Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
36984
De la 07 Ianuarie 2003
108677964

Oamenii în negru din Valea Hunedoarei

  • 30 May 2010, 23:00

Vineri şi sâmbătă, la Hunedoara, s-a desfăşurat Ediţia a III-a a Simpozionului de hermeneutică şi simbolism sub sigla „De la trecut istoric la prezent Masonic”. Au participat masoni de la mai toate Orientele din ţară, de la cei cu titlul ştiinţific de academicieni la masoni cu un statut social ceva mai modest, precum profesori de colegii sau oameni de afaceri.
Evenimentul s-a consumat la Castelul Corvinilor, organizatorii, lojile de la Orientul Valea Hunedoarei, asigurând participanţilor o primire ca în vremurile voievodului Iancu de Hunedoara. Ne-au întâmpinat castelani cu pâine şi sare, iar în interiorul castelului ne-au primit cavaleri şi domniţe îmbrăcaţi în veşminte medievale specifice zonei. Un program de muzică medievală, cu tulnicari, flautişti, cimpoieri ne-a încântat sufletul şi ne-a transpus în atmosfera medievală a castelului.
Vizitatorii au avut acces în castel pe tot timpul prezenţei noastre acolo, stârnindu-le curiozitatea. Nu-i de ici de acolo să intri într-un castel medieval şi să întâlneşti 250 de oameni îmbrăcaţi în costum negru, cămaşă albă şi la gât cu papion sau cravată neagre. Un grup de turişti spanioli, pensionari probabil, ne-au privit cu mult interes şi au participat la spectacolul dedicat nouă, fiind profund impresionaţi şi emoţionaţi. De la ghid am aflat că spaniolii ne-au numit „oamenii în negru”.
Mult a impresionat asistenţa cele trei legende ale castelului. Legenda care a dat numele castelului de „Castelul Corvinilor” este extrem de frumoasă şi ne-a fost povestită pe fondul muzicii medievale. Pe la 1500, un rege al Ungariei a ajuns prin părţile Ţării Haţegului. Aici s-a îndrăgostit de o fată extrem de frumoasă, pe numele de Elisabeta. Rodul dragostei lor a fost un fecior voinic şi ascuţit la minte. La despărţire, regele i-a dat fetei un inel de aur, ca semn de recunoaştere a feciorului atunci când va creşte mare şi va ajunge la curtea sa din Buda. Legenda spune că, fiind încă tânăr, Iancu stătea în grădina casei şi admira inelul, poate cu gândul la tatăl său regele. Un corb, trecând pe deasupra, a fost atras de strălucirea inelului. A coborât în picaj şi l-a luat în cioc. Mai iute s-a mişcat braţul lui Iancu, care l-a săgetat şi şi-a recuperat inelul atât de preţios. Când tatăl său, regele, a aflat povestea, l-a numit pe Iancu Corvin iar castelul ridicat Castelul Corvinilor.
O poza
O altă legendă frumoasă, povestită tot pe ritmuri de muzică medievală a fost cea a fântânii din castel. Trei prizonieri turc i au promit promisiunea că dacă sapă în stânca pe care a fost ridicat castelul şi găsesc apă, vor fi liberi să plece oriunde vor. 15 asni au săpat turcii până au dat de apă. Dar cei din castel, în loc să-i elibereze, i-au decapitat. Un turc a apucat să schie pe ghizdeaua de piatră a fântâni: „Apă aveţi, inimă nu aveţi!”
După spectacol a urmat ţinuta rituală masonică desfăşurată în Sala Dietei, o sală încărcată de evenimente istorice ce s-au consumat acum 450 – 500 de ani Rând pe rând, marii demnitari şi ofiţeri ai Marii Joje Naţionale din România au fost primiţi în templu conform ritualului. Marele Maestru Eugen Ovidiu Chirovici, şi el membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, a onorat cu prezenţa sa simpozionul şi ţinuta rituală.
Agapa frăţească a fost organizată la cochetul Restaurant Stadion din Hunedoara, unde s-a desfăşurat şi un extraordinar spectacol de dans şi muzică hunedorene. Pe la ora două din noaptea de vineri spre sâmbătă, o coloană de maşini s-a deplasat în Munţii Poiana Ruscăi. Sub clar de lună şi clipitul stelelor s-a desfăşurat o slujbă de sfinţire. Patru masoni hunedoreni au pus mână de la mână şi au comandat în Maramureş o impozantă cruce din lemn pe care au amplasat-o pe un vârf de munte la vreo 7 km de oraşul Hunedoara. Ziua, crucea este vizibilă de la mare distanţă. Un preot mason de la un Orient din Moldova a oficiat slujba de sfinţire. A fost ceva extraordinar să vezi un grup de oameni îmbrăcaţi în negru, strânşi grupat în jurul crucii, care ascultau slujba de sfinţire ce răsuna în liniştea nopţii, amplificată de ecoul munţilor.
Ziua de sâmbătă a fost dedicată prezentării de referate ştiinţifice cu tema simpozionului iar masa de prânz s-a servit la restaurantul cochetului Hotel Rusca. A fost o întâlnire de o înaltă ţinută intelectuală şi spirituală greu de uitat.
La finalul întâlnirii, în curtea Castelului Corvinilor, toţi masonii, în ţinută rituală, s-au pozat spre amintire dar mai ales pentru ca evenimentul să rămână în memoria timpului.
Ioan Rotundu

\


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Bodyguardul Dianei
Parlamentarii să trăiască cu 300 euro pe lună în semn de solidaritate
solicită un român de pretutindeni
Bucătăria Jurnalul: Pastă de ciuperci cu boia
Mărturii despre viaţa şi învăţătura părintelui Teofil Paraian, în Spania
Firmele private vor primi garanţii guvernamentale pentru cofinanţarea proiectelor europene
Protest împotriva eutanasierii câinilor vagabonzi, în faţa sediului Camerei Deputaţilor
Emil Boc: Criza economică ne-a arătat exact unde suntem.
în 2009 am reuşit să punem capacul pe oala cheltuielilor
Adrian Vasilescu l-acuză pe Strauss-Kahn de la FMI de declaraţii electorale
O româncă a obţinut titlul de Miss Bikini Internaţional
Criză a medicamentelor în Grecia
Nu avem bani!!! Oare chiar nu avem?
Ziua porţilor deschise pentru copii la Poliţia de Frontieră
De ce se răzbună şpanchiul pe bugetari
Un examen pentru atestarea repetenţiei
Demnitarii PDL trebuie sa aleagă între funcţia publică şi afacerile cu statul
alegerile interne, amânate pentru primîvara lui 2011
Sancţionat cu amenzi în valoare de 3.500 lei în doar patru zile
Teatru pentru o cauză nobilă
Botoşănenii se înghesuie să încheie contracte individuale cu Termica
PSD-iştii botoşăneni şi-au ales şeful de la municipiu
Discriminare clamată de profesori, dar cu jumătate de gură
Profesorii sunt în căutarea altor forme de grevă
Spărgătorii de grevă au luat locul profesorilor grevişti
Şcolile au fost găsite bine la… Sănătate
Cadrele medicale pot pleca mai uşor din ţară
fiindu-le simplificată formularistica
Victorie portocalie la limită în alegerile de la Răchiţi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă