Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Economic
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
44765
De la 07 Ianuarie 2003
111220093

Botoşani: Campania electorală văzută la ea acasă (VII)

  • 29 May 2012, 23:00

De această dată m-am deplasat pe partea centrală a judeţului, unde mi s-a spus că bătălia electorală ar putea produce o serie de surprize.
Săveni: Deocamdată tronează liberalul Relu Târzioru, care are ca atuu principal firma sa de televiziune prin cablu prin care-şi face campanie fără dificultăţi.
Apoi, în mandatul ce stă să-i expire, primarul Târzioru a adus ceva bani europeni în oraş şi a pus la punct o serie de investiţii cu care se laudă pe bune. Un aspect ce-i dăunează este comportamentul său de om orgolios şi plin de sine, ceea ce unii săvineni nu agreează.
Chiar şi posterele ce le-a lipit prin oraş surprind figura sa într-o postură de aroganţă, cu un zâmbet de superioritate, aş putea spune chiar sfidător. Apoi, cine i-a conceput posterul l-a aşezat prost în studioul foto. Pe afiş apare corpul său masiv şi un cap disproporţionat faţă de restul corpului, adică mult mai mic, ceea ce nu dă deloc bine imaginii sale.
Fostul primar Traian Romaniuc, candidatul PDL, a luat şi el străzile oraşului la picior şi umblă din casă în casă pentru a-i convinge pe orăşeni să-l voteze din nou primar. Este o muncă extrem de dificilă dar care dă roade, fapt confirmat de practica în domeniul muncii electorale.
Deocamdată în preferinţele săvinenilor rămâne primarul Relu Târzioru.
Ştiubieni: Ionel Merticaru, prtimarul liberal, nu are a se teme. Are de partea sa mulţi susţinători, inclusiv stareţul Mănăstirii şi preotul din Ştiubieni. Este mai puţin agreat de către cei din Negreni, dar nu-s aşa de mulţi încât să ducă la schimbarea sa.
Contracandidatul său, pedelistul Radu Cataranciuc, nu-l va putea bate pe Merticaru. Omul este proaspăt în peisajul politic al comunei şi nu este suficient de cunoscut. I se mai pune în cârcă faptul că a stat pe la închisoare şi că nu ar prezenta prea mare încredere. Candidează ca să fie un viitor consilier local, putând astfel să se familiarizeze în problemele de administraţie locală.
Vorniceni: În această comună, mediul p0olitic a suferit transformări radicale din momentul în care primarul Ovidiu Corleciuc (foto) a demisionat. Localnicii spun că profesorul Corleciuc ar fi demisionat pentru că suferă de anumite probleme psihice, o astefl de boală părând a fi genetică în familia sa. Alţii susţin că a demisionat şi s-a internat pe la Psihiatrie pentru a scăpa de anumite responsabilităţi care i le-a pus în cârcă cei de la Curtea de Conturi, în urma controlului efectuat.
Fost primar PSD, Corleciuc a lăsat funcţia pe mâna viceprimarului Constantin Curcă, şi el membru PSD, acum candidatul USL. Curcă are însă probleme de comportament, similare primarului din Săveni. Este infatuat, vorbeşte de sus cetăţenilor şi n-are nici un fel de realizări personale cu care să se poată lăuda.
În schimb, omul local de afaceri Toader leampăr controlează comuna din punct de vedere economic. Are mai multe magazine, se bucură de o situaţie materială solidă, este o persoană care a pornit de la nimic şi a clădit un întreg imperiu comercial cu care domină comuna.
Leampăr candidează din partea PDL şi este considerat favorit, chiar dacă un alt candidat, şi el fără realizări personale, un anume Frunzeti, îl denigrează, crezând că astfel va câştiga simpatia alegătorilor.
Frunzeti este un pierde vară, fost secretar de primărie prin comuna Adăşeni, venit la Vorniceni într-o casă moştenită, el nereuşind în decursul vieţii să-şi rostuiască o gospodărie prin forţe proprii. Sătenii nu-l bagă în seamă, dar Frunzeti joacă rolul de păduche ieşit în fruntea comunităţii. Dacă va ieşi consilier local, să meargă la biserică şi să plătească ceva acatiste.
Cordăreni: Liberalul Constantin Dumitraş este considerat cel mai slab educat primar al mandatului 2008 – 2012 din judeţul Botoşani. Este şi firesc să fie aşa, de vreme ce dintr-un tractorist fruntaş la fostul SMA Dragalina a ajuns viceprimarul comunei sub mandatul primarului Vasile Saviuc. Tractorist dar cu ambiţii. În campania din 2008 Dumitraş i-a tras preşul primarului Saviuc şi i-a luat loocul.
Ieşit primnar, Dumitraş s-a răfuit cu cei care i-au stat împotrivă. Saviuc, învăţător de profesie, a fost forţat să-şi găsească post într-o comună vecină. Constantin Gologan, directorul şcolii şi susţinătorul lui Saviuc a fost schimbat din funcţie şi umilit într-un chip inacceptabil. De patru ani comuna Cordăreni n-a înregistrat niciun progres.
Dimpotrivă, datorită unor interese meschine ale primarului, comuna a pierdut o serie de finanţări europene de câteva milioane de euro. Dumitraş a dorit cu orice preţ ca lucrările de execuţie să fie câştigate de o anumită firmă. Pentru că la licitaţie a mai participat o firmă care a făcut o ofertă mult mai avantajoasă ca firma agreată de Dumitraş, totul s-a soldat cu procese de contestaţie iar în final primăria a pierdut finanţarea.
Acum primarul tace mâlc şi nu mai pomeneşte nimic despre aceste decizii ale sale soldate cu importante prejudicii pentru interesele comunei. Cu toate acestea, Dumitraş se bucură încă de o anumită susţinere. Încearcă să-l bată la urne candidatul PDL, Stela Iurea, de profesie contabilă şi fostă şefă a lui Dumitraş la SMA Dragalina.
Iurea are dezvoltate mai multe afaceri, dispune de o gospodărie prosperă, colectează şi procesează laptele de pe comunele Vorniceni şi Cordăreni plătind un preţ superior celorlalţi procesatori de lapte, ceea de i-a creat o anumită celebritate în zonă.
Femeia se bazează pe faptul că cetăţenii din comună nu vor mai accepta să fie conduşi de un primar semianalfabet şi care vreme de patru ani n-a făcut nimic în binele comunităţii.
Deocamdată, supremaţia pare s-o deţină Dumitraş dar până în zuiua votării se pot produce modificări importante în preferinţele electoratului. Poate că şi profesorul Constantin Gologan, care deşi a fost umilit public de Dumitraş acum îi face campanie electorală, va realiza că statutul său de profesor nu dă bine să fie asociat cu statutul de tractorist al lui Dumitraş.
Corlăteni: Primarul PDL Valentin Buţincu pare să se îndrepte vertiginos spre un al doilea mandat. Îl concurează Costel Gavril, un fermier local care se bazează pe faptul că tatăl său Constantin Gavril a fost în comună atât primar comunist cât şi social-democrat vreme de trei mandate. Feciorul de primar crede că dacă tatăl său a fost prtimar, numai trebuie să fie şi el. Numai că instituţia primăriei nu-i proprietatea familiei Gavril, ca să fie transmisă pe cale de moştenire.
Apoi, Costel Gavril are şi unele probleme nu tocmai corecte în derularea afacerii sale de fermier agricol. Se spune că ar avea angajaţi vreo 30 de salariaţi dar de plătit îi plăteşte aproape la trimestru. Iar când vine ziua de plată, bieţii salariaţi pleacă acasă cu vestea că n-au de primit nici un salariu pentru că leafa lor s-a dus la magazinul lui Gavril, de unde salariaţii au primit pe datorie alimente.
Schema lui Costel Gavril este una simplă dar benefică afacerii sale. Nu dă salarii la angajaţi şi-i determină să ia mărfuri alimentare pe datorie de la magazinul său. Din când în când i-anunţă că leafa lor taman le acoperă marfa luată pe datorie., aşa că n-au de primit nimic la lichidare.
Este o practică pe care pentru prima dată a introdus-o în judeţ primarul PSD de Hăneşti, un anume Chirica. Acesta avea o brutărie iar ajutoarele sociale acordate oamenilor erau plătite în pâine. Asistaţii erau obligaţi să ia pâine de la brutăria sa iar când se făcea plata ajutoarelor, banii treceau din casieria primăriei în casieria brutăriei. Constat c㠄metoda Chirica” s-a răspândit repede în sânul oamenilor de afaceri PSD.
Nicşeni: În această comună, de trei mandate, legea o face primarul PSD Ioan Gaidur. O va face şi de această dată, neavând un contracandidat capabil să-l bată. Cineva îmi spunea că primarul Gaidur a fost ales pe viaţă şi va ieşi din primărie doar pe năsălie. Nici chiar aşa! (Va urma)
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Dialog conjugal
USL a pus monopol total pe conducerea Poliţiei Române
Caricatura zilei
Crin Antonescu cere schimbarea tuturor pedeliştilor
pe Băsescu îl aşteaptă la cotitură, ca să-l suspende
USL a început goana după bani la buget
populaţia va plăti impozit pe clădiri la nivel de firme
Şi Hrebenciuc vrea suspendarea preşedintelui Băsescu
Ponta confirma că a doua majorare a salariilor este condiţionată de economie
Spectacol la teatrul "Vasilache" Botoşani
Leacuri pentru credulitatea prefectului
Ioan Rotundu
Căruţaş beat –pericol public
„Copiii la putere”, distracţie maraton
Singurul muzeu din ţar㠄Ştefan Luchian” la mâna norocului
Botoşani: Febra campaniei i-a cuprins şi pe profesori
Răfuiala CAS cu medicul Bistriceanu tranşată în instanţă
răzbunare, gelozie profesională sau incompetenţă managerială?
Botoşănenii care vor să meargă la Campionatul European de Fotbal se pot vaccina
Birocraţie sufocantă în sistemul sanitar
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă