Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
11616
De la 07 Ianuarie 2003
118210702

Premierul a evaluat la faţa locului situaţia de la barajul Stânca Costeşti

  • 30 July 2008, 23:00

Situaţia cu inundaţiile la Prut pare să se fi stabilizat. Totuşi oamenii se tem să nu le fie inundate casele, ca urmare a deversării controlate de la barajul Stânca Costeşti. Prezent ieri la faţa locului, premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a asigurat că se va face tot posibilul ca locuinţele să nu fie afectate. Prim ministrul a subliniat că gestionarea situaţiei s-a făcut corect.
„În acest moment, este evident că situaţia începe să se amelioreze consistent de la oră la oră. În legătură cu barajul de la Stânca Costeşti nu există niciun fel de problemă. Este o construcţie absolut sigură, care a fost proiectată în 1978. Este în perfectă siguranţă. Nivelele la care a funcţionat nu sunt nici măcar nivelele de calcul ale construcţiei, Nu mă refer la nivelele de verificare. Nu există niciun fel de risc în ce priveşte exploatarea barajului”, a declarat prim ministrul Călin Popescu Tăriceanu.
Din cele constatate la faţa locului şi consultarea cu specialiştii, premierul crede că situaţia critică la Prut şi barajul de la Stânca se îndreaptă către final. Sunt nişte probleme legate de inundarea unor suprafeţe arabile, însă acestea depind de modul în care sunt gestionate situaţiile de către autorităţile locale împreună cu Guvernul.
„Ieri în şedinţa de urgenţă am alocat sume importante de bani pentru refacerea infrastructurii, pentru ajutorarea populaţiei care a suferit de pe urma inundaţiilor. Vom aloca sume individuale pentru cei cu casele distruse, dar şi materiale de construcţii. Întreg pachetul de măsuri va fi şi acum la dispoziţia cetăţenilor şi a autorităţilor. În zonele afectate am distribuit atât alimente de primă necesitate, cât şi materiale pentru adăpostirea celor evacuaţi din propriile case”, a precizat prim ministrul Tăriceanu.
Din punctul său de vedere, modul în care MIRA a lucrat dovedeşte că experienţa acumulată în anii trecuţi a fost utilă. De data asta, intervenţia s-a dovedit a fi mult mai promptă, reuşindu-se diminuarea într-o mai mare măsură a ariei afectate de inundaţii. Totodată, premierul a apreciat activitatea şi prezenţa în zonă a ministrului mediului Attila Korodi şi a secretarului de stat de la Minister, Lucia Varga, care au asigurat legătura operativă între autorităţile locale şi cele centrale, putând astfel să ajute la luarea deciziilor optime în ce priveşte exploatarea şi gestionarea situaţiei barajului de la Stânca Costeşti. „În urma inundaţiilor produse avem două probleme deosebite. Una în bazinul Prutului şi alta în cel al Siretului. Am venit însoţit de cel mai reputat specialist în domeniul hidrotehnic, profesorul Dan Stematiu (foto, împreună cu Tăriceanu) de la Facultatea Hidrotehnică Bucureşti, care a lucrat împreună cu specialiştii noştri de la Regia Apelor Române pentru a lua măsurile optime. În aşa fel încât să atenuăm şi viitura excepţională, ţinând cont că s-au înregistrat debite istorice şi pe Siret şi pe Prut, iar tranzitarea debitelor să se facă fără a crea probleme în aval legate de inundarea zonelor agricole, dar mai cu seamă a celor populate”, a mai adăugat premierul Tăriceanu.

Potopul a venit din cer, nu de la ucraineni
Referitor la unele acuze că inundaţiile ar fi fost provocate indirect şi de către ucraineni, premierul Tăriceanu susţine că nu este deloc aşa. „Potopul a venit mai degrabă din cer. Locurile unde se localizează ploile nu depinde de autorităţi. Nu cred că se bucură nimeni când are inundaţii. Nu putem să controlăm acest lucru. Ceea ce rămâne de făcut la nivel de deziderat e o colaborare mai bună, o transmitere constantă a datelor în aşa fel încât autorităţile române să poată să ia deciziile care se impun”, a spus Tăriceanu, specificând că după data de 24 iulie a intervenit o lipsă de informaţii din partea ucraineană, care sigur că au creat o stare de dificultate. Motivat de acest aspect, a intervenit personal pe lângă autorităţile din Ucraina să furnizeze datele necesare. Din acest motiv a existat un anumit element de incertitudine care sigur că a grevat asupra deciziilor ce trebuiau luate.

„Sunt preocupaţi să-şi facă imagine”
Premierul s-a arătat nemulţumit de faptul că cetăţenii stau şi se uită şi nu pun umărul pentru a ajuta forţele de ordine la ridicarea de diguri în faţa apelor. „Nu este normal aşa ceva. Sunt localităţi unde oamenii s-au mobilizat şi au acţionat fiindcă e în interesul lor. Apoi este important şi modul în care acţionează autorităţile locale. Primul ajutor trebuie să îl dea ei nu să aştepte să se intervină de la Centru”, a declarat prim ministrul Călin Tăriceanu, subliniind că are destule exemple de autorităţi locale care se agită mult şi nu fac nimic. „Creează panică, dar să facă treabă efectivă şi să participe la şedinţele comitetelor de urgenţă, nu. Sunt preocupaţi să-şi facă imagine, să facă politică”, a concluzionat premierul Tăriceanu. (Eliza Sofian)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Când trebuie să alegi între rău şi groaznic
Program Tele'M Botoşani joi, 31 iulie
Angajatorii nu pot să concedieze femeile însărcinate
Comuniştii de la Chişinău încearcă demiterea primarului liberal al Chişinăului
Un parlamentar şi agenţii guvernului comunist fac presiuni asupra Mitropoliei Basarabiei
De la Est vine ploaia
Ucraina atacă pe doua fronturi
Itinerar pastoral al Arhiepiscopului Nicolae în luna august
Persoane acuzate că trăiesc pe seama banului public
S-a învârtit cu elicopterul în jurul cozii şi… a plecat
Ioan Rotundu
Mai avem de aşteptat până la toamnă, ca să avem prefect
Deţinuţii au renunţat la hrană în favoarea sinistraţilor
PNL Gorj donează 100.000 lei pentru sinistraţi
Barajul de la Stânca Costeşti nu este în pericol
Mihai Ţâbuleac lasă garda jos
vicele Ţurcanu a primit noi competenţe
Votaţi PSD!
Salvaţi cultura de grâu!
Dumnezeu cu mila!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă