Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
23480
De la 07 Ianuarie 2003
113179169

Şeful de post şi adjunctul nu recunosc că-s pe-o mână cu hoţii

  • 3 August 2010, 23:00

Asemenea multor păduri private ale judeţului şi cea situată la marginea localităţii Gorbăneşti este sistematic distrusă de grupuri de localnici certaţi cu legea, care câştigă suficient de bine din această activitate pentru a-şi face prieteni cu relaţii mai mult sau mai puţin sus-puse, dar suficient de puternice pentru a bulversa bunul mers al lucrurilor. Aşa se face că, în urma primirii unei sesizări care amenda "implicarea activă" a organelor de poliţie locale în furturile de lemne săvârşite din pădurea menţionată , ne-am deplasat miercuri după amiază în localitatea Gorbăneşti pentru a afla chiar de la faţa locului care este adevărul.
"Pădurea noastră este furată faeton cu faeton de localnici organizaţi în cete, cu care lucrătorii de poliţie nu iau nici o măsură mai dură, ci doar măsuri simbolice. Sunt oameni care fură şi câte cinci faetoane pe noapte, din care unul îl dau ca şpagă la poliţişti pentru a fi lăsaţi să-şi facă mai departe treaba şi pentru a fura în voie", ne-a spus profesorul Dumitru Melinte, unul dintre semnatarii sesizării, fiul Mariei Melinte, la rândul său proprietară de pădure (foto 2). În sprijinul afirmaţiilor sale, el aduce mai mulţi martori, între care se află Dan şi Valeriu Constantinică, deţinătorii unei casete video "incriminante", după părerea sa. "Avem două casete video care cuprind imagini ale pădurii distruse, pe una dintre acestea apărând poliţiştii Gheorghe Chiraş şi Costache Dăscălescu, aflaţi într-un faeton gol alături de alte două persoane, cu care lucrau mână în mână, în timp ce se deplasau pentru a fura lemne.
Toată lumea ştie că şi reţeaua de iluminat public a fost distrusă de cărătorii de lemne, pentru ca aceştia să lucreze la adăpostul întunericului. Faptul că poliţiştii sunt prinşi în afaceri cu hoţii de lemne este întărit şi de faptul că recent, după ce şeful Ocolului Silvic, venit în control, a surprins cinci hoţi pe care i-a dat pe mâna poliţiei, aceasta le-a aplicat o amendă simbolică, de câteva sute de mii de lei, pe care cei prinşi au achitat-o din contravaloarea lemnelor vândute, după care le-au dat drumul"
, susţine localnicul Valeriu Constantinică, care ne atenţionează totodată că mai deţine multe alte probe care îi implică pe poliţiştii comunali. Despre aceste probe nu ni se spune însă nimic, dar în schimb ne este prezentat un nou martor, Cristian Sauciuc, care ne promite relatarea unei "incredibile" întâmplări recente.
"Deoarece nimeni nu face ordine în comună, iar poliţia este coruptă şi total aservită hoţilor, ne-am gândit să ne organizăm noi, în numele proprietarilor de loturi şi să punem capăt hoţiilor care ne înjumătăţesc pădurile. Lunea trecută, mergeam spre pădure împreună cu Dan Constantinică, Valeriu Constantinică şi Mircea Avasilicăi când, deodată, vedem o lumină care semnaliza. Îndreptându-ne spre aceasta, vedem o căruţă încărcată cu lemne şi ocupată de trei inşi. În clipa în care ne-am apropiat de ea, am primit o lovitură cu parul în cap de am rămas lat, aşa că, până mi-au sărit prietenii în ajutor şi m-am dezmeticit, hoţii dispăruseră în fugă, cu căruţă cu tot. L-am recunoscut doar pe cel care conducea faetonul, un localnic pe nume Ionuţ Palade. Deoarece m-am ales cu capul spart şi cu certificat medico-legal care atestă opt zile de îngrijiri medicale, m-am adresat cu o plângere Parchetului Botoşani, evitând să stau de vorbă cu poliţiştii locali, care sunt toţi nişte corupţi", a declarat Cristian Sauciuc.
Înarmaţi cu aceste declaraţii, ne-am deplasat la sediul Postului de Poliţie Gorbăneşti unde am stat de vorbă mai bine de un ceas cu agentul şef Gheorghe Chiraş, care, după ce a ascultat cu atenţie acuzele aduse de consătenii săi, ne-a dezvăluit cu totul altă faţă a lucrurilor auzite până atunci. Ni s-a arătat chiar şi registrul de lucrări penale, în care sunt înregistrate toate cauzele şi reclamaţiile depuse la sediul poliţiei, reuşind să vedem cu ochii noştri că, numai în anul 2003, au fost constatate 27 de infracţiuni silvice, fiecare având între unul şi trei autori, de multe ori aceiaşi, numărul (teoretic) al persoanelor implicate în furturile de lemne săvârşite pe teritoriul comunei fiind de 38. În anul 2004, numai până în prezent, au fost constatate 21 de infracţiuni silvice, majoritatea de tăiere şi furt de arbori, cu 23 de autori identificaţi.
"Campania de sustragere a lemnelor din pădure abia acum începe, aşa că, după cum vedeţi, nu stăm cu mâinile în buzunare, mai ales că suntem numai doi lucrători şi ne confruntăm cu o mare gamă de infracţiuni. Acasă mă aşteaptă trei copii, doi dintre ei fiind studenţi, faţă de care nu mă pot face de râs, aşa că nu îmi voi risca niciodată funcţia şi postul şi nu îmi voi compromite calitatea pentru o căruţă de lemne", ne-a spus agentul şef Gheorghe Chiraş. Cu această ocazie am fost invitaţi să vedem lemnele aduse pentru Postul de Poliţie Gorbăneşti, care sunt procurate cu acte în regulă din judeţul Iaşi şi sunt de altă esenţă decât cele care se găsesc în pădurea Gorbăneşti.
Spre marea noastră surpriză, am aflat cu acest prilej şi un alt aspect referitor la personalitatea autorilor sesizării, cu menţiunea că de data acesta, în afară de vorbe, ne-au fost prezentate şi argumente concrete. "Anul trecut, eu şi cu şeful de post l-am surprins în timp ce sustrăgea lemne din pădurea privată de la marginea localităţii pe numitul Mihai Sauciuc, nimeni altul decât tatăl lui Cristian Sauciuc. După ce acesta a fost surprins, cei doi au avut o reacţie foarte dură în comportament faţă de noi, şi au început să ne reclame pe la toate forurile. Bineînţeles că reclamaţiile făcute la Ministerul de Interne şi la Inspectoratul de Poliţie Judeţean au fost verificate şi nu s-au confirmat. Cristian Sauciuc, în vârstă de 35 de ani, este certat cu legile statului, fiind arestat pentru proxenetism şi eliberat din închisoare la 14 decembrie 1998.
De atunci a "colectat" mai multe mandate, toate pentru încălcarea Legii 61/1991 privind ordinea şi liniştea publică, iar în prezent are de efectuat 50 de ore de muncă în folosul comunităţii. El este cel care a condus "ceremonia" înjurării şi scoaterii din biserică a părintelui protopop Lucian Leonte, anul trecut, atunci când acesta a venit la noi pentru a face inventarul bisericii, eveniment relatat la timpul său de publicaţia dumneavoastră. Dar, deşi este un element negativ, se consideră un atotcunoscător al tuturor legilor scrise şi nescrise. Mai uzează şi de faptul că naşul lui de cununie este consilierul local Dănică Constantinică, un alt personaj lipsit de caracter, şi ei împreună declanşează deseori acţiuni "poliţieneşti" pe cont propriu"
, ne-a mai spus ajutorul şefului de post.
De la acesta am aflat şi o cu totul altă variantă a amintitului incident soldat cu zdravăna păruială dintre "incoruptibilii" comunei şi gaşca hoţilor de lemne. "De când Dănică Constantinică a intrat consilier la Gorbăneşti şi-a atribuit nişte sarcini pe care nimeni nu i le-a cerut şi nu i le-a trasat, nici la nivelul primăriei şi nici la nivelul partidului din care face parte. El angajează aceste acţiuni pentru a merge la şantaj şi, cum prinde un hoţ de lemne, îi cere să cotizeze la el cu două căruţe pentru a mai putea ieşi şi altă dată "la produs". În seara zilei de 23 august, la care vă referiţi, toţi cei patru menţionaţi au plecat în acţiune, iar la un moment dat, pe drumul dintre pădure şi sat, au observat un faeton încărcat cu material lemnos.
Cristian Sauciuc s-a repezit spre faeton pentru a-l opri, timp în care din căruţă a coborât Ionuţ Palade, cei doi luându-se la bătaie pe fondul unui conflict mai vechi. În scandal intră şi Valeriu Constantinică, lovindu-l pe Ionuţ Palade cu un lanţ, dar acesta reuşeşte să urce în faeton şi să plece. Cei patru pleacă în urmărirea căruţei dar, pe traseu, îl întâlnesc pe Sorin Merchidan pe care îl iau la bătaie, imputându-i că ar fi fost împreună cu cei care au furat material lemnos. Se continuă cercetările, şi în funcţie de rezultatele obţinute, vor fi luate măsuri procedurale"
, ne-a spus în final agentul şef Gheorghes Chiraş. (Gabi GOMBOŞ)
JD 2.09.2004

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Cum au ajuns ungurii în Ardeal
Program Tv SOMAX, miercuri, 4 august
Oua pane - o reţetă gustoasă şi meticuloasă
Godacii de la Interne
My Fair Lady de Copălău
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă