Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
11315
De la 07 Ianuarie 2003
112956569

Vizită chineză la Botoşani

  • 30 October 2006, 23:00

Ieri a fost prezent, pentru întâia dată la Botoşani, Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România Xu Jian. Scopul vizitei sale la Botoşani se pliază pe trei paliere, pornind de la prezenţa la vernisajul expoziţiei de artă populară chineză, constituirea filialei Asociaţiei de Prietenie Româno - Chineze la Botoşani şi cunoaşterea la faţa locului a posibilităţilor judeţului Botoşani. Ambasadorul Republicii Populare Chineze s-a arătat interesat să mijlocească relaţiile de colaborare în plan economic, cultural, precum şi în alte domenii, între judeţul Botoşani şi regiuni din Republica Populară Chineză.

Vernisaj al expoziţiei de artă chineză onorat de Ambasadorul Xu Jian
La orele 09.00 ale dimineţii, excelenţa sa Xu Jian a fost prezent la vernisajul expoziţiei de artă tradiţională chineză găzduit de Muzeul Judeţean Botoşani, însoţit fiind de preşedintele Asociaţiei de Prietenie Româno - Chineză Florea Dumitrescu, secretarul general al Asociaţiei Ioan Dobrică şi preşedintele executiv al Filialei de la Botoşani Viorel Alexoaie. La expoziţie au fost prezenţi directorii instituţiilor de cultură din Botoşani şi elevi ai Liceului de Arte „Ştefan Luchian” Botoşani. Prin bunăvoinţa Ambasadei Republicii Populare Chineze în România, publicul botoşănean va putea vizita această expoziţie, cuprinzând fotografie, tapiţerie, precum şi obiecte lucrate manual din fildeş, lemn, timp de o lună de zile. Înainte de a fi deschisă la Botoşani, expoziţia a fost deschisă la Dorohoi, unde pe parcursul a aproape o lună de zile au fost înregistraţi peste 1200 vizitatori. „Tapiseria are în China o istorie de aproape 1000 de ani, şcoala chineză de tapiserie fiind renumită şi apreciată în întreaga lume. În prezent în China sunt peste 23 de provincii în care se realizează tapiserie. Exponatele se remarcă prin coloristică şi coloratură deosebită”, a precizat directorul Muzeului Judeţean Lucia Pârvan. Aceasta a ţinut să mulţumească în mod deosebit Ambasadei pentru bunăvoinţa de a itinera această expoziţie şi la Botoşani. Ambasadorul Xu Jian s-a simţit onorat de invitaţia la vernisajul acestei expoziţii. Acesta a prezentat câteva repere din istoria îndelungată a Republicii Populare Chineze. Cel mai apreciat exponat este în opinia sa cel lucrat în fildeş, dat fiind faptul că la acel obiect de artă s-a lucrat manual ani de zile. „Deşi acum pe plan mondial este interzis prin lege să se mai lucreze în fildeş, la acest exponat se poate vedea ingeniozitatea artiştilor chinezi care au lucrat”, a precizat Xu Jian. Acesta este mândru că ţara din care provine a reuşit să îmbine cu atât de mult succes arta tradiţională cu tehnologia avansată. Însoţit de prefectul Cristian Roman, Xu Jian a parcurs pe jos Pietonalul Unirii, pentru a ajunge la Instituţia Prefectului, unde era aşteptat de directorii instituţiilor deconcentrate, oameni de afaceri şi restul autorităţilor locale şi judeţene.

Filiala Botoşani a Asociaţiei de Prietenie Româno- Chineză a luat fiinţă
La Instituţia Prefectului a fost constituită Filiala de la Botoşani a Asociaţiei de Prietenie Româno- Chineze, a cărui preşedinte de onoare a fost desemnat primul reprezentant al Guvernului în teritoriu. Filiala botoşăneană este a 31-a constituită în România, urmărind dezvoltarea relaţiilor între Botoşani şi regiuni ale Republicii Populare Chineze. Ambasadorul Republicii Populare Chineze doreşte ca înfiinţarea acestei asociaţii să nu rămână o simplă formalitate, ci toate filialele să realizeze paşi concreţi în apropierea dintre cele două state. „Aş dori ca reprezentanţi ai judeţului Botoşani să vină în China. Noi încurajăm totuşi oamenii de afaceri şi cei din mediul cultural să vină în Botoşani”, a precizat Ambasadorul Chinei în România. Distanţa mare pozase pare că a fost principala piedică pentru ajungerea ambasadorului la Botoşani. Preşedintele Asociaţiei de Prietenie Româno- Chineze susţine că principala problemă pentru România este identificarea domeniilor care îi interesează pe chinezi. În prezent, din volumul comerţului cu Republica Populară Chineză, 90% reprezintă importuri şi numai 10% export. „Noi nu vom reuşi să echilibrăm comerţul cu China dacă nu ne vom axa pe obiective concrete de producţie. Chinezii vor produse de la noi şi nu sfaturi. Vom căuta să facem din Botoşani un judeţ interesant pentru China şi poate fi de perspectivă”, a precizat Florea Dumitrescu. Preşedintele Filialei Botoşani şi-a exprimat satisfacţia faţă de prezenţa Ambasadorului la Botoşani la constituirea Asociaţiei de Prietenie, dat fiind faptul că în Moldova acesta a venit mai rar. Acesta a precizat că prima acţiune în care probabil vor fi implicaţi botoşăneni va fi una cu un caracter cultural. Directorul Direcţiei de Cultură Dana Pietraru a propus deplasarea a unui grup folcloric de copii din Botoşani în Republica Populară Chineză. Prefectul Cristian Roman susţine că Ambasadorul Republicii Populare Chineze a acceptat să promoveze judeţul Botoşani într-o provincie din China şi se va încerca identificarea unei provincii cu care judeţul să se înfrăţească.

Botoşănenii sunt aşteptaţi cu propuneri concrete
Xu Jian şi-a arătat disponibilitatea de a primi din partea botoşănenilor propuneri concrete în ceea ce priveşte cooperarea în orice domeniu cu Republica Populară Chineză. „Noi aşteptăm nişte propuneri concrete din partea judeţului Botoşani. Cred că în domeniul confecţiilor se poate discuta şi pot stabili relaţii de cooperare”, a precizat excelenţa sa Xu Jian. Acesta nu găseşte foarte interesantă importarea forţei de muncă din China în România, considerând că judeţul Botoşani ar putea reprezenta o atracţie pentru chinezi doar în cazul în care forţa de muncă ar fi mai bine plătită ca în Republica Populară Chineză. Din punctul de vedere al Ambasadorului Chinei în România oamenii din Botoşani sunt foarte ospitalieri şi dornici să facă ceva concret. În ceea ce priveşte infrastructura acesta este de părere că Botoşanii mare are multe de făcut. Florea Dumitrescu susţine că problema energiei din resurse regenerabile ar putea fi un prim punct de plecare pentru stabilirea unui raport avantajos de ambele părţi. Prefectul Cristian Roman a prezentat, împreună cu preşedintele Camerei de Comerţ, domeniile de activitate care pot deveni interesante pentru chinezi şi resursele naturale de care dispunem. „Avem resurse naturale. Nisipul de o calitate deosebită este folosit în industria sticlei, rezerva de ghips situată în comuna Pătiniş. Acesta sunt doar câteva motive pentru a constitui o zonă de interes pentru partenerii chinezi”, a declarat prefectul. Acesta a precizat că mai mulţi oameni de afaceri au prezentat un interes deosebit pentru a participa la acest eveniment probabil şi din cauza lipsei acute de forţă de muncă, ce macină judeţul. „Oamenii de afaceri sunt interesaţi de China pentru că este o piaţă foarte mare”, a precizat primul reprezentant al Guvernului în teritoriu. La întâlnirea cu ambasadorul chinez a participat şi Constantin Conţac, preşedintele CJ. Cei doi şefi ai judeţului au fost felicitaţi de preşedintele executiv al Filialei din Botoşani a Asociaţiei de Prietenie pentru faptul că au lăsat la o parte animozităţile şi au stat la aceeaşi masă alături de Ambasadorul Chinei în România. Ambasadorul a vizitat, după părăsirea Instituţiei Prefectului Botoşani, societatea Electro Alfa. Tot ieri, acesta a părăsit Botoşanii, îndreptându-se spre Vaslui, pentru înfiinţarea unei noi filiale a Asociaţiei de Prietenie. (Bianca ALBU)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Comentariu la comentarii (CXCVII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Vecinul ghinionist
Creier cu sos de roşii
Peste 4.700 de elevi vor primi „Bani de liceu”
Deficit de îngrijitori în şcoli
Atenţie acordată persoanelor din mediul rural
Agenţii economici au probleme în respectarea Codului Muncii
Programul de diabet se desfăşoară în bune condiţii
Covalciuc, vânzătorul de ziare, se consideră protectorul chioşcarilor
Discuţii pe tema combaterii traficului de fiinţe umane la Şcoala Nr.1 Dorohoi
CJM se pregăteşte de un nou control
Milioane de oameni, milioane de copaci
Crucea Roşie ajută şcolarii şi preşcolarii
Staţie PECO sancţionată cu 300 de milioane
Cota de lapte aproape de final
17 proiecte botoşănene pentru infrastructură au primit finanţare
Spitalul Judeţean Botoşani va primi fonduri pentru modernizare
Ambasadorul Xu Jian s-a îndrăgostit de opera lui Eminescu
Ofertă unică de afaceri
Anunţ important
Comunicat de presă
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă