Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
29719
De la 07 Ianuarie 2003
111338366

Botoşani: De ce nu mai are bani de salarii societatea Urban Serv

  • Ioan Rotundu
  • 30 October 2013, 23:00

Consiliul de administraţie al societăţii Urban Serv se află în neplăcuta situaţie de a tăia 25% din salariile angajaţilor, inclusiv anumite sporuri, pentru că societatea nu mai are bani să-şi plătească angajaţii.
Aparent, este inexplicabilă situaţia în care a ajuns societatea, dacă avem în vedere că ea adună bani mulţi din taxa de salubrizare, din spaţiile şi tonetele închiriate în pieţele oraşului, din prestări servicii de interes public către Primăria Botoşani etc.
Şi mai curios este faptul că societatea rămâne fără bani în prag de iarnă, când va cădea zăpada iar deszăpezirea străzilor va însemna încasări substanţiale de la Primărie, ca beneficiar al acestor servicii.
Toate aceste sunt aparente surse de venituri care ar trebui să asigure buna funcţionare a societăţii. În realitate lucrurile nu stau aşa şi sunt mult mai complicate. La fiecare început de an Primăria Botoşani, din bugetul propriu, alocă sumele de bani necesare plăţii serviciilor publice prestate de societăţile din subordine, printre care se află şi Urban Serv.
Deşi taxa de salubrizare se încasează de Primăria Botoşani prin Direcţia de impozite şi taxe, aceasta nu ajunge integral la Urban Serv, fiind dijmuită de Primărie în procent substanţial
Pentru anul 2013, când s-a votat bugetul, suma alocată pentru plata serviciilor societăţii Urban Serv a fost mai mică decât cea plătită efectiv în anul 2012. Este o anomalie să aloci o sumă mai mică când oraşul este în plină extindere iar serviciile de salubrizare devin tot mai complexe. Interesant este că atunci când s-a votat bugetul, liderul consilierilor din opoziţie, democrat-liberalul Florin Ghiorghiţă, a sesizat anomalia dar l-a lăsat pe primarul Portariuc să persiste în greşeală, tocmai pentru a se compromite, lucru care, trebuie să recunoaştem, i-a reuşit.
Apoi, din toamna anului trecut la conducerea societăţii a fost desemnat politic un inginer care habar nu avea ce activităţi desfăşoară societatea şi cum vin ele organizate. Cel vreo şase luni cât inginerul Toma a fost la conducerea societăţii a condus activitatea acesteia spre un dezastru financiar. Noul director Simion Drelciuc, şi el numit politic, deşi este un manager competent, nu poate repara peste noapte ce-a stricat Toma. Dar necazul cel mai mare vine din partea Primăriei Botoşani care nu plăteşte facturile de servicii publice prestate de Urban Serv şi caută motive, dacă nu le găseşte le inventează, ca să nu plătească.
Iar ca o sigură cale de ieşire din situaţie, primarul Portariuc crede că ar fi majorarea taxei de salubrizare, adică tot botoşănenii să plătească incompetenţa sa de primar.
Societatea Urban Serv era condusă de mulţi ani de inginerul Gheorghe Pricopie, om format ca specialist în acest domeniu de-a lungul a zeci de ani şi care cunoaşte cum trebuie organizată activitatea în domeniul salubrizării. L-a schimbat anul trecut primarul Portariuc pentru că nu era înregimentat politic în PSD. Iar angajaţii societăţii au tăcut mâlc, devenind părtaşi la abuzul de putere al primarului. Acum să-şi ducă crucea şi să se ducă acasă cu salarii diminuate. Măcar de le-ar fi de învăţătură pentru viitor, lor şi angajaţilor din celelalte societăţi subordonate Consiliului Local Municipal Botoşani.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Când soţul doarme buştean
Gastronomie: Castraveţi muraţi (în saramură)
Ponta l-a dezamăgit din nou pe Biden
Ioan Rotundu
Impozite pentru noi, protecţie pentru evazionişti
Ioan Rotundu
Victor Ponta se răfuieşte şi cu Iohannis
Victor Ponta atacă din nou Curtea Constituţională
Voinea: Guvernul ia în calcul lărgirea bazei de impozitare
Curtea Constituţională: Dispoziţii din OUG 1/2013 privind pensiile, neconstituţionale
Ponta ironizează participarea preşedintelui Băsescu la inaugurarea lucrărilor de la Deveselu
Daniel Chiţoiu: PNL nu ar rămâne la guvernare în cazul majorării cotei unice în 2014
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă