Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Religie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
3698
De la 07 Ianuarie 2003
113096506

PNL şi PSD au declanşat represalii asupra primarilor consideraţi incomozi

  • bani europeni în pericol din cauza unei proaste gospodăriri la Păltiniş
  • 3 December 2009, 23:00

Peste 6.000 de locuitori din comunele Stăuceni şi Copălău riscă să rămână fără drumuri modernizate, fără reţea de canalizare şi staţii de epurare, din cauză că în Consiliul Judeţean s-a refăcut alianţa PSD-PNL. Aşa cum au mai făcut-o, consilierii celor două formaţiuni politice votează împotriva proiectelor înaintate de preşedintele Consiliului Judeţean, fără a ţine cont că deciziile luate afectează vieţile a mii de botoşăneni, printre care se regăsesc şi proprii votanţi.
Respingerea proiectului privind alocarea sumei de 64.250 de lei către comunele Copălău şi Stăuceni îi lasă pe cei doi primari în imposibilitatea de a derula două proiecte finanţate din fonduri europene, în valoare de circa 5 milioane de euro.
Fiind printre primele proiecte din fonduri structurale, acestea vizează modernizarea unor drumuri comunale care acum nu sunt nici măcar pietruite, realizarea unor reţele de canalizare în zonele Cerbu, Stăuceni şi Siliştea, şi a două staţii de epurare pentru respectivele comune.
Pentru că fondurile structurale vin pe principiul decontării, cele două primării au fost nevoite să se împrumute în bănci pentru a face primele plăţi către constructori, iar dobânzile aferente au devenit prea mari pentru posibilităţile financiare locale. În disperare de cauză şi riscând să piardă fondurile europene, cei doi primari au solicitat ajutorul Consiliului Judeţean.
Marius Ceplinschi, primarul liberal al comunei Copălău, a explicat că lucrările pe canalizare sunt făcute în proporţie de 80%, iar cele pe drumuri în procent de 15%. „Nu pot plăti dobânzile iar acum risc să mi se blocheze contul. Nu voi putea rula nici banii pe care-i aştept să vină de la Uniunea Europeană. Dacă proiectul nu se va face la timp va trebui să returnăm fondurile europene. Sunt disperat, nu ştiu cum proprii colegi de partid au putut să îmi pună piedici.”, sunt cuvintele primarului PNL.
În Stăuceni situaţia este similară, primăria fiind deja avertizată că i se va retrage creditul bancar. Aici lucrările de canalizare sunt aproape finalizate iar cele pe drumuri sunt executate în proporţie de 40%. Doar dobânzile la credit sunt de 28.000 de lei pe lună. În cadrul şedinţei de luni consilierul liberal Liviu Andronic a obţinut votul grupurilor PSD şi PNL pentru ca 40.000 de lei din fondul de rezervă al CJ să fie puşi deoparte pentru o centrală termică la o şcoală din Păltiniş, comunele de mai sus primind fonduri insuficiente, de câte 12.500 de lei.
Primarul de la Păltiniş ştia din iulie 2007 că trebuie să achiziţioneze centrala pentru şcoala din localitate. Unitatea a fost ridicată cu fonduri de la Banca Mondială, care plăteşte inclusiv racordurile, doar centrala trebuind cumpărată de consiliul local. Fiind apropiat al structurii de conducere a PNL Botoşani, primarul a făcut lobby anul trecut şi a avut un buget de 4,1 milioane de lei, 1,2 lei reprezentând bani alocaţi de guvernul PNL în afara cheltuielilor curente ale primăriei.
De precizat că primarul a fost, înainte de a fi ales, poştaşul comunei, iar de cânt Florin Ţurcanu a ajuns şeful PNL, l-a promovat vicepreşedinte la nivel de judeţ, alături de alte persoane cu studii puţine.
„Este vina primarului că nu s-a făcut centrală. Cei peste 2.000 de locuitori din Stăuceni care acum rămân cu noroiul pe drumuri nu au nicio vină. Voi veni în şedinţa de Consiliu de luna viitoare să-i întreb pe domnii consilieri cum să fac eu pentru ca să nu pierd banii europeni, şi să le explic că o centrală termică nu costă 40.000 de lei, ci maxim 17.000, cu montare cu tot”, a declarat Cosmin Epuraş, primarul democrat-liberal de la Stăuceni. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

“Kapitalismul, reţeta noastră secreta”– emulaţii “Revoluţiei”
Planeta Moldova: „avem di tăti”
Partidul Liberal îl sprijină pe Traian Băsescu
la alegerile prezidenţiale de duminică, 6 decembrie
Terasa Romanească, un nou local ce va fi inaugurat la Londra
Concert de colinde româneşti susţinut la Catedrala Saint Michel - Bruxelle
Moş Crăciun schimbă sania cu camionul
Elevii Şcolilor Poiana şi Cordun au reamintit tuturor că „Ţara e una”
Când vine vorba de români, şi Dumnezeu plânge!
Tăşcuţe din muşchi de porc cu şuncă şi orez
Generozitatea lui Patriciu
Românul şi perspectiva bordelurilor
Horoscop
Toţi cei amendaţi şi cărora li s-au ridicat maşinile pot cere daune
Program TELE'M Botoşani, vineri, 4 decembrie
PDL Botoşani ia poziţie faţă de acţiunea de vandalizare a sediilor PSD şi PNL
Lupul moralist în blană de… ţurcană
Toate licitaţiile sunt dirijate de prefectul Roman
susţine Ţurcanu, deşi faptele mai vechi demonstrează contrariul
Flutur constată că la Ţurcanu inteligenţa nu-i dă pe afară
Au jurat strâmb, fiecare cu motivaţia sa!
Ioan Rotundu
Executare silită asupra unei visterii goale
Revelion cu posibilităţi de reclamaţie
Cei de la DSP şi-au primit salariile şi sporurile aferente
Spitalul judeţean are personal excesiv, dar pe hârtie
Ţurcanu vrea şi caşul şi urda
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă