Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Editorial
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
13809
De la 07 Ianuarie 2003
120750450

Un sfârşit de an anapoda

  • 30 December 2007, 23:00

Uzanţele cer ca deţinătorii de demnităţi publice importante în stat să transmită la sfârşit de an comunităţilor ce le reprezintă un cuvânt de mulţumire pentru colaborarea de peste an, să prezinte un scurt bilanţ al activităţii lor, gândurile de viitor şi să încheie cu tradiţionala urare „La mulţi ani!” Dacă la nivel naţional acest gest de curtoazie revine preşedintelui României, în cazul de faţă Traian Băsescu, la nivel de judeţ acest gest de respect pentru comunitate cade în sarcina prefectului, ca prim reprezentant al statului în teritoriu. Coborând mai jos, la nivelul municipiului Botoşani reşedinţă de judeţ, oraşe şi comune o astfel de obligativitate, de ce nu cinste, revine primarului.
Dacă la nivel de naţiune preşedintele Băsescu a transmis mesajul său către ţară, la nivelul judeţului nostru nici unul din demnitarii publici importanţi n-a considerat de cuviinţă să ne bage în seamă, transmiţându-ne vreun mesaj. Rolul lor s-a limitat la câte o felicitare înserată prin presa locală, fără a ne prezenta un bilanţ public asupra activităţii desfăşurate.
Aşa stând lucrurile, redacţia Publicaţiilor Jurnalul Online şi-a asumat responsabilitatea de a face un astfel de bilanţ, marcând principalele evenimente de peste an, dar în stil jurnalistic, adică punând accentul pe neîmpliniri şi nu pe laude.
Anul 2007 a debutat sub semnul celor rele şi nu a celor bune. Scandalul dintre prefectul Cristian Roman şi preşedintele Consiliului Judeţean Constantin Conţac a continuat. Ba chiar s-a acutizat, cei doi intentându-şi reciproc mai multe procese. Până la urmă cel învins a fost prefectul. Şeful liberalilor, deputatul Liviu Câmpanu, şi-a dat mâna cu Conţac, adică şi-au unit forţele pentru a-l dărâma pe Roman. Câmpanu pentru că Roman se dăduse cu PLD-ul lui Stolojan şi nu mai executa ordinele sale politice, Conţac pentru că nu era lăsat să gestioneze fondurile primite de la guvern, ca urmare a intervenţiilor prefectului. Cu relaţii la nivelul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, din prefect, Roman a ajuns mâna dreaptă a ministrului Cristian David. Putem specula că promovarea lui Roman, cunoscut ca simpatizant al lui Stolojan, este dovada că ministrul David nu-i loial premierului Tăriceanu şi PNL-ului, de unde şi urmărirea unor miniştri liberali de către oamenii lui David. Mă refer la fostul ministru Remeş şi încă actualul Ludovic Orban.
Noul prefect, considerat omul lui Câmpanu, bine păzit să nu cedeze tentaţiilor politice şi de altă natură decât liberală, de la instalarea în funcţie şi-a rezumat activitatea mai mult la inaugurarea unor obiective de prin judeţ, începute în timpul lui Roman. pozaRoman. Ce-i drept, a punctat serios la imagine cu inaugurarea lucrărilor la conducta de gaz Hârlău – Botoşani. Din păcate, s-ar putea ca anul 2008 să nu-i fie prielnic. Legea bugetului este una a protecţiei sociale, îndeplinindu-se voinţa PSD-ului, şi mai puţin a dezvoltării. Aşa că, la anul, nu prea s-au alocat bani pentru continuarea lucrărilor la conducta de gaz, lucru previzionat în mai multe rânduri de către democratul Radu Drăguş. Anul a trecut, iar banii pentru vama de la Rădăuţi Prut tot n-au fost alocaţi. Nu s-au alocat nici pentru la anul.
Ca un făcut, modernizarea drumului naţional în zona Dealu Mare, lucrare prin care s-au băgat în pământ, la propriu, peste 300 miliarde lei, s-a dovedit a fi cu ghinion chiar în preziua inaugurării oficiale. În principala curbă, drumul s-a prăbuşit pe un sens, gâtuind circulaţia şi punând în pericol întreaga lucrare. Vor trebui alte câteva sute de miliarde lei vechi ca lucrarea să fie consolidată. Deocamdată nu ştim ce va aduce noul an, pentru că cei de la Administraţia Naţională a Drumurilor nu mai zic nimic. Prefectul Sorescu, care s-a cocoşat că va rezolva situaţia în regim de urgenţă, a putut constata pe propria-i piele că socoteala din biroul său nu se poate potrivi cu interesele din teren ale celor de la Administraţia Naţională a Drumurilor.
Şi la Leorda, drumul proaspăt modernizat de către firma Codin din Dorohoi, patronată de subinginerul liberal Cornel Tomescu, s-a rupt. Tomescu şi-a pus oamenii să-l cârpească, dar drumul prost, se rupe precum a fost, arătând lumii că unde-s investiţi banii statului, risipa şi lucrul de mântuială stau la loc de mare cinste.
Să mai contabilizăm şi drumurile modernizate cu bani europeni, la Suliţa – Dracşani (foto), la Aurel – Vlaicu Ichimeni, la Hăneşti – Moara Jorii, Brăeşti – Poiana. Le contabilizăm pentru că s-a furat la piatră, s-a furat la asfalt, s-a furat la manoperă iar cei care au efectuat recepţia acestor lucrări, n-au putut vedea aceste jafuri, privirea fiindu-le împiedicată de către paharul cu şampanie şi gustările puse pe masă, cu multă generozitate, de către firma constructoare. În cursul anului ne-am deplasat la faţa locului şi am fotografiat, am scris, dar noi am citit. În afară că ne-am ales cu ameninţări şi înjurături din partea constructorilor, nimic altceva nu s-a întâmplat. Noul an semne bune are pentru aceşti constructori. Adică vor putea continua să lucreze în stilul lor şi pe banii noştri. (Ioan Rotundu – va urma)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Păţania lui Frank
Comentariul comentariilor (XIX)
(Ioan Rotundu)
Perspicacitate
Atât de aproape...
Program TELE’M de Anul Nou
Un an marcat de evenimente politice nefericite
Păţania lui Lucullus
Se caută femei pentru Italia
Pluguşor
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă