Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
8272
De la 07 Ianuarie 2003
114972900

Botoşani: Cum au fost umiliţi moldovenii în pragul Zilei Naţionale a României

  • Ioan Rotundu
  • 29 November 2013, 23:00

În zilele de miercuri şi joi, în Piaţa centrală a Botoşanilor ş-au făcut prezenţa nişte personaje în uniformă ce puteau fi asimilate celor ale poliţiştilor profesionişti sau locali. Greu de spus cărei instituţii aparţineau aceste uniforme ca şi cei care le purtau. Un singur lucru rămâne cert şi real. Aceste persoane în uniformă au luat la bani mărunţi pe toţi cetăţenii moldoveni care vindeau mărfuri în piaţă.
Şi nu numai că i-au luat la bani mărunţi, dar i-au pus să care mărfurile într-o maşină parcată în strategic în zonă. Cică mărfurile au fost supuse confiscării pentru că posesorii lor nu posedau documente de provenienţă. O astfel de acţiune nu s-a mai desfăşurat în piaţa din Botoşani. Au mai fost cazuri când cetăţenii moldoveni au fost controlaţi dar nu s-a trecut la confiscarea întregii cantităţi de marfă aflată spre vânzare.
Bieţii moldoveni au rămas blocaţi de ce li sa întâmplat. Cei care au efectuat confiscările le-au vorbit stropşit şi îi priveau cu o ură greu de descris. „Numai ruşii, care ne-au ridicat părinţii în miez de noapte şi i-au deportat în Siberia ne-au mai privit aşa” – a declarat o moldoveancă căreia i se ridicase marfa de pe masa din fosta hală de carne.
Am încercat să aflu cine sunt aceşti indivizi îmbrăcaţi în uniformă şi care s-au comportat aşa brutal cu cetăţenii moldoveni. O tăcere suspectă peste tot. O sursă din cadrul societăţii Urban Serv mi-a recomandat să stau deoparte, pentru că este ceva ce nu aparţine de societatea lor. „Este o acţiune ordonată din altă parte” – mi-a spus sursa.
Am mai recurs la o sursă care s-a deplasat în piaţă şi a stat de vorbă cu o parte dintre cetăţenii moldoveni. „Mi-au spus că sunt poliţişti din Poliţia locală Botoşani. Mi-au arătat şi un proces verbal de confiscare” mi-a confirmat a doua sursă. Numai că aceeaşi sursă mi-a spus că ar mai fi participat la control şi „poliţişti” aduşi de la Suceava. Interesant, sursa din Urban Serv mi-a spus că sunt poliţişti de frontieră veniţi de la Iaşi şi că au fost însoţii şi de „trimişi speciali” din Republica Moldova.
Speculaţii, zvonuri menite să creeze producă o intoxicare ( a cui intoxicare?) sau o acţiune concertată menită să submineze anumite evenimente, să le umbrească? Nu este nimic de exclus, mai ales că în urma oricărui control efectuat în piaţă, cei care l-au pus la cale au anunţat de fiecare dată ce s-a constatat. De această dată nimeni n-a suflat o vorbă şi nici în presă n-a apărut nicio informaţie.
Mai apare o curiozitate. Ser ştie că Gheorghe Moraru, miliţianul pensionar care face legea în piaţă în numele primarului Portariuc şi a PSD-ului, cel care găzduieşte cetăţenii moldoveni şi le dijmuieşte mărfurile aduse spre vânzare, a tăcut mâlc. De ce oare? Cum de n-a sărit în apărarea celor pe care le jumuleşte c onstant şi chiar se bucură de ceva mai mult din partea unora?
Ceea ce s-a întâmplat miercuri şi joi în Piaţa centrală din Botoşani ridică o serie de întrebări. De ce s-au controlat cetăţenii moldoveni în pragul Zileri Naţionale a României? De ce s-a efectuat controlul când Republica Moldova era invitată la Vilnius să semneze Acordul de asociere cu UE? Au participat la control „poliţişti” din Moldova şi în ce context legal? Ce s-a urmărit prin acest control?
Dacă avem de-a face cu o intoxicare şi că toate aceste zvonuri care circulau ieri prin Piaţa din Botoşani n-au fundament iar controlul l-au efectuat cei din Poliţia locală Botoşani, atunci primarul Ovidiu Portariuc să ne explice de ce s-a organizat acest control în pragul Zilei Naţionale a României şi a evenimentului de la Vilnius şi de ce au fost hăituiţi cetăţenii moldoveni şi nu şi traficanţii de ţigări, de cupoane ale pensionarilor, de valută, de bijuteriii şi mai nou de artificii pentru sărbătorile de iarnă?
Eu, totuşi, sper să aflu ce-a stat în spatele controalelor de miercuri şi joi din piaţa Botoşanilor şi care a fost destinaţia mărfurilor confiscate.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Schimb de amabilităţi între preot şi rabin
În câteva zile vom efectua un control la CEC. Am primit o sesizare in acest sens de la Finanţe
Comisia Europeană propune noi masuri împotriva spionajului economic
CE invocă şi cazul unei firme chinezeşti care a încercat să intre în România cu produse copiate din Austria
Statistică: Luna octombrie a adus 3.000 de noi şomeri faţă de septembrie
Cristian Popescu - Piedone, primarul sectorului 4, a rupt protocolul încheiat cu USL
Cei ce aruncă mucuri de ţigări sau coji de seminţe ori hrănesc animale sau păsări, amendaţi
Imn intonat zilnic în şcoli, sancţiuni pentru nereguli la arborarea drapelului
Moldova şi Georgia fac un pas înainte, Ucraina unul înapoi
Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE.
“Vedeta geopolitică”, Ucraina, rămâne mai departe cu RusiaPremierul Iurie Leancă: Moldova, astăzi am asigurat drumul nostru spre Uniunea Europeană
Am citit contractul Ioanei Băsescu. Cred că toate lucrurile sunt in spiritul şi litera legii
Gastronomie: Sucuk (Carnaţi turceşti)
Furaje incendiate de un fumător neglijent
Uvertura Mall: Noi articole la magazinul Sofia
Comunicat de presă Crucea Roşie Botoşani
Reunirea celor două state româneşti, singura opţiune după Vilnius
Zi istorică pentru cel de-al doilea stat românesc. Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere cu UE
Prognoza meteo pentru sfârşitul săptămânii
Barroso: UE nu accepta veto-ul Rusiei in relaţiile cu fostele republici sovietice
Soluţionarea conflictului din Transnistria a fost inclusă in acordul coaliţiei de guvernare din Germania
Victor Ponta sare în apărarea şefului Fiscului acuzat de omisiune în declaraţia de avere
Legat de creditul dat Ioanei Basescu, nu s-au încălcat nici legile , nici normele BNR şi nici normele interne ale băncii
De Ziua Naţională a Ţării mele
Ioan Rotundu
Consulul Român de la Cernăuţi a refuzat viză românilor să vină în Ţară de Ziua Naţională
victime, un copil şi mama sa care voiau să participe la evenimentul de la Darabani
Cel mai mare club din Botoşani își începe activitatea
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă