Curtea Constituţională dă o palmă medicilor ce şi-au cumpărat cabinetele medicale, declarând neconstituţionale Legea 236 şi Ordonanţa de Guvern 110, privind vânzarea cabinetelor medicale. Deputatul Liviu Câmpanu a ţinut să asigure medicii de familie că lucrurile nu vor rămâne aşa. Cu toate acestea, din punctul de vedere al deputatului liberal se vor crea grave disfuncţionalităţi în sistemul medical, ce vor afecta medici, asistenţi şi implicit pacienţi.
Ordonanţa 110 îşi exercită efectele din 2005, iar Legea 236 din 2006. Astfel, din 2005, în baza acestor prevederi legale, medicii liber profesionişti şi-au cumpărat cabinetele, investind în ele. Aceste prevederi legale devenind neconstituţionale, actele de vânzare încheiate între aceste persoane şi Consiliile locale sunt lovite de nulitate. Urmând lanţul evenimentelor, primăriile ar trebui să despăgubească acum medicii care au cumpărat şi au investit în acele spaţii.
De unde vor avea bani primăriile să plătească înapoi la medici taxele, investiţiile şi contravaloarea cabinetelor? Sunt şi medici care nu au reuşit să cumpere spaţiile, dar au făcut investiţii în aceste spaţii, sperând că vor reuşi să le cumpere. Ne-am trezit în situaţia de a fi la mâna consiliilor locale, a declarat Liviu Câmpanu.
Acesta susţine că în ultimă instanţă pacienţii vor avea la rândul lor de suferit din cauza deciziei Curţii Constituţionale. Din punctul său de vedere, atât legea cât şi ordonanţa declarate neconstituţionale nu au avut decât scopul de a stabiliza personalul medical în localităţile în care îşi desfăşoară activitatea. Prin punerea etichetei de neconstituţionalitate dispare şi posibilitatea medicului de a-şi cumpăra spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea.
Faptul că nu avem posibilitatea de a ţine personalul medical specializat în ţară creează premisele de a rămâne fără medici în următoarea perioadă, a declarat Liviu Câmpanu. Acesta se află la rândul său în aceeaşi situaţie, achitându-şi în rate cabinetul medical din Darabani. Deputatul liberal susţine că în momentul de faţă sunt două soluţii. O posibilitate ar fi o acţiune la Curtea Europeană pentru că în interiorul ţării nu mai poţi face nimic. Altă soluţie ar fi o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului care să reactiveze legea. Cea mai bună soluţie este ca spaţiile să treacă din nou la Ministerul Sănătăţii, care va decide ce face cu aceste spaţii, a declarat Liviu Câmpanu.
În judeţul Botoşani marea majoritate a cabinetelor medicale au fost deja cumpărate, iar actul de cumpărare este acum lovit de nulitate. Deputatul botoşănean remarcă plin de stupoare faptul că este pentru prima dată când o lege este declarată neconstituţională. În mod normal sunt declarate neconstituţionale doar capitole sau articole de lege şi nu întreaga lege, aflată în vigoare de doi ani. (Bianca ALBU)