Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Sport
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
6365
De la 07 Ianuarie 2003
112796591

În cazul Curecheriu, spiritul legii l-a confiscat ANAF-ul

  • Ioan Rortundu
  • 29 October 2017, 23:00

Despre veteranul de război Vasile Curecheriu din satul Stroieşti, comuna Lunca s-a dus vestea în întreaga ţară cum că la vârsta sa de 92 de ani riscă să fie depus după gratii pentru că a fost trimis în judecată pe motiv că a abuzat de uzul taloanelor de călătorie gratuită pe tren ce se acordă anual acestor veterani.
Desigur, starea emoţională stârnită a generat şi accente de mânie asupra procurorului care l-a cercetat penal. Numai că situaţia în care a ajuns şi se află Vasile Curecheriu nu este una deloc simplă pentru viitorul său, atât cât mai are ani de viaţă.
Curecheriu, aşa cum s-a mai scris, a folosit taloanele de călătorie gratuită pe tren cu drept de însoţitor pentru a realiza un beneficiu personal. Practic, el se transformase într-un fel de cărăuş pentru că lua ca însoţitor două sau mai multe persoane pe care le ducea la Bucureşti sau pe alte rute, primind de la aceştia mai puţin de jumătate din preţul biletului, aproximativ 30 – 40 lei.
Mai mult, Curecheriu a cumpărat astfel de taloane de la alţi veterani de război pe care le-a folosit tot în scop de cărăuşie. N-a realizat mari venituri. Atât cât să-şi completeze pensia de veteran de război în sumă de 450 lei. Curecheriu a intrat sub cercetarea penală în urmă cu mai bine de taur ani.
Deşi cercetat penal, el a continuat să practice cărăuşia. În tot acest timp, controlorii de pe tren l-au amendat pentru că, au considerat ei, avea dreptul numai la un singur însoţitor şi nu la mai mulţi. Iar amenzile adunate s-au ridicat în final la peste 15 mii lei şi au intrat în debit la ANAF Bucureşti, reprezentat în proces prin ANAF Botoşani.
După mai multe ordonanţe de încetare a urmăririi penale date de procurorul care l-a anchetat, s-a ajuns la situaţia ca Curecheriu să fie trimis în judecată pentru infracţiunea de înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale ANAF Botoşani, în numele ANAF Bucureşti, constituindu-se parte vătămată pentru debitul acumulat din amenzi.
Trimiterea s-a în judecată s-a făcut de către sentinţa dată de Judecătoria Botoşani care a desfiinţat Ordonanţei de neînceperea urmăririi penale dată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani în dosarul 4393/P/2013 prin care Curecheriu fusese amendat administrativ cu 1000 lei.
Şi la neînceperea urmăririi penale dată de procuror în dosarul nr. 278/P/2013 judecătorul cerea refacerea cercetărilor şi trimiterea în judecată a lui Curecheriu. După aceste sentinţe ale Judecătoriei Botoşani urmează pentru Curecheriu marea dramă. Prin Sentinţa penală nr. 382/16.02.2015 este condamnat la 2 ani închisoare cu suspendare.
Prin sentinţa penală din 14.04.2016 a Judecătoriei Botoşani Vasile Curecheriu este condamnat din nou la 2 luni închisoare. Se cumulează pedepsele şi sstabilindu8-se pedeapsa cea mai grea, adică 2 ani închisoare. Se aplică suspendarea condiţionată a executării prin acordarea unui termen de încercare de 4 ani.
Dar Vasile Curecheriu n-a scăpat de necazuri pentru că din urmă au venit alte plângeri penale care fac obiectul dosarului nr. 18.546/193/2017, tot pentru infracţiunea de înşelăciune, parte civilă ANAF Botoşani. De această dată, prin sentinţa penală care se va pronunţa Vasile Curecheriu nu va mai avea scăpare şi va ajunge după gratii, urmând a executa şi cei 2 ani de condamnare cu care a fost păsuit până acum.
Cazul lui Vasile Curecheriu este unul social dar şi instituţional. Este un caz social pentru că el, veteranul de război care s-a întors viu din luptele purtate în Munţii Tatra, a ajuns muritor de foame în ţara pentru care a luptat. Mai sunt în viaţă câteva mii de veterani de război, iar numărul lor scade în fiecare zi. Se fură în ţara asta zeci de milioane de euro, se fac pomeni electorale de sute de milioane de lei, se cumpără voturi pe banii publici dar nici un partid aflat la guvernare n-a considerat să îndulcească viaţa acestor veterani. În schimb, asupra lor legea se aplică cu stricteţe, uneori chiar abuziv.
Cum a procedat Curecheriu nu este legal. Dar vina nu este în întregime a sa. El a fost încurajat să persiste în starea infracţională chiar de către cei care ar fi trebuit să-l oprească. Casierul de la CFR i-a legitimat talonul de călătorie gratuită cu toţi însoţitorii prezentaţi. El s-a urcat legal în tren. Controlorul a aplicat altfel legea, susţinând că avea dreptul numai la un singur însoţitor. Cine a respectat legea: casierul sau controlorul?
Pe procuror, pe judecător nu i-a interesat să afte cum era corect. Pur şi simplu au mers pe mâna celor de la ANAF, Curecheriu n-a avut bani de avocat iar avocatul pus din oficiu n-a fost interesat să afle dacă clientul său este sau nu vinovat. S-a mulţumit să spună prezent la şedinţa de judecată şi să primească onorariul din partea statului.
Curecheriu n-a fost prezent la proces pentru că are un picior beteag. Nu se poate deplasa decât prin casă şi curte. N-a fost nimeni interesat de starea sa fizică. S-au mulţumit să aplice legea în mod câineşte.
Cei de la ANAF şi-au arătat muşchii în faţa unii bătrân neputincios. În faţa celor care sunt condamnaţi şi obligaţi la plata unor sume imense către stat, cei de la ANAF sunt de negăsit, de nevăzut, aşa de mici se fac.
Curecheriu a încercat să trăiască mai bine decât i-a asigurat condiţii guvernul ţării dar a ajuns să trăiască mai rău ca pe front. Măcar pe font moartea putea veni în orice clipă şi totul se sfârşea. Acum îi este rezervată o moarte lentă, chinuitoare. Este adevărat că legea este dură dar ea se aplică în intercondiţionalitatea a două principii: litera şi spiritul. În cazul lui Vasile Curecheriu spiritul legii lipseşte cu desăvârşire. L-a confiscat ANAF-ul, cu complicitatea magistraţilor!
Oare de ce înainte de a se judeca astfel de cazuri nu se face mai întâi o anchetă socială? S-ar pune stavilă multor nedreptăţi.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscopul zilei de 30.10.2017
Bancul zilei: Petrecere de Revelion
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 27.10.2017
Un eveniment omagial politizat excesiv
Ioan Rotundu
Cine este Dan Barna, noul presedinte al Uniunii Salvati Romania:
Expert in fonduri europene si oponent al initiativei Coalitiei pentru Familie de modificare a Constitutiei
Patriarhul Kiril, la Sinodul BOR: Cu poporul rus s-a facut un experiment monstruos,
care a demonstrat intregii lumi ca nu poti construi o societate fara Dumnezeu
Puigdemont cere catalanilor sa se opuna preluarii puterii regionale de catre Madrid
Roger Federer, despre Simona Halep: "Merita sa fie numarul unu, trebuie respectata"
Toyota, pe cale sa produca o baterie care sa "schimbe regulile jocului" pe piata masinilor electrice
Simona Halep: "Este un sentiment extraordinar sa termin anul pe primul loc. Am facut ceva urias pentru tara mea"
Catalonia: Partidele pro-independenta ar pierde majoritatea in parlamentul regional - sondaj
Simona Halep a primit trofeul rezervat jucatoarei care incheie anul pe primul loc in lume
Pentru Firea si Guvernul Romaniei, Colectiv trebuie sa dispara,
nu vorbim despre ei, nu vorbim cu ei, facem sa dispara dovezile
Trăiri de suflet românesc între Rădăuţi Prut ;i Cernăuţi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă