Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11552
De la 07 Ianuarie 2003
123789142

Balamucul din Centrul vechi al Botoşanilor

  • 30 August 2010, 23:00

Ieri, am stat de vorbă cu Ioan Istrati, patronul şi directorul Editurii Agata, proprietar a mai multor imobile din centrul istoric al Botoşanilor. Patronul s-a arătat disperat de încetineala cu care se derulează lucrările de reabiloitare a zonei istorice. Afacerile sale sunt în mare impas, pentru că nimeni nu-i mai calcă pragul librăriei de rechizile şcolare, librărie aflată vizavi de parcarea Elv. O altă librărie, aflată ceva mai sus, spre Biserica Uspenia, a trebuit s-o închidă. Era o librărie de vânzarea cărţilor, dar pentru că şantierul i-a blocat accesul cumpărătorilor a fost nevoit să închidă unitatea.
Istrate mai are un imobil în clădirea fostului restaurant Flora, locaţie în care funcţiona nun magazin alimentar şi apoi uzn depozit de articole de librărie. Pentru că şi aici i s-a bvlocat accesul clienţilor, a fost nevoit să pună lacăt şio pe uşa acestor locaţii. În situaţia lui Istrati sunt toţi negustorii din zona istorică. Oamenii au sperat că lucrările de reabilitare se vor încadra în termenul stabilit, respectiv 25 septembrie 20120, după care vor scăpa de chinurile pe care le suportă în prezent. Numai că stadiul lucrărilor sunt mult întârziate şi nu vor fi încheiate, probabil, nici la anul pe vremea asta.

Prea multe ciudăţenii
Încă de la bun început, când s-a aprobat proiecxtul de reabilitare a centrului istoric al Botoşanilor pozaBotoşanilor ceva n-a funcţionat normal. Lucrarea a fost încredinţată unei firme pe nume UTI INTERNATIONAL SRL, despre ccare se spune că ar fi controlată de portughezi. Este ştiut faptul că toate investiţiile finanţate din fonduri europene sunt dirijate spre firme agreate de finanţator. Firma UTI a subcontractat lucrarea cu CONDACIA SA Botoşani care a lăsat nişte firimituri şi firmei CONREC SRL Botoşani. Prinhtre aceste firme s-a mai strecvurat şi societatea ELF PROIECT Botoşani, care execută reţeaua electrică.
Aşadar avem un amalgam de firme, aşa că nu se mai ştie care este vinovatul pentru întârzierea lucrărilor. De exemplu, aproape toţi patronii afectaţi de aceste lucrări se plâng de modul dezorganizat în care lucrează firma ELF PROIECT. Multe lucrări nu sunt porevăzute în proiect. Aceste lkucrărie se execută, după care este chemat proiectantuil să le includă în proiect.

Schimbări neaşteptate de proiect
Proprietarii de imobile din zonă, încă înainte de a începe lucrările, au aflat de la managerul Primăriei Botoşani, ing. Zăiceanu, că zona istorică va fi înconjurată de o centură a utilităţilor. Mulţi dintre ei au investiti şi şi-au modernizat sistemul de alimentare cu apă, canalizare, gaze, reţele electrice, pregătindu-le pentru conectare la noua reţea. Printre ei şi Ioan Iostrati.
Numai că ceva a determinat primărie să-şi schimbe decizia şi să aducă utilităţile prin zona centrală, adică cea pietonală. Sunt pozavoci care spun că s-a renunţat la centura de utilităţi pentru că cei de la Serconf şi Rapsodia Conf n-au acceptat ca centura să treacă prin zona lor. Aşa că tot pe traseul vechi s-a hotărât să se vină cu utilităţile, ceea ce nu mai înseamnă nici reabilitare, nici modernizare.
Istrati s-a împrumutat cu 2000 de euro pentru a acoperi cheltuielile de refacere a instalaţiilor interioare de apă, gaz şi electricitate pentru a se putea racorda prin faţşă la utilităţi şi nu prin spate cum i-a spus ing. Zăiceanu. Şi nu-i singurul păţit.

Zvonuri sau realităţi
Viceprimarul Cătălin Alexa nu mai vrea să dea presei relaţii dintre investiţiile pe care le derulează primăria pe motiv că i se interpretează vorbele. Aşa că zvonurile care circulă pe seama lucrărilor din centrul vecvhi pot fi luate şi drept adevăruri. De exemplu, se spune că firma UTI lucrează pe-o mânbă cu firmele lui Videanu, iar pavelele şi bvordurile care se pun pe pietonalul istoric sunt aduse de la firmele lui Videanu.
Acum nu mai contează de unde sunt aduse, ci faptul că lucrările nu avansează decât în ritm de melc şi sunt tot mai multe semne că facabat de la calitate. Primăria Botoşani a luat hapul că lucrarea de modernizare a Bulevardului Eminescu, care s-a dovedit a fi un fiasco total. A pozaA mai lua ţeapă şi cu centrul istorica ar fi pentru primarul Fluture o mare problemă la viitoarele alegeri locale din vara lui 2012

Iniţiative timide
Primarul Cătălin Fluture i-a adunat pe toţi cei care execută lucrări în zonă şi i-a luat la întrebări de ce nu sunt cu ele în ritmul stabilit prin grafic. Numai că o şedinţă de analiză nu-i suficient ca restanţele să fie recuperate. Mai trebuie umblat şi la punga cu bani, luate şi alte măsuri. Nu sunt lucrările executate conform graficului, să li se calculeze penalizări. Nu sunt lucrările de calitate, să fie puşi să le refacă acum şi nu după recepţia lor, asşa cum s-a procedast cu bulevardul.
Căi, mijloace de represiune are primăria. Problema este dacă există şi voinţă ca ele săp fie folosite şi dacă nu cumva totul este barat de către procentajul comisioanelor.
Cert este că iarna bate la uşă, iar lucrările nu vor fi nici pe departe încheiate: iar noul an poate veni cu şi mai grelei probleme.de finanţare. Mai ales că sunt voci care afirmă că fondurile alocate pentru executarea lucrărilor nu sunt suficiente şi că mai trebuie mulţi bani.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Program Tv SOMAX, marţi, 31 august
Bancul zilei: Sfatul pompierului
Manifestanţii care organizează proteste neautorizate vor primi o bâtăîin cap
Presa de la Teheran a numit-o "prostituată" pe Carla Bruni
Telocitele - un nou tip de celule descoperite de cercetătorii de la Victor Babes
Crin Antonescu are naivităţi; PNL a negociat cu PDL la ANI
CESCH solicită clasei politice toleranţă zero pentru discursuri revizioniste
Un gest care m-a emoţionat profund
Ţigări de peste 4600 lei confiscate la sfârşit de săptămână
Volkswagen căptuşit cu mii de ţigarete de contrabandă
Prestaţii excepţionale ale Ansamblului Cultural „Trei Generaţii” la Soroca, Străşeni şi Căpriana
Trei grenade descoperite la Cop ălău şi Mihai Eminescu
Angajaţii primăriilor Leorda şi Dimăcheni fac muncă patriotică
E.ON a tulburat apele în Botoşani
Subprefectul Daniel Moruzi cere de lucru
Accident rutier la Corni
Medicii avertizează Guvernul că nu-i momentul introducerii coplăţii
Guvernul Boc a pus gând rău şi alocaţiilor pentru copii
O nouă pacoste pe capul românilor: ţânţarii ucigaşi
Huţuleac nu mai vrea internări la urgenţe medicale
Huţuleac nu mai vrea internări la urgenţe medicale
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog