În premieră absolută în învăţământul botoşănean postdecembrist, ieri, membrii Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar, a decis cu unanimitate să respingă cererile de menţinere în activitate, formulate de 30 de cadre didactice din judeţ.
Majoritatea celor care au solicitat acest lucru au spus şi au demonstrat că se confruntă cu mari greutăţi financiare. Din totalul celor care întrunesc condiţiile de pensionare, au fost 25 de solicitări la cerere şi 104 pentru limită de vârstă. Din acestea, 30 de cereri s-au referit la menţinerea în activitate.
Sindicatul nostru a decis să fie de acord cu decizia Inspectoratului Şcolar. Sunt atâţia tineri care trebuie să profeseze şi să facă performanţă. Au fost şi cazuri în care s-a specificat continuitatea la clase. Au solicitat să rămână la catedră. Noi la Sindicatul nostru am înregistrat un număr de opt cereri pentru menţinere în activitate pentru anul şcolar 2010 2011. Este pentru prima oară în învăţământul post decembrist când nu se aprobă nici o cerere, indiferent de conţinut. Este şi conjunctura de aşa natură. Noi nu ne-am împotrivit propunerii IŞJ, măsura fiind unitară. Nu iau apărarea doamnei Macovei. Poate nu ştiţi ce vorbeşte lumea. Că eu plec la PDL Botoşani. Foarte mulţi spun că iese la pensie şi merge la PDL, a declarat liderul SIP Botoşani, Maria Ţiprigan.
Aceasta a adăugat că sindicatul va sprijini cele treizeci de persoane care doresc să continue activitatea. Vom ajuta pe toţi cei treizeci cărora nu li s-a aprobat în timpul anului care va urma pentru că vor fi cazuri de suplinire a declarat aceasta.
Şeful IŞJ Botoşani, profesor dr. Ada Macovei, este de părere că nu se putea altfel, în condiţiile în care învăţământul este măcinat de frământări fără precedent, există excedent de posturi al anumite materii, iar numărul posturilor scade de la an la an.
În urma şedinţei Consiliului de Administraţie, desfăşurate pe 5 februarie, nu a fost aprobată nici o cerere de menţinere în activitate depusă de cadrele didactice pensionare, care au solicitat acest lucru, motivat de reţeaua şcolară în continuă modificare, de numărul mare de persoane care participă la concursurile de titularizare, de situaţia cu care se confruntă judeţul Botoşani în ce priveşte catedrele deficitare şi numărul de posturi. Sunt persoane care au o activitate remarcabilă, recunoscute, cărora le datoram menţinerea în activitate, dar suntem în situaţia în care judeţul nu-şi permite menţinerea în activitate a pensionarilor a declarat şeful IŞJ Botoşani.
Unităţi de prestigiu din Botoşani vor fi văduvite astfel de nume cu rezonanţă la nivel naţional, prin performanţele înregistrate. Dumitru Tatarcan, Liliana Bîrliga, Elena Ciortea şi mulţi alţii, învăţători, educatori, profesori vor face loc colegilor mai tineri pentru a demonstra calităţile şi pentru a tinde spre performanţă. (Lavinia Preda)