Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6261
De la 07 Ianuarie 2003
123783851

Memorialul Ipoteşti a pierdut o finanţare japoneză de 250 mii euro

  • 30 August 2009, 23:00

Aşa cum am scris şi pe blog, verificarea efectuată la Memorialul Ipoteşti de către comisia înfiinţată de Consiliul Judeţean Botoşani la cererea unor consilieri judeţeni, printre care social-democrata Manuela Zarug şi peremistul Dumitru Codreanu, n-a scos la iveală mult trâmbiţatele fraude ce le-ar fi comis directorul Valentin Coşereanu. În afara unor deficienţe de formă, inerente oricărei activităţi dintr-o instituţie, nu s-a constatat nici o deficienţă majoră de fond, care să fi demonstrat cheltuirea nesăbuită de către Coşereanu a fondurilor Memorialului.
Cu toate acestea, membrii comisiei, mai ales consilierii judeţeni Zarug şi Codreanu, au insistat ca Raportul cu concluziile controlului să fie înaintat organelor de cercetare penală pentru că, li s-a părut celor doi, ar exista ilegalităţi care să ducă la stabilirea răspunderii penale pentru Coşereanu. Poliţia a instrumentat dosarul primit şi a ajuns la concluzia că aspectele sesizate nu încalcă legea, aşa că a propus neînceperea urmăririi penale (NUP) împotriva directorului Valentin Coşereanu. Dacă sâmbătă, când am publicat comentariul meu pe blog, ştiam de NUP numai din partea poliţiei, ieri am aflat că aceeaşi soluţie, NUP, au dat-o şi procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani.
Aşadar, un scandal monstruos, care a dus la ponegrirea publică a personalităţii cercetătorului Valentin Coşereanu. Dezgustat de tot ce s-a pus la cale împotriva sa, Coşereanu a demisionat din funcţia de director al memorialului încă din timpul controlului.
În opinia mea, s-a pripit. Eu mă ambiţionam să-mi demonstrez nevinovăţia şi să-i oblig pe denigratori să recunoască public că n-au fost decât unealta unor jocuri politice murdare. Coşereanu a ales calea demisie, considerând că ar fi sub demnitatea sa să poarte o polemică cu nişte persoane care n-au nici un respect pentru cultura botoşăneană.
Numai că demisia lui Coşereanu, din funcţia de director al Memorialului Ipoteşti, n-a rămas fără ecou în plan naţional. Cu doi ani în urmă, ambasadorul Japoniei a vizitat Ipoteştiul şi i-a plăcut enorm locaţia Memorialului, cu toate exponatele de epocă eminesciană şi cu modul în care este promovată opera poetului. Ambasadorul a observat că sala de conferinţe nu este dotată cu o sonorizare şi aparatură de traducere corespunzătoare, iar pe timp de noapte clădirile din incinta Memorialului nu sunt puse în valoare printr-un iluminat adecvat.
Ambasadorul a cerut lui Coşereanu să întocmească un proiect pe care să-l trimită ambasadei japoneze de la Bucureşti, pentru ca el să-l prezinte în ţara lui spre a se aproba finanţarea în vederea realizării lucrărilor de investiţii necesare modernizării. Coşereanu a întocmi proiectul, care s-a ridicat la suma de 250 mii euro, şi l-a trimis Ambasadei Japoniei.
În luna august a.c., o echipă se specialişti japonezi, formată din Tomoko Ayukawa, Fumio Kaneko şi Susumu Harada urma să vină la Memorialul Ipoteşti pentru a pune la punct derularea programului şi detaliile finanţării. În acest sens au trimis Memorialului un fax, fax pe care directorul Coşereanu l-a adus la cunoştinţa preşedintelui CJ Botoşani, Mihai Ţâbuleac. Numai că, luând act de demisia lui Coşereanu, de la Ambasada Japoniei s-a primit recent un alt fax prin care s-a anunţat că delegaţia şi-a anulat deplasarea la Ipoteşti. Un angajat român al Ambasadei i-a strecurat lui Coşereanu vestea tristă că japonezii, luând act de scandalul de la Memorial, nu vor mai finanţa proiectul.
Iată aşadar, unde au dus patimile politice ale unora, dorinţa de a politiza o instituţie de cultură cu caracter unicat la nivel de ţară. Cine stă în spatele acestor manevre politice şi ce se urmăreşte? Iată o întrebare la care merită să aflăm răspunsul.
Locul lui Coşereanu va fi luat de Miluţă Jijie, fost director economic la Mecanex, angajat funcţionar în cadrul Consiliului Judeţean Botoşani de către preşedintele Mihai Ţâbuleac. Despre Jijie am auzit lucruri( frumoase. Dar când pe cartea ta de vizită scrie că ai falimentat o societate comercială precum Mecanex, nu prea ţi se potriveşte funcţia de manager la o altă instituţie, mai ales una de cultură cum este Memorialul Ipoteşti. Însă am informaţii că Jijie numai va asigura interimatul funcţiei pentru o perioadă scurtă de timp, pentru că postul altcuiva este juruit politic. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

A avut loc conferinţa judeţeană a… PCR
Ioan Rotundu
Festivalul harbuzului – un eveniment lipsit de grandoare
O pată de ruşine pe obrazul Botoşanilor
monument închinat buruienelor
Plăcerile lui Marcel
Sucevean prins cu animale achiziţionate din Botoşani fără acte
Mii de copii botoşăneni rămân iar fără părinţi
Tânăr rănit în urma exploziei acumulărilor de gaze
Şoferii botoşăneni luaţi la ochi!
Program TELE' M BOTOŞANI, luni, 31 august
Întrebare încuietoare
Horoscop
Oferta lui Boc către Lenuţa
Dacă aveţi o datorie, ei v-o cumpără!
Responsabilitatea autorizaţiei sanitare pentru şcoli a fost pasată şi primăriilor
Noua grilă de salarizare pentru medici a fost bine gândită
cel puţin aşa cred cei din Ministerul Sănătăţii
Guvernul n-are curaj să aplice coplata la serviciile medicale
Lista cu inspectorii şcolari disponibilizaţi este ţinută secretă
La Maternitatea Botoşani s-a născut o fetiţă gigant
Nişte scârnăvii, domnule!
sau cine aspiră la şefia Memorialului?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog