Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Horoscop
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11916
De la 07 Ianuarie 2003
122871983

Noi forme de manifestare ale mafiei din Sănătate (III)

  • 3 August 2009, 23:00

Una dintre cele mai mari afaceri în care se spune că ar fi implicaţi Ciofu, Pârvu, Petrescu, directorii spitalelor, şefii eşalonului II din Ministerul Sănătăţii este acreditarea ambulatoriilor de specialitate şi ambulatoriilor de spital. În 2003 se reorganizează ambulatoriul de specialitate (Ord 35 /2002 publicat in MO 9.03 2003) în ambulatorii de specialitate şi ambulatorii de spital. Pentru necunoscători nu este nici o diferenţă, dar practic încadrarea este diferită şi are repercusiuni asupra tuturor segmentelor interesate în asistenţa medicală. Conform ordinului, ambulatoriul de specialitate se constituie din Cabinete organizate independent, titularul fiind un medic specialist care intră în contract direct cu casa sau cabinetele asociate din fostele policlinici, cu mai multe specialităţi. Condiţia esenţială este ca fosta policlinică să nu fie în aceeaşi clădire cu spitalul, medicii putând lua în comodat spaţiul.
Dacă cumva cabinetul sau cabinetele se găsesc în aceeaşi clădire cu spitalul, el devine ambulatoriu de spital, spaţiile nu se pot comoda. Care este consecinţa încadrării în aceste două forme de organizare? În primul rând conducerea: ambulatoriul spitalului este dirijat de directorul spitalului, în ambulatoriul de specialitate medicul este conducătorul contractului, el fiind dirijat ca şi medicii de familie de DSP. În cazul ambulatoriilor de spital, trebuia ca medicii din ceea ce se numea ambulatoriu de specialitate dar nu aveau spaţiu în altă clădire să fie preluaţi pe secţii cu acordul DSP şi MS, iar cabinetul să deservească consultaţiile tuturor medicilor. Unde era afacerea? Păi s-a văzut că cei enumeraţi mai sus să ofere un post pe gratis medicului din ambulatoriu?
Astfel adresa a fost dosită cum s-a putut mai bine (adresa MS CV/50 366/28 octombrie 2003) şi prin aranjamentele locale pe secţii au fost trecuţi cei ce "meritau", sau locurile ţinute în stand-by. În cazul transformării în ambulatorii de specialitate, medicii care ar fi luat în comodat spaţiile ar fi devenit liber profesionişti la fel ca medicii de familie, nemaifiind salariaţi ai spitalelor, ei fiind plătiţi direct de CASS în funcţie de punctajul realizat prin manevre medicale. Această soluţie nu a fost agreată de unii specialişti (în speţă cei cu specialitate chirurgical, deoarece nu prea ai ce face în cabinet fără rezolvarea cazului sau în sala de operaţii sau fără internare) şi fiind ameninţaţi subtil de DSP că după cererea de comodare li se va da alt spaţiu, nu cel actual care devine ambulatoriu de spital. Nu li s-a pomenit nimic despre sus –scrisa adresă a MS.
În acest fel judeţul Botoşani este singurul judeţ din ţară care nu are ambulatorii de specialitate. Dar ce artificiu au făcut mai marii sănătăţii botoşănene? Nefiind nici un specialist care să intre în contract direct cu CASS deoarece nu avea spaţiu comodat, au declarat drept Ambulatorii de specialitate ambulatoriile de spital. Adică, medicii din ambulatoriile spitalelor au fost blocaţi în cabinete, lucrând ca liber profesionişti, sunt contorizaţi pe puncte ca ei, dar banii nu le revin lor ci spitalului. Medicul este obligat să execute sarcinile dictate de directorul spitalului, deci funcţionând drept ambulatoriu de spital, dar banii îi primeşte altcineva.
Ba mai mult, ei sunt şantajaţi ca în schimbul tăcerii să mai urmărească vreun bolnav în spital pentru a nu uita de ce a învăţat 25 ani (grosso modo, medicina de specialitate din ambulatoriul judeţului poate fi făcută de asistenţi şi moaşe, neeexistând dotări sau posibilităţi pentru a lucra ca un adevărat specialist). Această maşinaţie s-a făcut cu acordul marilor şefi pentru a nu da posibilitatea unor medici să devină "prea avuţi" dar şi lăsând la îndemâna directorilor de spitale posibilitatea accesării unor fonduri nerambursabile accesibile pentru ambulatoriul de specialitate. Ele sunt finanţate de Banca Mondială, Organizaţii elveţiene etc, dar o parte din valută intră în buzunarele medicilor răspunzători de programe. Este programul de depistare a cancerelor de sân, col, TBC .Singurul citolog acreditat din judeţ este Ailoaie R., dar ea nu a fost inclusă în program datorită maşinaţiilor. (Va urma)

N.R. – Articol publicat în cotidianul Jurnalul de dimineaţă din 26 mai 2005.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog