Dacă la nivel de naţiune preşedintele Băsescu a transmis mesajul său către ţară, la nivelul judeţului nostru nici unul din demnitarii publici importanţi n-a considerat de cuviinţă să ne bage în seamă, transmiţându-ne vreun mesaj. Rolul lor s-a limitat la câte o felicitare înserată prin presa locală, fără a ne prezenta un bilanţ public asupra activităţii desfăşurate.
Aşa stând lucrurile, redacţia Publicaţiilor Jurnalul Online şi-a asumat responsabilitatea de a face un astfel de bilanţ, marcând principalele evenimente de peste an, dar în stil jurnalistic, adică punând accentul pe neîmpliniri şi nu pe laude.
Anul 2007 a debutat sub semnul celor rele şi nu a celor bune. Scandalul dintre prefectul Cristian Roman şi preşedintele Consiliului Judeţean Constantin Conţac a continuat. Ba chiar s-a acutizat, cei doi intentându-şi reciproc mai multe procese. Până la urmă cel învins a fost prefectul. Şeful liberalilor, deputatul Liviu Câmpanu, şi-a dat mâna cu Conţac, adică şi-au unit forţele pentru a-l dărâma pe Roman. Câmpanu pentru că Roman se dăduse cu PLD-ul lui Stolojan şi nu mai executa ordinele sale politice, Conţac pentru că nu era lăsat să gestioneze fondurile primite de la guvern, ca urmare a intervenţiilor prefectului. Cu relaţii la nivelul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, din prefect, Roman a ajuns mâna dreaptă a ministrului Cristian David. Putem specula că promovarea lui Roman, cunoscut ca simpatizant al lui Stolojan, este dovada că ministrul David nu-i loial premierului Tăriceanu şi PNL-ului, de unde şi urmărirea unor miniştri liberali de către oamenii lui David. Mă refer la fostul ministru Remeş şi încă actualul Ludovic Orban.
Noul prefect, considerat omul lui Câmpanu, bine păzit să nu cedeze tentaţiilor politice şi de altă natură decât liberală, de la instalarea în funcţie şi-a rezumat activitatea mai mult la inaugurarea unor obiective de prin judeţ, începute în timpul lui Roman.

Ca un făcut, modernizarea drumului naţional în zona Dealu Mare, lucrare prin care s-au băgat în pământ, la propriu, peste 300 miliarde lei, s-a dovedit a fi cu ghinion chiar în preziua inaugurării oficiale. În principala curbă, drumul s-a prăbuşit pe un sens, gâtuind circulaţia şi punând în pericol întreaga lucrare. Vor trebui alte câteva sute de miliarde lei vechi ca lucrarea să fie consolidată. Deocamdată nu ştim ce va aduce noul an, pentru că cei de la Administraţia Naţională a Drumurilor nu mai zic nimic. Prefectul Sorescu, care s-a cocoşat că va rezolva situaţia în regim de urgenţă, a putut constata pe propria-i piele că socoteala din biroul său nu se poate potrivi cu interesele din teren ale celor de la Administraţia Naţională a Drumurilor.
Şi la Leorda, drumul proaspăt modernizat de către firma Codin din Dorohoi, patronată de subinginerul liberal Cornel Tomescu, s-a rupt. Tomescu şi-a pus oamenii să-l cârpească, dar drumul prost, se rupe precum a fost, arătând lumii că unde-s investiţi banii statului, risipa şi lucrul de mântuială stau la loc de mare cinste.
Să mai contabilizăm şi drumurile modernizate cu bani europeni, la Suliţa Dracşani (foto), la Aurel Vlaicu Ichimeni, la Hăneşti Moara Jorii, Brăeşti Poiana. Le contabilizăm pentru că s-a furat la piatră, s-a furat la asfalt, s-a furat la manoperă iar cei care au efectuat recepţia acestor lucrări, n-au putut vedea aceste jafuri, privirea fiindu-le împiedicată de către paharul cu şampanie şi gustările puse pe masă, cu multă generozitate, de către firma constructoare. În cursul anului ne-am deplasat la faţa locului şi am fotografiat, am scris, dar noi am citit. În afară că ne-am ales cu ameninţări şi înjurături din partea constructorilor, nimic altceva nu s-a întâmplat. Noul an semne bune are pentru aceşti constructori. Adică vor putea continua să lucreze în stilul lor şi pe banii noştri. (Ioan Rotundu va urma)