Maria Ţiprigan, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Botoşani, susţine că profesorii propuşi pentru sancţionare în urma examenului de bacalaureat din vară vin şi se plâng că directorii unităţilor de învăţământ presează pe cei din comisii să aplice măsurile impuse de ministrul Mihail Hârdău. Acest lucru este văzut de liderul sindical drept o aberaţie, adăugând că ministrul a dat posibilitatea directorilor şi colectivelor didactice să hotărască ce sancţiuni aplică. În acest context, în opinia liderului SIP, ministrul s-a contrazis când la Botoşani a anunţat că-i va destitui pe directorii care nu aplică sancţiunile stabilite de el.
Domnul ministru Hârdău îşi permite să aplice o dictatură de tip comunist, inexplicabilă în cadrul democraţiei actuale pentru că sancţiunile nu se aplică după bunul plac al nimănui, ci se dau în conformitate cu prevederile statului personalului didactic, declară Maria Ţiprigan. Astfel, sancţiunile se dau gradual, în funcţie de gravitatea abaterii. În aceste condiţii profesorii propuşi pentru sancţionare consideră că nu au avut posibilitatea să se apere. Din acest motiv aceştia doresc să primească explicaţii din partea comisiei naţionale de evaluare a lucrărilor de bacalaureat. Profesorii se aşteaptă ca această comisie să le explice de ce au fost găsiţi vinovaţi, să li se arate unde au punctat mai mult decât prevedea baremul de corectare. În momentul de faţă, Maria Ţiprigan susţine că profesorii contestă faptul că au fost învinovăţiţi.
Fiind timoraţi de ordinile ministrului şi ale inspectoratului, directorii de şcoală canalizează membrii colectivelor didactice să voteze sancţiunile concepute de ministrul Hârdău şi echipa sa, susţine liderul sindical. În opinia liderului SIP această atitudine a ministerului nu face altceva decât să dezbine colectivele didactice şi să inspire ură între membrii acestor colective. În cazul în care se vor menţine sancţiunile dictate de minister, profesorii au dreptul să se adreseze comisiei de disciplină din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi celei din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Dar, se pare că adresarea la comisiile de disciplină nu va duce la eliminarea sancţiunilor propuse de ministru, ci din contră la menţinerea lor. Având în vedere acest lucru, sindicatul ameninţă cu acţionarea în instanţă în numele celor 16 profesori sancţionaţi. În cazul în care unii profesori vor dori să acţioneze în instanţă individual, SIP îi va susţine şi va suporta toate cheltuielile de judecată.
În toată povestea, întreaga vină o poartă Ministerul Educaţiei şi Cercetării în frunte cu ministrul şi aceasta se va termina în instanţă. Asta pentru că la instanţa de judecată trebuie probe, care trebuie dovedite, a precizat liderul SIP. Maria Ţiprigan susţine că îl va chema în instanţă şi pe Mihail Hârdău pentru a explica de ce a ameninţat cu destituirea pe directorii care nu vor aplica sancţiunile impuse de el. (Margareta NICHIFOR)