Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10558
De la 07 Ianuarie 2003
112955812

Botoşani: „Zilele Ruşinii” s-au încheiat

  • Ioan Rotundu
  • 29 September 2013, 23:00

Ieri, la Botoşani, s-au încheiat „Zilele recoltei”, sărbătoare iniţiată de primarul social-democrat Ovidiu Portariuc. Evenimentul a luat sfârşit fără ca primarul să participe, să adreseze un cuvânt botoşănenilor, să-i felicite pe producătorii agricoli participanţi la expoziţie prin reprezentanţii lor, Samsarii.
Desfăşurat în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în parcarea din faţa halei de carne din piaţa centrală a botoşanilor, evenimentul a fost unul extrem de şters în imagine şi nu s-a bucurat defel de aprecierea botoşănenilor.
Nu vreau să mai reiau constatările mele de la faţa locului din ziua de vineri, ziua inaugurării evenimentului, inaugurare care nici n-a avut loc pentru că primarul Ovidiu Portariuc n-a fost prezentm în zonă şi nici n-a urcat pe scena amenajată să-i salute pe botoşăneni.
Ziua de sâmbătă, când botoşănenii obişnuiesc să-şi facă cumpărăturile, a decurs ca o zi obişnuită. Doar că pe scenă au urcat dansatorii lui Mihai Fediuc la care au privit câteva zeci de persoane vârstnice. Vânzătorii de legume au fost aceeaşi, adică cei aduşi de la tonetele din piaţă, unde vând zilnic legume aduse din Italia, Grecia şi, mai nou, de prin Macedonia.
Mustăria, sigura amenajată mai de „Doamne ajută!”, s-a bucurat de dimineaţă de ceva vânzare. Nu la fel şi în ziua de duminică, când botoşănenii nu s-au lăsat ademeniţi de un pahar de must pentru că nici atmosfera nu era una potrivită pentru aşa ceva. Scena a rămas goală, iar obişnuita muzică populară izvorâtă din staţia de amplificare nu s-a mai auzit.
Nici în zilele de sâmbătă şi duminică n-au fost în stare cei din conducerea pieţei să aducă un grătar cu mici sau pastramă de oaie ca să dea cât de cât un aer de sărbătoare a Zilelor recoltei. Remarcam că în prima zi a evenimentului au lipsit de la vânzare cartofii, fasolele autohtone iar mult trâmbiţatele produse lactate şi preparate tradiţionale au lipsit cu desăvârşire.
În schimb, mare a fost supărarea botoşănenilor când au constatat cu stupoare că preţurile la legume au urcat ameţitor în loc să scadă, cum ar fi fost normal. De exemplu, dacă cu o zi înainte de eveniment gogoşarii costau 3,5 – 4 lei/kg, la expoziţie preţul a fost de 6 – 7 lei/kg ceea ce a dus la ridicarea preţului şi la vânzătorii din piaţă.
Sâmbătă, în timp ce dialogam cu oamenii care m-au înconjurat imediat ce mi-am făcut prezenţa în perimetrul expoziţiei, încurajându-mă să merg în continuare pe acelaşi drum cu Lumea lu Rotundu şi comentariile din emisiunea de joi moderată de Ionuţ Poclid, un domn mi-a atras atenţia asupra a doi poliţişti comunitari. Mi-a sugerat să-i urmăresc şi am să observ cum iau ciubuc. Aşa am făcut şi afirmaţia cetăţeanului s-a dovedit întemeiată.
Cei doi poliţişti, înalţi ca bradul şi cu map sub braţ i-au luat la rost pe vânzătorii de bureţi, acei ţigani din Balta Arsă care trăiesc din roadele pădurii din preajma satului. Poliţiştii i-au fugărit din locul unde vindeau, deşi locul era la un metru de expoziţia organizată cu tam-tam drept Ziulele recoltei. Când au observat că-i fotografiez au şters-o imediat şi au dispărut printre oameni.
Am revenit la botoşănenii mei care mi-au spus că cei doi sunt cunoscuţi în zonă. Ei iau şpagă de la cei care vând în afara perimetrului pieţei şi le recomandă unde să se poziţioneze pentru a-şi vinde marfa mai repede. Cine nu dă şpagă este fugărit. Am reuşit ca pe unul dintre cei doi să-l surprind cu faţa, aşa că poate fi pozarecunoscut din fotografia de faţă.
Tot cei din piaţă mi-au povestit că mai sunt doi poliţişti comunitari, mult mai hapsâni, unul mic, gras şi brunet şi altul mai subţirel şi mai înalt. Norocul mi i-a scor şi pe aceştia în cale, duminică dimineaţa. Cei doi fugăreau bătrânii de pe platul vecin cu piaţa, bătrâni care vindeau câteva nuci dintr-o tăbuiaţă şi rădăcinoase.. O bătrânică din Cătămărăşti mânca dintr-un borcan. Poliţistul brunet s-a răstit la ea să lase mâncarea, să-şi strângă calabalâcul şi să plece. Când au observat că mă pregătesc să-i fotografiez au fugit.
Din nou oamenii, care mă cunosc de la televizor, m-au înconjurat şi mi-au spus că bine fac apărându-i pe acei bătrânei. Ei vând produse naturale din grădină, cultivate de ei şi nu aduse de aiurea şi vândute la preţ de speculă. O doamnă s-a arătat supărată că oamenii aceştia n-au loc în piaţă să-şi vândă produsele din cauza samsarilor protejaţi de primar. Le-am spus că primarul poate nu ştie ce se întâmplă în piaţă dar şeful pieţei Iustin Bozi ştie cu siguranţă dar are interesele sale.
Un alt botoşăneană mă îndemna să merg în zona pieţei dinspre biserica Sf. Gheorghe să văd cum speculanţii vând ţigări, votcă şi poliţiştii se fac că nu-i văd. Alt cetăţean m-a întrebat cum este posibil ca ţigăncile să te dea jos cu vânzarea de ciorapi din bumbac care costă în magazin 6 lei perechea şi ele vând 5 perechi la 10 lei fără ca poliţia să le facă ceva.
Însă cel mai nemulţumit s-a arătat un cetăţean care a constatat că în piaţă n-au avut loc Zilele recoltei ci „Zilele Ruşinii” primarului Ovidiu Portariuc. Cam aceasta a fost concluzia botoşănenilor despre evenimentul primarului. Nu sunt un duşman al primarului Ovidiu Portariuc şi susţin teza că ce i se întâmplă sunt consecinţele lipsei unei experienţe în domeniul administraţiei, lucru care poate fi dobândit cu timpul.
Dar nimic nu-l opreşte pe primar să solicite ajutorul, sprijinul celor experimentaţi şi rodaţi în astfel de evenimente. La societatea Urban Serv sunt mulţi cei care de ani şi ani au organizat Zilele recoltei şi ştiu cum trebuie procedat. Pe ei ar fi trebuit primarul să-i pună la treabă.
Nemulţumirea botoşănenilor este de fapt consecinţa greşelilor primarului de a schimba conducerea societăţii Urban Serv punând persoane incompetente iar la conducerea pieţei prin numirea lui Iustin Bozi a comis o şi mai mare greşeală. Botoşănenii văd cum de la o zi la alta lucrurile în pieţele oraşului Botoşani merg tot mai prost şi în defavoarea lor. Primarul să facă bine şi să asculte de vox populis şi nu de vorbele mieroase ale subalternilor care nu fac decât să-şi promoveze propriile interese care nu se suprapun cu o imagine pozitivă pentru primar.
Îmi aduc aminte că anul trecut primarul promitea amenajarea în piaţă a unui loc numai pentru aceşti bătrânei necăjiţi unde să-şi vândă puţinele roade fără a plăti taxe zilnice care sunt mai mari decât preţul produselor expuse la vânzare. Dacă n-a reuşit acest lucru, măcar să le interzică maimuţoilor de poliţişti comunitari ce poartă haina oficială a statului să-şi mai bată joc de ei. Iar dacă tot sunt aceşti poliţişti comunitari atât de voinici, să-şi arate voinicia cu hoţii din buzunare şi genţi în zilele de miercuri şi vineri, speculanţii de ţigări, băutură şi ciorapi sau să-i pună să facă ordine cu ţiganii din Centrul istoric. Dacă primarul va proceda aşa, cu certitudine că se va bucura de mulţumirile botoşănenilor.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Irinel şi Monica
Peer Steinbruck, invins de Angela Merkel în alegeri, a demisionat din toate funcţiile deţinute în SPD
Victor Ponta şi-a amintit că mai trebuie şi să guverneze
Implicaţii ale surprinzătoarei decizii luate de Franţa socialista
Lumea luă Rotundu: Scandal între vecini
Incident funcţionari Primăria Botoşani
Berlusconi, numit "nebun" şi "iresponsabil"
Traian Basescu anticipează eşecul privatizării CFR Marfă
Primăria a organizat Zilele recoltei cu legume social-democrate
Ciuc-ciuş măgărel zis Oidiu Portărel
Loto România: Tragerea de duminică, 29 septembrie 2013
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă