Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
9729
De la 07 Ianuarie 2003
112954983

Botoşani: Dedesubturile crimei de la Dângeni

  • 30 October 2011, 23:00

Ieri a avut loc înmormântarea tânărului de 18 ani, Ionuţ Manole. De loc din satul Iacobeni, comuna Dângeni, tânărul a fost ucis la discoteca din satul Hulub, tot comuna Dângeni. Crima a avut loc în noaptea de miercuri spre joi, când cei din Hulub au sărbătorit hramul Sf. Dumitru. Despre împrejurările crimei, Jurnalul a redat pe larg situaţia, comentată chiar de sătenii din Hulub şi satul Iacobeni.
La înmormântarea de ieri s-a adunat aproape tot satul, de la copii la oamenii în vârstă. Toţi erau revoltaţi de această crimă şi comentau în fel şi chip. Aflat printre cei veniţi la înmormântare, am reuşit să sintetizez principalele acuzaţii pe care cei din Iacobeni le aduc autorităţii locale şi celor de la Poliţia şi Parchetul Săveni.
Când s-a comis crima de către ciobanul din Hulub, Dumitru Coteaţă, nepotul primarului din Dângeni Stelică Trofin, în sat se aflau doi poliţişti de la Poliţia oraş Săveni, care are autoritate asupra postului de poliţie din comuna Dângeni.
Crima s-a produs la discoteca consilierului local PSD, Rodica Scutelnicu, despre care susţin mai toţi cei din Hulub şi Iacobeni, a ocupat abuziv căminul cultural din sat, sprijinită de primarul Trofin, cu care este cumătră.
Cei doi poliţişti hrămuiau la o casă din Hulub, când au fost anunţaţi de crima producă. Oamenii mai spus că totul s-a petrecut în întuneric, pentru că iluminatul public pe timp de noapte a dispărut de mult din comuna Dângeni.
Unul dintre poliţişti, pe nume Coroi, s-a dus în zori de zi la casa părinţilor lui Manole şi le-a bătut în poartă. I-a întrebat dacă au un copil de 18 ani. La răspunsul lor afirmativ, poliţistul le-a spus senin că nu-l mai au, pentru că tocmai le-a fost omorât la discoteca din Hulub.
La auzul veştii, mama tânărului, Ilenuţa Manole, a făcut un şoc nervos, iar poliţistul a spus senin că este nebună şi a sunat la 112 să vină salvarea „s-o ducă la nebuni”. „Iată ce drame poate genera comportamentul unui poliţist arogant şi lipsit de educaţie civic㔠– a tras concluzia un domn, rudă de la oraş cu familia Manole.
Mai spun cei din Iacobeni că poliţistul Coroi a acoperit toate actele de violenţă consumate în comuna Dângeni, el fiind bun amic cu primarul. Iar actele de violenţă consumate la Dângeni sunt multe, mai toate comise de rudele primarului, susţin sătenii. Se mai discuta faptul că discoteca funcţiona fără vreo formă legală, dar tot poliţistul Coroi a avut grijă ca cercetările să nu cuprindă şi acest aspect.
În ce-l priveşte pe un al doilea tânăr înjunghiat de Coteaţă şi aflat în spital oamenii spuneau că nu l-a audiat nimeni asupra modului în care a fost ucis Ionuţ şi cum a fost el înjunghiat.
Angajate pe diferite funcţii prin primărie, rudele primarului aplică legea pumnului la toţi cei care îşi manifestă vreo nemulţumire la adresa primarului.
Dacă ieri primarul s-ar fi aflat prin preajmă, cei veniţi la înmormântare l-ar fi linşat. Dar primarul avea alte preocupări ce au stârnit noi proteste printre cei din Iacobeni. Se vorbea la înmormântare că primarul şi poliţistul Coroi vor să-l scoată pe nepot ca aflându-se în legitimă apărare. Cel mai mult discutat era faptul că ar fi dispărut cuţitul de bucătărie cu care Coteaţă l-a înjunghiat în inimă pe Ionuţ. Se vehicula teza că poliţistul Coroi a făcut dispărut cuţitul. Este greu de crezut că ar fi adevărată o astfel de acuzaţie, dar zvonurile circulau ieri printre cei aflaţi la înmormântare.
Cert este că mulţi cetăţeni din comuna Dângeni s-au cam săturat de primarul social-democrat care, spun ei, n-a făcut nimic în comună, dar le-a adus fel de fel de nenorociri pe cap. Desigur, sunt vorbe spuse la necaz, dar nu este exclus ca ele să conţină şi un sâmbure de adevăr.
Moartea lui Ionuţ, considerat un tânăr model în comportament, liniştit şi cu maniere de fată, a cam umplut paharul răbdării pentru cei din Iacobeni. Este rândul Poliţiei din Săveni şi a procurorilor să demonstreze că în România funcţionează puterea legii şi nu a solidarităţii dintre oamenii legii şi criminali sau persoane violente.
N-ar strica să fie trimisă o comisie de la nivelul IJP Botoşani care să verifice activitatea Postului de poliţie oraş Săveni, în special a poliţistului Coroi, pentru a se stabili cât de corect a fost acesta în instrumentarea actelor de violenţă de la Dângeni.
Spunea un sătean c㠄Ionuţ s-a dus în pământ, criminalul la puşcărie, dar adevăraţii autori morali ai acestei crime sunt în libertate”. O observaţie cât se poate de adevărată. După ce cortegiul s-a pornit de acasă, cu zeci de coroane în frunte purtate de elevi de şcoală şi încheiat de o coloană impresionantă de maşini, o altă persoană a exclamat: „Ce înmormântare frumoasă!”
Oare ce tânăr îşi doreşte o înmormântare frumoasă la vârsta de 18 ani?! Redăm mai jos filmul plecării cortegiului mortuar de acasă, să poată vedea şi primarul cu rudele sale ce dramă a putut genera nepotul lor Dumitru Coteaţă, atunci când a luat de acasă cuţitul de bucătărie şi a venit cu el la discotecă cu intenţia declarată de a omorî pe cineva. Iar neşansa vieţii lui Ionuţ a fost că i-a ieşit în cale.
Adrian Marcu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Ironii feminine
Reţeta zilei: Salce de hrean ncu migdale
O eleva de clasa a VIII-a din Botoşani a născut o fetiţă
tatăl copilului are 16 ani
Presiunile pe piaţa funciară din România continuă
nu vindeţi terenuri acum!
Canonizarea lui Şaguna umbrită de răfuieli politice
Expropriere abil mascată
Ioan Rotundu
CFR a fost copilul neiubit şi nedorit din interiorul Ministerului Transporturilor
Portugalia vrea ca Statele Unite sa ajute la rezolvarea crizei din zona euro
Decapitat pentru vrăjitorie, într-o execuţie publică
O încurcătură bancară a îmbogăţit statul german cu 55,5 miliarde de euro
Tot mai multe pensionări anticipate
Ţiprigan şi noile sale prăpăstii sindicale
Grupul Şcolar Şendricerni răpus de frig
Din 2012 vor fi mai puţine gradaţii de merit
Oprişanu cere lui Flutur să fie bărbat politic
Liberalii vor musai să cheltuim ceva bani din bugetul judeţului
Verginel - ultimul liberal care închide uşa
Liberalii vor din nou să dea botoşănenilor cârnaţi
Codul Etic al PDL trimite la plimbare doi primari
Chip de-a scoate gâzele din cap!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă