Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
11974
De la 07 Ianuarie 2003
118211060

Botoşani: Florin Ţurcanu chiar devine împărat peste întreg judeţul

  • Ioan Rotundu
  • 29 October 2013, 23:00

Proiectul de lege iniţiat de Liviu Dragnea conferă preşedinţilor de Consilii judeţene puteri aproape discreţionare. Proiectul va fi depus la Parlament şi aprobat prin asumarea răspunderii de către Guvernul Ponta.
Nu cred că Ţurcanu şi-ar fi imaginat vreodată că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, va avea atâtea putere de decizie. Primarul liberal al comunei Vf. Câmpului, Aurel Ungureanu, într-o epigramă dedicată lui Ţurcanu l-a numit pe acesta „împărat”. Iată că prin legea care va purta numele lui Dragnea, Ţurcanu chiar are puteri de împărat.
Să nu creadă cineva că prin transferul unor puteri ministeriale către autorităţile locale se va îmbunătăţi activitatea celor oamenilor de afaceri sau a celor care muncesc. Dimpotrivă, se va crea un plus de birocraţie şi, mai ales, fără şpagă nu vei putea rezolva nimic, adică nu vei obţine aprobările de care ai nevoie.
Însă partea dureroasă va fi pentru cei care sunt acum în funcţia de şef. Trecând în subordinea Consiliului judeţean, ca să-şi menţină funcţia vor trebui să primească binecuvântarea Împăratului. Iar binecuvântarea va fi una politică.
Dsescentralizarea a fost gândită pentru preşedinţii de Consilii judeţene ai PSD dar, nu este încotro, de aceste privilegii acordate baronilor locali va beneficia şi liberalul Florin Ţurcanu.
Să-l vedem de acum înainte dacă primarul Ovidiu Portariuc îşi va mai permite să facă aprecieri negative la adresa lui Ţurcanu. Dacă nu-şi va ţine gura, va rămâne la Primăria Botoşani doar cu sula şi căciula, banii şi puterea fiind la Ţurcanu. Iată care sunt noile puteri acordate de social-democratul Dragnea baronilor locali ai PSD din care se vor înfrupta şi liberalii, ce-i drept puţini la humăr:
A. Agricultura
Proiectul prevede trecerea Directiilor agricole judetene din subordinea Ministerului Agriculturii in subordinea Consiliilor Judetene. Direcţiile agricole judeţene se înfiinţează prin reorganizarea şi comasarea următoarelor structuri:
a) Direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu excepţia unităţilor fitosanitare;
b) Oficiile de studii pedologice şi agrochimice judeţene;
c) Casele agronomului;
d) Camerele agricole judeţene aflate în subordinea consiliilor judeţene
B. Cultura
Direcţiile judeţene pentru cultură şi patrimoniu naţional trec din subordinea Ministerului Culturii in subordinea Consiliilor judetene. De asemenea, potrivit proiectului de lege, cateva zeci de săli şi grădini de spectacol cinematografic, precum şi alte zeci de imobile administrate de Regia Autonoma „România-Film” trec in administrarea consiliilor locale Proiectul prevede si modificarea Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice si a Ordonanţie Guvernului nr. 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic
C. Turism
Proiectul Dragnea da noi puteri Consiliilor judetene in domeniul turismului, precum autorizarea pensiunilor si clasificarea tuturor structurilor de primire (hoteluri, moteluri, pensiuni etc):
- autorizează funcţionarea pensiunilor, activităţile ghizilor de turism, centrele de informare şi promovare turistică, structurile de primire turistică şi unităţile de alimentaţie publică situate în unităţile administrativ-teritoriale şi în staţiuni turistice;
- asigură clasificarea structurilor de primire turistică potrivit legislaţiei în vigoare;
- autorizează activităţile de agrement nautic, activităţile turistice pe plajă şi activităţile ecoturistice.
Mai mult: consiliile judeţene primesc dreptul de a emite avizele de specialitate pentru documentaţii de urbanism privind zone şi staţiuni turistice, precum si pentru documentaţii tehnice privind amplasamentul, conformarea şi funcţionalitatea construcţiilor noi cu destinaţie turistica de tipul:
a) structuri de primire turistice: hotel, hotel-apartament, motel, vila, bungalou, cabana, sat de vacanta, camping, pensiune cu o capacitate mai mare de 3 camere, indiferent de categoria de confort a acestora;
b) structuri de servire a mesei: restaurant clasic, restaurant specializat, restaurant cu specific naţional sau local, braserie, berărie, gradina de vara, baruri de orice tip, unităţi de tip fast food-restaurant cu autoservire, bufet tip "expres", pizzerie, snack-bar-cofetarie, patiserie
c) structuri de agrement turistic: cluburi, cazinouri, săli polivalente, instalaţii şi dotări specifice agrementului turistic - transport turistic pe cablu, pârtii amenajate pentru practicarea schiului şi altele asemenea;
d) structuri de tratament balnear: complexe de turism balnear.
In plus, Autoritatea Nationala pentru Turism pierde dreptul de administrare a plajelor cu destinaţie turistică in favoarea unitatii administrativ-teritorială pe a cărui rază teritorială se află. Mai departe, titularul dreptului de administrare (adica unitatea administrativ teritoriala, de exemplu Consiliul Local Constanta in cazul plajelor din Mamaia) are dreptul să închirieze plajele cu destinaţie turistică degrevate de sarcini
D. Educatie
Reteaua scolara pentru invatamintul profesional si tehnic va fi organizata de Consiliile Judetene. De asemenea, palatele si cluburile copiilor si elevilor trec din subordinea inspectoratelor scolare judetene in subordinea consiliilor locale, cu exceptia Palatului National al Copiilor (ramine la Ministerul Educatiei).
De notat ca, desi patrimoniul palatelor si cluburilor copiilor trece la consiliul local, conducerea acestor institutii va fi numita de Consiliul Judetean.
E. Munca si asistenta sociala
Ministerul Muncii pierde din subordinea sa Agenţiile judeţene pentru plăţii inspecţie socială, care se reorganizează ca servicii publice de interes judeţean în subordinea consiliilor judeţene.
F. Mediu
Ministerul Mediului pierde Agenţiile judeţene pentru protecţia mediului (aflate acum în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului), acestea urmind sa se reorganizeze ca direcţii judeţene în subordinea consiliilor judeţene.
Ministerul Mediului pierde si filialele regionale ale Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, care trec tot in subordinea consiliilor judeţene.
O prevedere importanta este legata de veniturile provenite din balastiere. Astfel, asa cum au cerut insistent primarii, proiectul prevede ca 50% din totalul sumelor percepute din închirierea şi concesionarea bunurilor proprietate publică a statului cu destinaţia de balastieră, aflate în administrarea autorităţilor şi instituţiilor publice centrale, se va duce la bugetele locale
G. Sanatate
Proiectul prevede ca Direcţiile de sănătate publică judeţene vor trece de la Ministerul Sanatatii in subordinea consiliilor judeţene. In subordinea acestor Directii judetene vor intra:
- unităţi cu personalitate juridică, centrele de diagnostic şi tratament şi centrele medicale, finanţate integral din venituri proprii şi din contractele încheiate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate;
- centrele judeţene de întreţinere şi reparare a aparaturii medicale şi policlinicile cu plată, finanţate integral din venituri proprii.”
H. Tineret si Sport
Direcţiile judeţene pentru sport şi tineret trec in subordinea Consiliilor Judetene. Cluburile sportive trec in administrarea consiliilor locale, cu tot cu patrimoniul aferent.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Secretul doctorului
Gastronomie: Gem de prune
,Mariana Câmpanu la RFI: Alocaţia copiilor nu va creste in 2014
o majorare la 200 de lei ar fi fost ruptă de realitate
Este nepermis ca o ţară ca România să nu îsi poată asigura 100% hrana de care are nevoie
Oraşul Flămânzi continuă să aibă un primar penalist
Judecătoria Botoşani a respins cererea de reabilitare a petentului Dan Oloeriu
Şi băut şi cu maşina neînmatriculată
Ţigări de contrabandă de 50.000 lei reţinute de poliţiştii de frontieră
APIA Botoşani: Comunicat de presă
Furaje distruse într-un incendiu provocat
De ce are nevoie Uniunea Europeană de Unirea Republicii Moldova cu România
Franţa: Preşedintele Hollande atinge un nivel record de impopularitate
Neisprăvitul Butnaru a trecut de la contrabandă la ameninţări
Ioan Rotundu
Cadourile de Crăciun ale lui Ponta pentru români
Ioan Rotundu
Comunicat PSD Botoşani – Sondaj de opinie
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă