Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Religie
Pamflet
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1287
De la 07 Ianuarie 2003
123396161

Botoşani/Buhăceni: Popa „Cârtiţă” a scos satul dator cu 400 milioane lei vechi

  • Ioan Rotundu
  • 30 October 2015, 23:00

Vineri am trecut prin satul Buhăceni pentru a mai vedea pe viu ce-a mai făcut la biserica nouă preotul Cezar Leonte, cel care şi-a ridicat vilă (foto 1) în Truşeşti pe banii primiţi de la Guvernul Ponta, Primăria Truşeşti şi cei strânşi de la săteni.
În ianuarie acest an, când am realizat la Buhăceni reportajul intitulat „Temelia buclucaşă” şi sătenii şi-au spus fiecare propria impresie despre preotul Leonte, părintele a fugit din faţa camerei de filmat şi n-a dorit să stea de vorbă cu realizatorul emisiunii Lumea lu’ Rotundu..
Voiam să explice ce-a făcut cu cei 500 milioane lei primiţi de la Guvernul Ponta pentru a ridica o nouă biserică întrucât în curtea vechii biserici se turnase doar o temelie despre care aveam dovezi că era o sponsorizare a firmei Victor Construct din Botoşani, la cererea primarului Ovidiu Portariuc a cărui mamă este din Buhăceni. De asemenea, la temelia turnată mai pusese umărul Primăria Truşeşti iar primarul Mihai Puruhniuc făcuse o importantă donaţie în bani.
Ieri, adică vineri, am constatat că în curtea vechii biserici unde urma să se ridice cea nouă totul era la nivelul lunii ianuarie când am filmat reportajul., adică aceeaşi temelie şi nimic în plus (foto 3). Doar nişte leaţuri aruncate alături iar la poarta bisericii un morman de pământ a cărui rost nu l-am priceput.
Am stat de vorbă cu mai mulţi săteni care s-au arătat extrem de dezamăgiţi de actualul preot Cezar Leonte în care ei îşi puseseră mare nădejde c ă le va fi un bun păstor spiritual şi le va ridica biserică nouă. Interesant este că unii îl regretă pe fostul preot beţiv şi curvar Ivasuc. „Măcar Ivasuc bea cot la cot cu cei din sat şi mai avea grijă de femeile zvăpăiate. Le calma la pozavreme de noapte. Acesta de acum nu ştie altceva decât să-i dăm bani şi iar bani. A scos satul dator cu 400 milioane lei” – mi-a spus un bărbat învârstă ce trebăluia cu o roabă.
Am vrut să înţeleg tâlcul vorbelor sale cum de preotul Leonte a scos satul dator cu 400 milioane lei vechi. Ma-u dumerit tot sătenii. Le-a spus preotul la biserică că a plătit pentru temelia turnată de firma Victor Construct 500 milioane lei şi că ar mai fi de plată alte 400 milioane. Păi, cu aşa o sumă ridica biserica după cum arată ea într-un desen pus pe poarta de intrare în curte.
Dar tot sătenii mi-au explicat că părintele şi-a gătit vila de la Truşeşti dar că mai are de amenajat interioarele şi de aceea are mare nevoie de bani. Un alt sătean s-a arătat nervos că astă iarnă părintele a primit cotă de lemne pentru biserică de la Mănăstirea Neamţ . A adus lemnele, le-a descărcat în curtea casei parohiale. Noaptea le-a cărat la vila de la Truşeşti iar biserica a rămas toată iarna în frig.
Şi cum creştinii sunt religioşi doar când se află în biserică şi nici atunci cu toată convingerea, repede s-au găsit persoane care să-mi şoptească despre părintele Leonte că acum îl sapă pe preotul de la Truşeşti ca să vină el mai aproape de casă şi să nu mai facă naveta cale de 5 km Truşeşti – Buhăceni. Am fost curios să aflu cum îl sapă pe colegul său de la Truşeşti şi mi s-a spus că-l toarnă cu fel de fel de vorbe la Protopopiatul Botoşani, la părintele protopop Lucian Leonte. Fac precizarea că ambii preoţi sunt din comuna Albeşti dar n-am dovezi că sunt şi rude deşi cei din stat pozasusţin că sunt neamuri.
Din Buhăceni m-am deplasat la Truşeşti pentru a sta de vorbă cu primarul Mihai Puruhniuc dar acesta era plecat la Bucureşti la o înmormântare. Aşa că mi-am contactat sursele obişnuite de la care am aflat că se vorbeşte prin localitate că preotul Cezar Leonte ar dori să vină preot la Truşeşti, adică acasă, soţia sa lucrând la Staţia ISU din localitate. Mi s-a mai spus că toţi preoţii din zonă se ferec de Cezar Leonte pentru că este un fel de turnător la părintele protopop, motiv pentru care l-au poreclit „Cârtiţa”.
Trecând peste bârfele pe seama părintelui Cezar Leonte, reale sau mult exagerate, cert veste că la Buhăceni, la biserica nouă, lucrările au îngheţat la nivelul celor din iarnă iar cele scrise în Jurnalul despre cum părintele şi-a însuşit în interes personal bani publici nicio autoritate a statului n-a considerat că ar trebui verificate faptele şi stabilite cuvenitele măsuri.
Cât despre sătenii din Buhăceni, în aşteptarea noii biserici se pot consola privind schiţa la pe gard ( foto 2) cum va arăta viitorul locaş de rugăciune ca s-ar putea să fire sfinţit la Paştele Cailor. Iar dacă tot îl regretă pe părintele Gabriel Ivasuc, să formeze o delegaţie din beţivii satului şi femeile zvăpăiate care să se înfăţişeze părintelui pe unde s-o afla şi să-l roage să revină în parohie pentru a le fi din nou ce le-a mai fost.
Sunt convins că părintele Ivasuc se va îndupleca şi-şi va relua activitatea de noapte din casa parohială rămasă acum goală din cauza vilei părintelui Cezar Leonte de la Truşeşti. Dumnezeu să-i ocrotească pe credincioşii din Buhăceni că tare au nevoie bieţii oameni de protecţia divină! N-ar strica să le dea şi ceva minte în plus că-i mare criza prin partea locului!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscopul zilei de 31.10.2015
Reţeta zilei: Conopidă murată la borcan
Bancul zilei: Vstea cea bună şi proastă pentru Băsescu
Comunicat de presă APIA Botoşani
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 30.10.2015
Prognoza meteo pentru weekend
Scrisoarea unui tatic de Vrajitoare, catre parintii care le-au interzis copiilor Halloween-ul:
Va temeti de inocenta care va arata asa cum sunteti. Habotnici si razbunatori!
Medvedev: Republica Moldova nu poate face parte din doua zone de liber-schimb, UE si CSI
The Telegraph: O alta recesiune se contureaza
Singura intrebare e nu daca, ci cand va avea loc
DNA cere arest la domiciliu pentru Tiberiu Urdareanu, dupa ce omul de afaceri si-a recunoscut vinovatia
Parlamentari germani nu au vrut sa se intalneasca cu premierul Ponta deoarece acesta a fost trimis in judecata
Domnia sa trebuie sa stea de vorba cu alte institutii
Interceptari Gheorghe Nichita: Da... e groasa... suntem monitorizati
Guvernul a crescut cu peste 50%, fara sa anunte, salariile angajatilor din Finante Ministerul Finantelor
În Mexic, la summitul pentru Guvernare Deschisă, Ponta a ascuns faptul că a fost trimis in judecata pentru coruptie
Gheorghe Nichita a fost arestat preventiv in dosarul Tiberiu Urdareanu
Comunicat de presă PNL Botoşani
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur
Ultimele articole de pe blog