoţională. Nimic din toate acestea. De cum m-am dat jos din maşină şi am păşit pe aleea cu dale, ce duce spre lac, dezamăgirea mi-a fost mare. Băncile ce străjuiesc aleea, nişte trunchiuri de copac despicate, erau înconjurate de mizerie. Pungi de plastic şi aluminiu, hârtii fel de fel, peturi de diferite mărimi etc. Nici urmă de vreun coş de gunoi. Ajuns pe malul lacului, altă privelişte dezolantă mi s-a înfăţişat ochilor. Luciul apei era amestecat cu nuferii înfloriţi galben şi alb, printre care pluteau în derivă peturi, cutii goale de conserve, capace de plastic, pungi de toate mărimile şi culorile. Puntea de acces pe insuliţa din mijlocul lacului era străjuită de aceleaşi urme ale civilizaţiei plasticului. Pe insulă aceleaşi gunoaie. O raită dată de jur-împrejurul lacului m-a familiarizat cu locurile unde excursionişti inconştienţi au amenajat grătare, au ars iarba, stufărişul sau arboretul, au lăsat urmele educaţiei şi civilizaţiei lor: grămezi de gunoaie. În timp ce luam cunoştinţă cu mizeria locului, la lac m-a ajuns din urmă un grup de copii însoţiţi de câteva cadre didactice. Erau elevii unui liceu de limbă germană din Rădăuţi Bucovina. Tare dezamăgiţi au rămas, văzând mizeria care domină întreg peisajul. Mi-a fost ruşine să le spun că-s de la presă. M-am dat drept excursionist.
Un pădurar bine intenţionat
Revoltat de cele constatate la faţa locului, m-am îndreptat spre cantonul pădurarului, aflat în vecinătatea lacului. Gheorghe Olaru, şeful parchetului Eminescu, ne-a explicat cum stau lucrurile. De al el am aflat că pădurea, cu lacul copilăriei lui Eminescu şi împrejurimile ce includ o poiană renumită, este revendicată. Proprietarul pozaProprietarul încă n-a intrat în posesie. Se judecă. În această situaţie soarta lacului a devenit indiferentă autorităţilor Dacă anul trecut primarul comunei, liberalul Gireadă, a mai dat câţiva muncitori să facă curăţenie în preajma lacului, anul acesta n-a mai considerat că este cazul. Mai mult, nici buncărul de gunoi nu l-a mai adus în zonă, deşi patronul singurului chioşc mai de Doamne ajută, aflat sub buza pădurii de unde se porneşte spre lac, ar fi contribuit cu jumătate din cheltuieli. Pădurarul mai face ceva ordine, dar prea multe nu poate impune vizitatorilor, pădurea ieşind de sub autoritatea sa. Potrivit opiniei sale, tot răul porneşte de la Consiliul Judeţean Botoşani, care nu s-a mai interesat de soarta lacului. La primărie n-am găsit nici primar, nici viceprimar. Doar câteva funcţionare care au dat din umeri, neştiind să ne spună unde pot fi găsiţi cei doi.
Prima şansă ratată
De la primărie ne-am îndreptat spre Complexul cultural Ipoteşti, format din mai multe aşezăminte muzeale, casa în care a crescut poetul, o bibliotecă cu aulă modern amenajată şi dotată, un complex alimentar şi de cazare, o arenă pentru spectacole în aer liber. Aici l-am găsit pe directorul complexului, prof.dr. Valentin Coşereanu. Potrivit spuselor sale, ar fi fost normal ca şi lacul să fi făcut parte din acest complex cultural. Pe vremea când ministrul Culturii era Ion Caramitru, s-a încercat acest lucru. Numai că trebuia promovată o hotărâre de guvern, care să treacă suprafaţa de pădure cu lac şi poiană, din proprietatea ministerului Silvic în cea a Culturii. Pe atunci directorul Silviculturii Suceava, de care aparţineau şi Botoşanii, Gheorghe Fluture, s-a arătat disponibil să ajute la realizarea acestui transfer. Numai că în locul lui Caramitru, la Cultură a ajuns Răzvan Theodorescu, care a blocat totul. Ca o culme a ironiei pentru pozapentru acest gest anticultural faţă de botoşăneni şi Eminescu, în 2004 Theodorescu a devenit senator de Botoşani.
A doua şansă ratată
În urmă cu doi ani, Consiliul Judeţean Botoşani, în parteneriat cu Primăria Eminescu, au iniţiat un proiect de punere în valoarea a lacului Eminescu şi împrejurimilor sale. Proiectul, cu finanţare nerambursabilă Phare, prevedea iluminarea aleii şi a lacului, amenajarea unui loc de popas în poiana din apropiere, a unei tabere culturale internaţionale. Cei de la Euroregiunea Nord-Est Piatra Neamţ s-au arătat încântaţi de proiect şi au dat ca sigură finanţarea lui. Totul s-a împotmolit când cei de la Neamţ au descoperit că terenul este revendicat. Din nou s-a ajuns la soluţia cu transferul terenului, vreo două hectare, de la Silvic la Cultură. De data aceasta cel care a blocat transferul a fost chiar Gheorghe Flutur, încă ministru la Agricultură. Transferul de teren nemaiavând loc, finanţarea proiectului a căzut. De anul trecut nimeni nu se mai ocupă de soarta lacului. Nici Consiliul Judeţean Botoşani, nici Primăria Eminescu, nici Direcţia Judeţeană de Cultură Botoşani, nici Complexul cultural Ipoteşti. De la ministerul Culturii nu se mai dă nici un semn de viaţă, iar senatorul de Botoşani, Răzvan Theodorescu, într-un fel oarecare autorul moral al acestui dezastru cultural, n-a mai călcat prin zonă, n-a rostit o vorbă referitoare la meleagurile copilăriei lui Eminescu.
În timp ce străinii vizitează lacul şi i-au cunoştinţă de dezinteresul autorităţilor locale faţă de simbolul poeziei naţionale, aruncând vorbe grele pentru neglijenţa crasă manifestată, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Constantin Conţac se ceartă şi se judecă cu prefectul, Cultura tace, pentru că Dana Petrariu se pregăteşte de pensie, iar parlamentarii noştri dragi lipsesc cu desăvârşire din peisajul eminescian. Le voi aduce aminte la anul, când vor veni în faţa noastră să ne ceară votul. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Interpelare parlamentară
Societate de alcool amendată, dar cu numele protejat
Sanatoriul Guranda va fi mutat
Patronii sunt obligaţi să ia măsuri de protecţie a angajaţilor
Student la teologie devenit infractor, deocamdată liber de păcate
Minor ajuns în spital, după ce a fost lovit de un cal
A ales să moară, decât să trăiască în singurătate
Şcolile au învăţat repede cum să-şi tragă banul european
Comentariu la comentarii (CVIII)
(Ioan Rotundu)
Ciulama de pasare cu ciuperci
Horoscop
Cugetări şi maxime din literatura rusă
Războiul de independenţă
Foreign company is looking for...
Secretarul de stat Dobre a fost montat împotriva construcţiei vămii
Apa Grup refuză să se mute într-un spaţiu pus la dispoziţie gratuit
Gazetă a ruşinii, dedicată hoţilor de flori
Primarul Flutur ne promite un parc deosebit
Patronii unităţilor de alimentaţie publică vor fi hăituiţi
Blocuri ANL realizate în Piaţa Griviţa
Drumurile din Botoşani monitorizate atent de comisia de control
IPJ pune gând rău valutiştilor, făcând planuri pe hârtie
Ei ne servesc gogoaşa, noi o înghiţim
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog