Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Religie
Pamflet
Mediu
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7319
De la 07 Ianuarie 2003
123642744

Există cabinet, dar nu şi medic

Stomatologii români refuză să trateze persoanele seropozitive

  • sugerăm directorului Oprişanu să încerce recrutarea unui stomatolog moldovean sau ucrainean, poate că vor fi mai umani
  • în incinta Spitalului de Boli Infecţioase se află un cabinet dotat cu tot ce trebuie, dar cu lacăt pe uşă
  • 3 December 2007, 23:00

La nivelul judeţului Botoşani există un singur cabinet stomatologic la care persoanele infectate cu HIV ar putea să se adreseze pentru a-şi rezolva problemele. Deşi investiţia există, iar cabinetul a luat fiinţă în urma cu aproximativ doi ani în incinta Spitalului de Boli infecţioase, nici un medic stomatolog nu a arătat bunăvoinţa de a lucra acolo.
Cu toate că în urmă cu un an s-a făcut promisiunea că respectivul cabinet va funcţiona şi persoanele cu HIV vor putea să se adreseze fără nici o problemă şi la ora actuală cabinetul este închis. Motivul este unul simplu, cabinetul stomatologic nu are medic. Se pare că medicii stomatologi botoşăneni nu vor să lucreze la acest cabinet nici plătiţi, nici pe bază de voluntariat. Pe lângă faptul că suferă de această boală, care automat îi supune discriminării, persoanele infectate cu HIV se luptă şi cu reticenţa unor medici. Chiar dacă se adresează unui cabinet stomatologic din municipiu şi fac cunoscut faptul că sunt seropozitive, persoanele se izbesc de un refuz politicos din partea medicilor, care motivează că nu au în dotare truse speciale pentru tratarea persoanelor seropozitive.
În acest fel, singura speranţă a persoanelor infectate cu virusul HIV de a-şi rezolva problemele stomatologice rămâne cabinetul înfiinţat special pentru tratarea lor. Conducerea Autorităţii de Sănătate Publică Botoşani susţine că a primit o solicitare din partea unui medic stomatolog care şi-a exprimat dorinţa de a-şi desfăşura activitatea în cabinetul respectiv. Este vorba de medicul Viorel Gasan. Însă, totul a rămas la stadiul de iniţiativă. "Doctorul Gasan s-a îmbolnăvit, cabinetul a fost făcut înainte de a veni eu la conducerea ASP şi nu mai ştiu să existe vreo altă solicitare din partea unui alt medic dispus să lucreze acolo", motivează Gabriel Oprişanu (foto cu un grup de bolnavi HIV), directorul Autorităţii de Sănătate Publică Botoşani.
De acest cabinet stomatologic ar trebui să beneficieze cele 200 de persoane infectate cu HIV de la nivelul judeţului Botoşani. Reprezentanţii Asociaţiei "Tereza", asociaţie care luptă împotriva SIDA, aşteaptă în fiecare zi o veste bună în ceea ce priveşte deschiderea cabinetului. Dar se pare că speranţele lor se spulberă pe zi ce trece, deoarece şefii sănătăţii botoşănene au alte preocupări şi mai puţin deschiderea cabinetului stomatologic pentru persoanele infectate cu virusul HIV.
"Există o reticenţă foarte mare din partea medicilor stomatologi de a lucra la acest cabinet care pentru noi este foarte util. Când una din persoanele infectate cu HIV se prezintă la orice cabinet stomatologic şi spune să este seropozitivă este respinsă într-o manieră cât mai subtilă şi discretă", a precizat Carmen Alexa, preşedintele Asociaţiei "Tereza" Botoşani. Aceasta susţine că nu înţelege faptul de ce medicii stomatologi care cunosc toate normele de protecţie şi tot ce înseamnă lucrul cu un seropozitiv nu îşi arată disponibilitatea de a lucra în cabinetul care există la ora actuală în municipiu.
Singura şansă a persoanelor pozitive să îşi trateze problemele stomatologice rămâne un proiectul "Caravana" iniţiat de Fundaţiei Romanian Angel Apil prin care în fiecare an un cabinet stomatologic mobil se deplasează în fiecare localitate pentru a oferi tratament gratuit pacienţilor. Pentru că medicii români refuză să acorde servicii stomatologice acestor persoane, sugerăm conducerii ASP, medicului Gabriel Oprişanu, să încerce recrutarea unui medic moldovean sau ucrainean, că tot îi huleşte şi-i desconsideră. Poate că aceştia se vor dovedi mai umani ca ai noştri şi vor accepta să lucreze în acel cabinet dotat cu toate cele trebuitoare dar cu lacăt la uşă. (Margareta NICHIFOR)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

O inginerie financiară i-a adus lui Tonino un câştig fabulos (V)
dreptatea o împarte judecătorii, iar judecătorii, ca şi noi, sunt supuşi tentaţiilor
Pensionarii părăsesc municipiul pentru a primi ajutor lemne la ţară
Substanţe periculoase la o fabrică în lichidare
S-ar putea să le iasă pasienţele
Ioan Rotundu
"Parteneriat pentru dezvoltare durabilă" la final
Învingători ai zilei de 3 decembrie
Comentariul comentariilor (II)
(Ioan Rotundu)
Democratul Achiţei se vede preşedinte al CJ
Vâzdoagă prevede Botoşanilor un sfârşit apocaliptic
spaţiile verzi sunt la cheremul arhitecţilor şi proiectanţilor
Studiul de trafic, o problemă pentru Botoşani
Liberalii vor investiţii în schimbul votului botoşănenilor
Prefectul va fi verigă de legătură între sindicate şi Guvern
Sistem de gestionare şi optimizare a fluxului de clienţi la Paşapoarte
„Angajează-mă, pot ce poţi si tu"
Marşul tăcerii pentru victimele SIDA
Taxa de mediu se menţine, pentru că aşa vor muşchii lui Tăriceanu
Horoscop
La nunta de aur
Omul are bani şi caută o tânără amatoare de clipe plăcute
Program TELE’M Botoşani, marţi, 4 decembrie
Românul şi vânătoarea
Colindul şi colindatul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog