De vineri noaptea, săptămâna ce tocmai a trecut, şi până ieri inclusiv, nordul judeţului nostru a fost lăsat pradă de autorităţi „terorii albe”, adică nămeţilor care s-au aşezat pe drumuri de-a lungul şi de-a latul drumurilor prin unele locuri în troiene înalte de peste doi metri.
Aşa cum am arătat şi în articolul de ieri, însuşi prefectul Costică Macaleţ a fost sâmbătă, vreme de peste patru ore, prizonierul zăpezilor din zona oraşului Darabani.
Ajuns sâmbătă seara la Botoşani, firesc ar fi fost ca prefectul Macaleţ să-i adune pe toţi factorii decidenţi asupra stării drumurilor din judeţ şi să-i ia la întrebări, obligându-i să nu doarmă noaptea de sâmbătă spre duminică şi cea de duminică spre luni până ce drumurile naţionale, judeţene şi comunale nu vor fi redate circulaţiei.
Numai că prefectul n-a făcut nimic demn de funcţia sa, doar s-o fi mulţumit şi el să citească la interval de câteva ore comunicatul celor de la ISU Botoşani cu ce drumuri s-au mai închis circulaţiei.
Luni au apărut şi primele reacţii de vinovăţie. Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani a clamat faptul că din cauza lipsei de reacţie a celor de la Secţia Drumuri Naţionale Botoşani de a deszăpezi drumurile naţionale nu s-a putut ajunge cu utilajele la drumurile judeţene şi comunale.
În acelaşi timp preşedintele Ţurcanu a constatat că nici firmele care ar fi trebuit să deszăpezească drumurile judeţene n-au acţionat în forţă. „La baza Săveni, erau defecte, duminică, două camioane şi o autofreză de la Transporturi Auto, iar la Darabani erau stricate o autofreză şi un plug ale firmei Ana Arhitectură & Construcţii.
În baza Dorohoi era defectă autofreza firmei Tehnic Asist, iar la Suliţa erau defecte un camion şi o freză ale Cornell’s Floor” a declarat ieri preşedintele Ţurcanu, după ce duminică a evaluat situaţia deszăpezirilor pe drumurile judeţene.
Într-adevăr, cei de la Secţia Drumuri Naţionale Botoşani şi-au dat din nou în petic ca şi în iarna anului trecut. Subinginerul Vasile Gherasă, de curând cocoţat în această funcţie în locul inginerului Viorel Zacreţchi, căzut în dizgraţia celor de la PSD nu şi-a făcut simţită prezenţa de şef în nici un fel.
Constantin Irimia, şeful pe zona Darabani, cel care anul trecut a băut o zi şi-o noapte prin barurile din Horodiştea, lăsând baltă deszăpezirea drumurilor, şi de această dată a repetat ce-a făcut anul trecut. Cu nămeşti peste drumul naţional Dorohoi – Rădăuţi Prut în zona Mlenăuţi, pădurea Conceşti, Bajura – Darabani, între Darabani – Păltiniş, omul de la drumuri şi-a văzut de ţuica şi vinul fiert împreună cu drumarii firmei deputatului Costel Şoptică cazaţi în fosta Maternitate din Darabani.
Luni dimineaţă nicio mişcare prin zonă. Abia mai spre amiază s-a reparat autofreza defectată duminică şi s-a început deszăpezirea. O femeie care a născut la Centrul de permanenţă Darabani a fost adusă la Maternitatea Botoşani cu elicopterul.
Aceiaşi imagine de coşmar generată de „teroarea albă” s-a putut vedea şi pe drumul naţional Săveni – Manoleasa precum şi Rădăuţi Prut – Manoleasa. La Manoleasa, în chiar apropierea sediului primăriei, se află o impozantă clădire cu două etaje, un fel de sediu al Secţiei de Drumuri Naţionale Botoşani, care a costat vreo 60 miliarde lei vechi. Degeaba au aşa un sediu de mândru de vreme ce zona a stat înzăpezită în iarna anului trecut iar în aceste zile situaţia s-a repetat.
Dacă preşedintele Florin Ţurcanu a ameninţat firmele de deszăpezire a drumurilor judeţene cu sancţiuni, cei de la DN tac complice cu firmele lor.
Cert este că prefectul Costică Macaleţ a demonstrat lipsa unei capacităţi organizatorice şi poate fi acuzat de criză de autoritate, de vreme ce drumarii n-au acţionat eficient şi cu promptitudine. Dar cum pentru judeţul nostru nu s-a anunţat decât cod galben, premierul Ponta nu s-a arătat interesat. El avea de cheltuit banii Guvernului în judeţele cu coduri portocalii şi roşii. Aşa că, sorţii au fost şi de această dată de partea prefectului Macaleţ. Dacă iarna trecută era aproape de demitere, în această iarnă premierul Ponta nu l-a mai băgat în seamă.
Parafrazând proverbul „dacă tăcea, filozof rămânea”, aşa mut cum este, adică scump la vorbă în public, putem constata că „mut dacă eşti, prefect supravieţuieşti”.
Adrian Marcu