Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16422
De la 07 Ianuarie 2003
122902071

Botoşani/Darabani: O găselniţă popească de a stoarce bani de la creştini

  • 3 December 2014, 23:00

După ce Rotundu l-a criticat într-un comentariu că ar fi prea lacom în a-i taxa pe creştini pentru slujbele de înmormântare, preotul de la Teioasa – Darabani a considerat de cuviinţă să le explice celor din parohie în ce constă tarifele sale pentru slujba de înmormântare.
În predica ţinută după slujba din biserică, părintele Nicodim Nichita (foto 1) le-a explicat celor prezenţi că el încasează pentru slujba de înmormântare numai 400 lei iar pentru cititul stâlpilor la capul mortului doar 100 lei, în total 500 lei. Dar cei care se ocupă de înmormântare mai trebuie să plătească 250 lei la dascăl pentru participate la slujbă şi cititul stâlpilor, nimeni altul decât feciorul preotului, domnişorul Titişor, cel care n-a reuşit să termine Teologia nici măcar prin învăţatul la distanţă. Mai trebuie plătit şi clopotarul cu 150 lei la care se mai adaugă 100 lei costul lumânărilor (la biserica Teioasa adaosul la lumânări este de 400%) şi al luminii (mortul este ţinut în biserică doar 20 minute). Adunate, toate aceste plăţi se ridică la suma de 1.000 lei, exact cât a afirmat şi Rotundu în comentariul său anterior când l-a definit pe preotul Nicodim ca fiind stăpânit de lăcomie.
Ce-i drept, părintele Nicodim este mai puţin lacom decât preotul de la Lişmăniţa, care pretinde pentru slujba de înmormântare 1.100 lei, adică jumătate din ajutorul de înmormântare primit de urmaşi de la Casa de pensii Botoşani. Toate aceste sume încasate de preoţi nu sunt contabilizate în nicio evidenţă oficială ţinută la biserică, banii intrând direct în buzunarul preotului.
Dar în pozaProtopopiatul Darabani păstorit de părintele protopop Constantin Pânzaru (foto 2) mai există un obicei care are o vechime respectabilă. În fiecare zi de început a lunii preotul trece pe la casele enoriaşilor şi le sfinţeşte apa pusă în anumite vase, transformând-o în agheasma pe care creştinii o beau dimineaţa, pe stomacul gol. Pentru aceste vizite de început de lună, preoţii încasează sume cuprinse între 30 şi 100 lei, în raport de starea materială şi poziţia socială a celui în a cărui bătătură a păşit. Dacă se întâmplă ca enoriaşul să fie plecat cu treburi, el va lăsa pe masa din odaie vasul cu apa ce urmează a fi sfinţită iar alături banii cuveniţi părintelui pentru osteneală.
Până de curând aşa proceda şi moş Vrabie din Teioasa. Dar din ziua când l-a văzut pe preot că i s-a pişat după casă iar apoi şi-a băgat mâna în vasul cu apă s-o sfinţească, moş Vrabie nu l-a mai primit pe preot cu „vestirea întâiului de lună”.
Din tot Protopopiatul cu „vestirea începutului de lună” nu umblă doar preotul Lucian de la Viişoara Mică, el susţinând că în comună nu există o astfel de tradiţie. Cert este că această vestire de început de lună aduce preoţilor bani frumoşi şi care nu sunt impozitaţi. De exemplu, părintele protopop are sub autoritatea sa 700 de familii. Vara se deplasează cu căruţa, iarna, la vreme de frig, cu maşina. Acceptând că protopopul încasează suma minimă de 30 lei, lunar încasează în jurul a 21.000 lei, o sumă frumuşică care la nivel de an pozadevine uriaşă.
De menţionat că protopopul, cu ceva ani în urmă, a adunat bani pentru ridicarea unei case praznicale. În loc de casă a ridicat o brutărie care lucrează nonstop, pâinea fiind vândură la preţul pieţei, rotunjind în mod substanţial veniturile părintelui protopop. În schimb, ca om de afaceri priceput ce este şi cu un miros dezvoltat al banului, părintele protopop Pânzaru a ridicat un căsoi (foto 3) peste gard de perimetrul Protopopiatului, după care a încercat să vândă clădirea Primăriei Darabani pe suma de 100 mii euro iar Primăria s-o doneze, apoi, Protopopiatului pentru a fi folosită drept casă prazunicală. Deocamdată primarul Cornel Aroşoaie a rezistat presiunilor părintelui dar părintele continuă să insiste să încheie tranzacţia.
Şi dacă tot suntem la capitolul afaceri ale protopopului, în anul 2007 acesta a solicitat şi primit prin aprobarea consilierilor locali de la Primăria Darabani, cu titlu gratuit, suprafaţa de 10 ari teren amplasat chiar în faţa primăriei, adică în zona centrală. Părintele a motivat că pe acest teren va ridica un centru social. Imediat ce a intrat în posesia terenului l-a vândut omului local de afaceri Ghiorghiciuc pe suma de 1,7 miliarde lei vechi. Bună afacere, nu?!
În momentul de faţă preoţii din zonă au anumite probleme. În campania alegerilor prezidenţiale au fost făţiş de partea lui Ponta, ceea ce i-a supărat pe enoriaşii liberali. De exemplu, liberalul Liviu nu l-a mai primit pe părinte cu „vestitul întâiului”, spunându-i că el va căuta ca vestea să i-o aducă un preot liberal şi nu unul social-democrat.
Adrian Marcu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscopul zilei
Bancul zilei: Cu subînţeles
Carnati picanti
Romania este printre tarile cu cea mai scumpa benzina din lume…
Transparency International: Romania, pe locul 69 din 175 in privinta coruptiei
Perchezitii la sedii Aribus din Germania, in urma unor suspiciuni de coruptie legate de contractele EADS cu Romania si Arabia Saudita
Portret de Presedinte la capat de mandat
Statistica a corectat avantul PIB din trimestrul al treilea, anuntand o crestere de 1,8% fata de trimestrul al doilea
Caderea cotatiei petrolului ar putea antrena un transfer imens de avutie
\Principalele efecte: Sustinerea economiilor Japoniei si Europei, a consumului american si probleme importante pentru Rusia, Iran si Venezuela
Românii şi „suferinţa la pompă”
Ioan Rotundu
Consiliul Fiscal, despre cea de-a treia rectificare bugetara
Seful IPJ Bistrita-Nasaud si doi subordonati, arestati preventiv pentru abuz in serviciu
ar fi musamalizat un accident in care a fost ranita grav o fetita de 8 ani
Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara Mircea Molot (PNL), audiat la DNA
El este acuzat de fapte de coruptie pentru favorizarea unei firme a ginerelui sau, dar si pentru conditionarea alocarii de bani catre o comuna in functie de votul la prezidentiale
Un grup de hackeri i-a spart contul de email principalului colaborator al ideologului rus Alexandr Dughin si a publicat o lista cu tinte din Romania
Printre acestea s-ar numara Dan Puric, Vasile Ernu, Mircea Dogaru, Ion Iliescu si Adrian Nastase
Teatrul Vasilache vă invită la premieră
DNA: Deputatul Catalin Teodorescu, pus sub control judiciar
dupa ce solicitarea de incuviintare a arestarii preventive a fost respinsa de plenul Camerei Deputatilor
Camera Deputaţilor: Mumă pentru PDL-ist, ciumă pentru UDMR-ist
Anunţ URBAN SERV
Banii pentru calamităţile de astă vară au ajuns doar par’ial la primării
Urban Serv pregătită pentru intervenţie
Fiscul nu vrea sa raspunda la cererile de informatii despre recuperarea prejudiciului din marile dosare
dupa mai mult de o luna de la formulare, HotNews.ro nu a primit niciun raspuns
Casa de marcat va avea jurnal electronic in loc de rola. Platitorii de taxe - premiati lunar prin loterie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog