Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
9680
De la 07 Ianuarie 2003
120644309

Botoşani: Tehnica prin care medicul Oprişanu şi-a ţepuit partenerul de afaceri

  • Ioan Rotundu
  • 30 August 2015, 23:00

Vă atenţionasem cu puţin timp în urmă că vor urma o serie de dezvăluiri despre cum l-a ţepuit medicul-politician Gabriel Oprişanu (foto 1) pe Constantin Pitorac (oto 2), patron al unei reţele de televiziune prin cablu la Flămânzi şi totodată fost primar al acestui oraş, ţeapă dată de Oprişanu cu concursul unui administrator judiciar aflat acum în cercetare penală.
Despre medicul oftalmolog Gabriel Oprişanu care şi-a cam pus profesia în cui în favoarea unei cariere de politician s-au scris multe în Jurnalul. Multe şi nu la modul pozitiv pentru că Oprişanu a fost implicat de-a lungul carierei sale de medic-politician în mai multe scandaluri.
Ca liberal, după ce Guvernul Tăriceanu s-a instalat la putere, Oprişanu a fost pus director la Autoritatea de Sănătate Publică, nouă denumire dată direcţiei de Sănătate Publică pentru a se putea schimba directorii puşi de PSD cu cei desemnaţi de PNL.
În această calitate a avut un comportament de jumulire financiară a tot ce se putea. La Inspecţia sanitară l-a pus şef pe Mihai Alexandru iar la dreapta sa pe post de inspector pe Mihaela Belica. Aceştia doi au primit misiunea de a efectua controale pe la unităţile comerciale alimentare şi de a-i determina pe patroni să dea bani la partid. În realitate banii ajungeau la o fundaţie pe care Oprişanu o înfiinţase şi de care se ocupa un funcţionar din ASP.
Banii aveau să fie folosiţi pentru campania sa electorală din 2008 când a candidat pentru un post de senator şi n-a reuşit. În acest sens readuc în actualitate cazul primarului PSD din Cândeşti, Constantin Ciornodolea, căruia Oprişanu, prin Alexandru şi Belica, i-au închis magazinele alimentare ale societăţii soţiei sale pe motiv că a refuzat să treacă la PNL.
Tot în perioada cât a fost director la ASP l-a pus manager la Spitalul judeţean pe inginerul Doru Munteanu, numire perfectată pe o insulă din Marea Egee unde cei doi s-au aflat în concediu. Ca manager la Spitalul judeţean Munteanu, sub stricta supraveghere a lui Oprişanu, a angajat peste o sută de persoane pe posturi auxiliare contra unor importante sume de bani.
De asemenea, la spital s-au efectuat două investiţii de peste 10 miliarde lei fiecare, devenite celebre. Prima a fost introducerea unui sistem electronic cartelat de deschidere a uşilor, sistem care s-a dovedit ineficient. A doua investiţie a fost săparea unui tunel pentru evacuarea lenjeriei murdare la spălătorie, Tunel care a ieşit de sub pământ la bucătăria spitalului, devenind şi el inutil.
Presa a scris că pentru cele două lucrări s-au încasat comisioane substanţiale de la firmele executante. În aceeaşi perioadă cât Oprişanu a fost director la ASP omul de afaceri Victor Mihalachi, care a efectuat mai multe lucrări la spital, a devenit proprietarul unei importante suprafeţe de teren din curtea spitalului. Din nou s-a scris în presă că afacerea ar fi fost supervizată de Oprişanu. Cert este că sub Guvernul Boc şi sub preşedinţia liberalului Mihai Ţâbuleac la Consiliul Judeţean Botoşani, Oprişanu este numit manager la Spitalul de Psihiatrie Botoşani. În această calitate achită către firma lui Victor Mihalachi suma de 11 miliarde lei pentru lucrări executate cu ceva timp în urmă şi pentru care nu se făcuse plata. Interesant este că aceşti bani s-au găsit imediat ce Ţâbuleac a ajuns preşedinte la CJ şi Oprişanu director la Psihiatrie.
Ca manager la Psihiatrie, Oprişanu a fost cercetat penal pentru angajări de persoane contra unor sume de bani. Se pare că dosarul său a pozafost pus la dospit în sertarul unui cunoscut procuror botoşănean considerat protectorul infractorilor cu gulere albe.
Din 2010 Oprişanu, care deţinea o importantă reţea de televiziune prin cablu în localităţile de din amontele Siretului preia de la Victor Mihalachi, în franciză, dreptul de folosinţă a licenţei de televiziune pe numele de SOMAX. Imediat amenajează un studio şi intră în emisie. Scopul urmărit era de a-şi asigura un suport politic pentru alegerile locale şi parlamentare din 2012. Între timp părăseşte PNL şi se înscrie în PSD devenind un activ lider cu pretenţia de a fi desemnat candidatul PSD la funcţia de primar. Îl va învinge Ovidiu Portariuc care a avut mai multă susţinere în partid, mai ales că cei din PSD l-au simţit repede că este un tip periculos şi carierist doar pentru el nu şi pentru partid.
După alegerile din 2012 de pe urma cărora nu s-a ales cu nimic, a avut o perioadă de dispariţie din viaţa publică. Nu pentru mult timp. La nici un an de aşteptare s-a aflat că Oprişanu a fost luat de către ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, pe post de consilier al său. Acum Gabriel Oprişanu este director la Spitalul de Psihiatrie Iaşi, pus acolo de ministrul Bănicioiu.
În planul afacerilor sale personale Gabriel Oprişanu şi-a format o imagine nu tocmai credibilă. Firma sa de televiziune prin cabdu, COCO, cu câteva mii de abonaţi în localităţile de pe valea Siretului, a vândut-o unei societăţi bucureştene ACTA, societate care a cumpărat toate reţelele de televiziune prin cablu existente în judeţul Botoşani. Cei din domeniu spun că suma încasată de Oprişanu ar fi fost de 1,8 milioane euro.
Cert este că în momentul tranzacţiei Oprişanu avea pe stoc cablu de televiziune de câteva miliarde de lei. El a condiţionat către ACTA vânzarea reţelei sale de cablu şi de cumpărarea firului. Numai că având o cantitate prea mare de fir, i-a venit ideea de a-i contacta şi pe ceilalţi patroni de televiziune prin cablu şi să-i convingă să preia anumite cantităţi de fir de la el, cantităţi pe care să le vândă firmei ACTA odată cu reţeaua de cablu.
Unul dintre cabliştii care l-au susţinut pe Oprişanu în demersul său a fost Sebastian Trufin de la Vlăsâneşti. Acesta l-a contactat pe Constantin Pitorac de la Flămânzi, patronul societăţii de cablu „C&E CO” SRL şi fost primar al oraşului. Trufin l-a convins pe Pitorac să preia de la Oprişanu o cantitate de fir pe care o va deconta pe măsură ce o va putea vinde către ACTA. Fiind ocupat cu mai multe probleme, Pitorac l-a lăsat să încheie tranzacţia pe ginerele său.
Având încredere în Gabriel Oprişanu şi cunoscându-l doar ca politician nu şi ce nărav are ca om de afaceri, Pitorac l-a lăsat pe ginere să preia de la societatea din Botoşani al lui Oprişanu „Orient Skyline Connect” SRL mai multe cantităţi de cablu.
La data de 24.04.2014 Oprişanu a livrat cablu în valoare de 200.366,85 lei şi la data de 25.04.2014 cablu în valoare de 355.522,4p lei. Cum spuneam, înţelegerea cu Oprişanu, iar înţelegerea a fost garantată de către Sebastian Trufin, a fost ca decontarea să se facă pe măsura vânzării cablului. Avea să afle Pitorac mai târziu ce caracter mârşav are Oprişanu şi cum înţelege el să-şi respecte înţelegerile verbale încheiate cu partenerii de afaceri. Cum a fost ţepuit Pitorac, de către Oprişanu dar şi alţi parteneri ai acestuia, veţi afla în zilele următoare
(Va urma)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Vasile Blaga: Trebuie sa ne prinda alegerile la guvernare
Cod portocaliu si galben de canicula
Păguboasa administraţie a primarului Portariuc
Ioan Rotundu
Mii de oameni au iesit in strada la Dresda pentru a le ura "bun venit" refugiatilor
Horoscopul zilei de 31.08.2015
Bancul zilei: Dispută pe seama cocoşului
Reţeta zilei: Coaste de porc marinate la grătar
Minunata sală de „Futnnes” de la Vlăsâneşti
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă