Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
22611
De la 07 Ianuarie 2003
113178300

Botoşani: Eminescu continuă să fie umilit în propriul sanctuar

  • Ioan Rotundu
  • 29 March 2017, 23:00

În şcoala medie, printre multe discipline care astăzi nu mai figurează în programa liceelor cu profil economic, am parcurs în anul II, timp de un trimestru, în cadrul orelor de Drept şi un curs de Drept administrativ care mi-a fost predat de Papp, procurorul şef de la Procuratura locală Oradea. Ne spunea procurorul, atunci când n-era predat lecţia referitoare la funcţiile statului, că toate funcţiile enumerate nu fac doi bani dacă n-ar fi şi funcţia de control, cea care are rolul de a verifica cum au fost îndeplinite celelalte funcţii ale statului.
În Armată am întâlnit aceiaşi practică: orice ordin dat celui inferior în grad trebuie şi verificat dacă a fost îndeplinit corect pentru că orice greşeală poate costa vieţi omeneşti.
În activitatea profesională am lucrat timp de 20 de ani în activitate de control. Adică am verificat cum şi-au îndeplinit alţii obligaţiile de serviciu şi dacă au respectat legile statului. Cu acest mod practic de lucru mi-am început în 1993 cariera de jurnalist.
Faptul că nu m-am limitat numai la a prezenta public un subiect de interes larg ci am urmărit, dacă se impunea, şi ce rezultate s-au înregistrat după publicarea articolului, mi-a adus şi-mi aduce mult respect şi apreciere din partea cititorilor. În virtutea acestei obişnuinţe ieri m-am deplasat din nou la Lacul cu nuferi din pădurea Ipoteştilor pentru a verifica dacă ce am semnalat în urmă cu vreo două săptămâni a mişcat din loc platitudinea şi indiferenţa celor din conducerea Memorialului Ipoteşti sau dacă cineva din Direcţia de Cultură, din conducerea Consiliului Judeţean Botoşani, foruri superioare Memorialului, le-a cerut celor de la Ipoteşti să-şi mişte fundul în teren.
Am trăit o mare dezamăgire. Nimic nu a fost schimbat. Dimpotrivă, la distrugerile semnalate s-au adăugat câteva. Numai că de această dată am luat cu mine şi echipa cu care filmez la Lumea lu’ Rotundu şi am realizat un reportaj pentru a vedea şi botoşănenii cum este respectată memoria poetului Eminescu acasă la el, în propriul sanctuar.
Reportajul pune în evidenţă bătaia de joc în care s-au efectuat în toamna anului trecut lucrările de modernizare a căilor de acces spre lac, lipsa de responsabilitate a celor din Consiliul Judeţean Botoşani care au suportat costurile lucrărilor şi neimplicarea celor din conducerea Memorialului Ipoteşti în administrarea şi întreţinerea lacului şi a zonei adiacente.
De la bizuita mea de acum două săptămâni s-au mai distrus câteva indicatoare de orientare, s-a distrus din bara se sprijin ce însoţeşte treptele de pozaurcare spre lac a sporit aria gunoaielor provenite de la cei care au trecut prin zonă. Suprafaţa lacului nu era curăţată de resturile vegetale putrezite peste iarnă. Nuferii dat în boboci şi operaţiunea de curăţare a apei va rupe mulţi dintre bobocii care se pregătesc să dea frunză. La ora asta apa lacului trebuia să fie curăţată.
Ziua de ieri fiind una călduroasă, la lac erau şi câteva perechi de tineri turişti. Însă unul dintre ei mi-a atras atenţia (foto 1) pentru că avea în mână o găleată plină cu peturi şi alte resturi menajere (foto 2) . Iniţial am crezut că este angajat să facă curăţenie.
Nu, era pur şi simplu cetăţeanul Ionuţ Haidău care a venit în zonă să caute ciuperci. N-a găsit ciuperci, a găsit peturi aruncate şi alte resturi pe care omul, dând dovadă de educaţie şi spirit civic le-a strâns în găleată şi le ducea să le depună într-un coş de gunoi amplasat la intrarea pe aleea de acces spre lac. Haidău este o dovadă incontestabilă că nu toţi cei care ajung în zonă au mania distrugerii de bunuri, ci şi grija faţă de natură.
Pentru că prin pădure căile de acces păreau zvântate, am decis să mergem şi la observatorul pe care îl anunţă indicatoarele de la lac că ar fi prin preajmă. Ne-am adâncit în pădure orientându-ne după marcajele de pe copac dar am ajuns la intersecţii de drumuri forestiere şi nu mai ştiam încotro să mergem pentru că nimic nu indica poteca corectă.
După o jumătate de oră de mers prin pădure şi prin drumuri desfundate am ajuns într-un luminiş. Nici urmă de observator. Ne rătăcisem. Am făcut calea întoarsă, îngrijoraţi fiind să nu greşim traseul spre lac.
La un moment dat ne-am întâlnit cu doi tineri cu biciclete. Ei ne-au lămurit că observatorul era exact în partea opusă unde-l căputam noi. Trebuia să mai mergem vreun kilometru dacă voiam să vedem observatorul. Zona fiind prea umedă, am renunţat.
Concluzia noastră a fost cu dincolo de lac indicatoarele lipsesc iar turistul necunoscător al locului se poate lesne rătăci aşa cum ne-am rătăcit şi noi. Reportajul, deocamdată nebotezat, o să-i dăm un nume astăzi, când montăm ce s-a filmat ieri, se va difuza sâmbătă, 1 aprilie (nu este păcăleală!) pe Tele’M Botoşani începând cu ora 19.00. Săptămâna viitoare vom încerca să dialogăm şi cu actuala conducere a Memorialului Ipoteşti pentru a realiza partea a doua a acestui reportaj.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Amorezul revoltat
Horoscopul zilei de 30.03.2017
Cine este Salvatorul?
Ioan Rotundu
Dacian Ciolos participa la Congresul PPE din Malta, la invitatia lui Joseph Daul
Romania, alaturi de nucleul dur Germania - Franta in proiectul Procurorului European
Tot mai multe companii multinationale de la noi isi externalizeaza serviciile in afara tarii. Care sunt motivele
"Cand vezi oamenii din Romania protestand impotriva coruptiei, ei flutura steagul UE. Trebuie sa ne asiguram ca Uniunea Europeana este acolo"
Tortionarul Ion Ficior, condamnat definitiv la 20 de ani de inchisoare
Klaus Iohannis: E necesar sa se puna la dispozitia SRI instrumente,
inclusiv legislative, adaptate noilor evolutii interne si internationale
Gest fara precedent din partea marilor corporatii americane:
i-au dat premierului Grindeanu o "foaie de parcurs" pentru colaborarea economica in care sunt incluse prevederi privind statul de drept si lupta anti-coruptie
Patroni IMM: Guvernul întârzie adoptarea unor măsuri promise antreprenorilor. Ce vor patronii cu afaceri mici si mijlocii
Atac al unui important lider UDMR la PSD
Prima reactie dura din PSD dupa ce Tudorel Toader nu a cerut demisia lui Kovesi si Lazar:
deputatul Liviu Plesoianu ameninta cu plecarea din partid
Ce scrie in raportul complet de evaluare a Laurei Codruta Kovesi si Augustin Lazar:
Rezultatele negative pot repune in discutie in viitor oportunitatea revocarii conducatorilor institutiilor vizate
Prima reactie a lui Augustin Lazar: Ministerul Public va respecta intocmai decizia Curtii Constitutionale
Ministrul Tudorel Toader a anuntat ca nu cere revocarea lui Kovesi si Augustin Lazar
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă