Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Editorial
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
17739
De la 07 Ianuarie 2003
108606563

Editorial

Ba pe-a mă-tii!

  • Ioan Rotundu
  • 3 April 2015, 23:00

Putin şi ai lui continuă să ne ameninţe că acceptăm pe teritoriul nostru trupe militare ale NATO şi unităţi militare americane sub forma unor centre de comandă. În paralel cu ameninţările ruşii au declanşat şi un război psiho-ideologic prin care încearcă să bage frica în românul de rând şi în acelaşi timp să-i încurajeze pe etnicii maghiari dar şi pe ungurii din ţara lor că ar fi venit momentul să recupereze ce istoric n-a fost niciodată a lor: Transilvania.
Nici vecinii de la sud, bulgarii, nu sunt chiar aşa de devotaţi Uniunii Europene şi tânjesc tot mai mult după prietenia Rusiei, mai ales după gazul şi petrolul lor. Bulgarii au cu noi o problemă istorică legată de teritoriile din vecinătatea Mării Negre. Cadrilaterul, acea porţiune de teritoriu românesc aflată astăzi incorporată în teritoriul Bulgariei, generează bulgarilor teama că România ar putea –o vrea înapoi. Ruşii au tot interesul să alimenteze bulgarilor această teamă, urmând ca la nevoie să se poată folosi de ei.
Nici cu prietenia istorică cu sârbii nu mai stăm aşa bine. Am reuşit să ne atrage şi ura lor şi tot de la americani ni se trage. Iar sârbii au păstrat o relaţie apropiată cu Moscova. Intrarea lor în UE nu înseamnă că între noi şi ei va curge din nou lapte şi miere. Sârbii sunt extrem de naţionalişti şi mai sunt slavi la origine. Vor intra în UE dar se vor simţi foarte bine şi cu ruşii. Vor fi un alt cui rusesc al lui Pepelea bătut în interiorul UE.
Ieri, ministrul nostru de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că n-avem a ne teme de ameninţările Rusiei. Declaraţia s-a mi-a amintit de o scenă petrecută în copilărie, scenă pe care cred că am trăit-o cam toţi. Unul slab, bătut de un altul voinic, s-a ascuns după spatele protectorului. Voinicul îl înjura, iar cel slab se iţea de după protector şi-i răspundea impertinent „Ba pe-a mă-tii!”. Ba îi şi făcea în ciudă bătând din pumni şi strigând „Sâc, sâc!”. La un moment dat protectorul celui slab s-a dus în treaba lui iar slăbănogul a rămas descoperit în faţa voinicului care l-a bumbăcit bine de tot.
Cam aşa suntem noi acum în raport cu Rusia. Stăm în spatele americanilor, a forţelor militare NATO şi din spatele lor răspundem la înjurăturile ruşilor că le-am adus americanii la graniţă, strigându-le : „Ba pe-a mă-tii!”
Aşa cum am comentat şi în editorialul de ieri, nu suntem, deloc atenţi la cursul istoriei şi mai ales la modul în care lucrează americanii. Acasă la ei economia duduie, deşi criza financiară de acum 4,5 ani de la ei a venit pe capul nostru. Acasă la ei americanii nu trăiesc cu teama că vor fi ocupaţi de ruşi sau de chinezi, că de japonezi nu mai poate fi vorba.
Când în casa ta este linişte, la scandalul din casa vecinului priveşti cu interes distractiv, eventual cu puţină revoltă că-ţi tulbură şi ţie liniştea din casă. Câtă vreme Uniunea Europeană era un conglomerat de state unit din interese economice, Rusia nu s-a prea sinchisit de existenţa ei. Dar apariţia americanilor în peisaj, şi ei n-au venit cu implicaţii economice ci militare, firesc Rusia s-a simţit şi se simte ameninţată. Explicaţia americanilor că scuturile antirachetă sunt pentru iranieni, pentru teroriştii islamici nu-i poate îmbrobodi pe ruşi. Americanii sunt în miezul islamicilor, adică în Iraq, Iran, Afganistan. Când eşti în casa islamismului nu ridici scuturi de apărare la distanţe de mii de kilometri ca să te aperi de ei.
Ştiu conducătorii noştri de ce au interes americanii să-i zgândărească pe ruşi? Nu, şi nici nu cred că vor şti vreodată, că nu sunt americanii cei care să se destăinui europenilor care le sunt planurile pentru următorii 5, 10 sau 100 de ani. În schimb americanii ştiu cam tot ce au europenii, care le sunt resursele economice, cât timp le mai asigură dezvoltarea, care le sunt strategiile economice. Nu cheltuiesc acum americanii, cu armata lor adusă în Europa, miliarde de dolari de dragul de a apăra Uniunea Europeană la modul dezinteresat, prietenesc.
Ruşii ştiu că o consolidare a forţelor militare americane , NATO la graniţa ei de Vest nu se face decât pentru a se apăra zona de o eventuală agresiune a lor sau pentru a limita sfera lor de influenţă militară. Dar Rusia nu are numai armată, nu este numai o putere nucleară, mai este şi o putere economică. Iar de rezervele energetice ale Rusiei depind multe ţări din UE. Toate aceste afronturi aduse acum Rusiei au o limită. Când se va atinge punctul critic, Rusia va răbufni inclusiv cu lovituri nucleare.
Nu cred că americanii sunt atât de tâmpiţi să împingă Rusia spre un război nuclear. Vor plusa până când îşi vor da seama că ajunge cu gluma. Atunci îşi vor lua bagajele şi se vor muta în altă parte a globului. Deja Africa a intrat în atenţia lor. Plecând protectorul nostru, vom rămâne în faţa Rusiei precum slabul în faţa voinicului. Ne vor bumbăci ruşii de-o să ne iasă pe ochi „Ba pe-a mă-tii!” strigat acum.
Nu-i simpatizeze deloc pe ruşi şi am o ură nelimitată împotriva conducătorilor lor, dar conducătorii noştri trebuie să ţină cont în primul rând de puterea militară şi economică a acestui stat şi apoi să se fălească cu protectorii americani. O politeţă diplomatică însoţită de demnitate naţională în faţă Rusiei ne poate fi de mai mare folos decât să le luăm în derâdere ameninţările. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Dovadă că tezaurul României este încă la Moscova
Reţeta zilei: Friptură de miel cu usturoi şi tocană de cartofi la cuptor
Horoscopul zilei
Predoiu: Resping categoric insinuarile calomnioase si solicitarea obraznica
Il chem pe Victor Ponta la o provocare barbateasca
Gigi Becali a fost eliberat conditionat si a promis ca nu se mai implica in viata publica
DNA a inceput urmarirea penala sub control judiciar a lui George Scutaru
Grecia pregateste planuri de nationalizare a bancilor si de renuntare la euro
Elenii nu au bani pentru rata urmatoare la FMI. Atena sta sub semnul falimentului
Masurile asiguratorii si popririle pe conturi – lipsa unei g\ndiri pro-business a ANAF
Sau nevoia cata de prezervarea veniturilor statului
PSD vrea să lase fără obiect contestaţia liberalilor la Curtea Constitutionala
The Guardian: Cum functioneaa armata de troli a lui Putin
In fiecare zi te hranesti cu ura, iti mananca sufletul
Bulgaria a decis sa-si creeze o structura anticoruptie dupa modelul DNA
Boiko Borisov: Bulgaria va intrece Romania in cateva luni
Cei trei magi botoşăneni de la Răsărit
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu: Infernul de la Fântâna Albă
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă