„Sunt mama şi sunt departe de ea, în Israel, iar lacrimile îmi curg pe obraz de emoţie. E un copil minunat....stau în Haifa, unde bombele cad şi nu se ştie niciodată unde. Iar Anda suferă odată cu mine” a fost unul din mesajele primite de redacţia noastră în cursul zilei de miercuri, 2 august. Un mesaj emoţionant, care ne-a determinat să aflăm mai multe despre Alexandra Boariu, eleva care a ocupat locul întâi pe ţară la un concurs de educaţie civică, şi despre ale cărei succese noi am scris, fără să ştim că vom face o mare bucurie unei mame aflate departe de fiică şi ţară.
Ambiţia şi încrederea în sine sunt două elemente ce o caracterizează pe Alexandra Boariu şi îi dau curajul să urce cât mai sus pe treptele succesului. Alexandra a terminat în acest an clasa a VII-a şi este elevă la Şcoala Nr. 6 „Grigore Antipa” Botoşani, de-a lungul anilor obţinând performanţe din ce în ce mai bune la diferite discipline. Ea susţine că întreaga „nebunie” a participării la concursuri şi olimpiade şcolare a început încă din clasa a V-a, când totul i se părea foarte uşor. „Am zis că nu e nici o problemă, merg la sigur pe orice”, susţine Alexandra. Dar realitatea i-a arătat că aparenţele înşeală, deoarece a participat la olimpiada de limba şi literatura română, care i s-a părut destul de dificilă şi nu a obţinut nici un rezultat notabil. Însă acest lucru, considerat un obstacol, nu a descurajat-o ci a ambiţionat-o să meargă mai departe, până va reuşi.
Astfel, în clasa a VI-a a mai făcut un pas important, dar saltul fundamental l-a făcut un an mai târziu, când era elevă în clasa a VII-a. După ce a trecut cu brio faza judeţeană, Alexandra a ajuns la faza naţională a olimpiadei de limba română, lucru ce a bucurat-o foarte mult. De la olimpiada naţională nu s-a întors cu mâna goală, ci cu o menţiune. Deşi la început a considerat că chimia este unul dintre obiectele care nu-i plac şi nu va obţine nici o performanţă la această disciplină, Alexandra a ajuns totuşi la olimpiada naţională şi la această disciplină. Acest lucru s-a datorat faptului că profesoara sa de chimie, Mariana Cantor, i-a demonstrat că poate avea încredere în forţele pe care le are. La această olimpiadă, Alexandra a întâmpinat ceva dificultăţi, pentru că subiectele erau concepute la nivelul clasei a IX-a.
După ce a participat la cele două olimpiade, Alexandrei i s-a propus să meargă şi la cea de civică. „Am zis da imediat, eu sunt omul olimpiadelor. Am luat faza judeţeană şi apoi am mers la naţională”, a precizat Alexandra. În ciuda faptului că olimpiada de civică s-a desfăşurat pe perioada vacanţei de vară, acest lucru nu a împiedicat-o să obţină primul loc pe ţară. De asemenea Alexandra a fost sprijinită de profesoara de limba română Maria Pantea, de diriginta Elena Enescu şi de directorul adjunct al şcolii Iulia Corduban. Din acest motiv Alexandra consideră că datorită profesorilor care au sprijinit-o şi i-au îndrumat paşii rezultatele sale sunt mai frumoase. „Este important ca profesorii să inspire încredere unui copil pentru ca el să obţină ceva”, consideră Alexandra.
Din păcate, Daniela Boariu, mama Alexandrei, nu este în ţară să se bucure alături de fiica ei. Spre deosebire de alţi copii, care nu mai dau nici o importanţă şcolii după ce părinţii lor pleacă la muncă în străinătate, Alexandra se ambiţionează să înveţe din ce in ce mai bine. „Părinţii mereu m-au sprijinit şi mi-au spus că trebuie să învăţ. Aici mama era profesoară de limba engleză, dar i s-a oferit o şansă foarte prosperă în Israel şi s-a dus să încerce, să vadă cum este”, spune Alexandra, considerând că acei copii care au părinţii plecaţi din ţară nu trebuie priviţi de cei din jur cu milă, ci cu demnitate.
În septembrie Alexandra va începe clasa a VIII-a, când va susţine testele naţionale şi speră să ajungă la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” la un profil uman. Directorul adjunct al şcolii Iulia Corduban apreciază faptul că Alexandra a confirmat mereu aşteptările, iar acum începe să culeagă roadele muncii ei şi ale profesorilor. „Aceste rezultate s-au concretizat în premiile pe care le-a obţinut şi chiar prin perseverenţa de care dă dovadă în tot ceea ce face la şcoală”, declară Iulia Corduban. Astfel, Alexandra este elevul model al şcolii, atât prin meritele sale, cât şi prin modul său de a se comporta, participând cu interes la toate activităţile şcolare.
Orice profesor şi-ar dori să aibă la clasă un elev ca Alexandra, ea fiind prima din clasă şi din rândul elevilor din generaţia sa. „Am auzit de fapt că dacă ai ambiţie şi dovedeşti că poţi, reuşeşti să ajungi oriunde îţi doreşti. Eu acum nu ştiu dacă va fi aşa, dar am ambiţie şi în viitor probabil că voi da la o facultate de relaţii internaţionale sau drept. Dar nu se ştie, gândurile unui copil se schimba”, a adăugat Alexandra. (Margareta NICHIFOR)