Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3264
De la 07 Ianuarie 2003
123154512

pnl

Botoşani: Cine sunt autorii „terorii albe” care a cuprins nordul judeţului

  • 3 February 2014, 23:00

De vineri noaptea, săptămâna ce tocmai a trecut, şi până ieri inclusiv, nordul judeţului nostru a fost lăsat pradă de autorităţi „terorii albe”, adică nămeţilor care s-au aşezat pe drumuri de-a lungul şi de-a latul drumurilor prin unele locuri în troiene înalte de peste doi metri.
Aşa cum am arătat şi în articolul de ieri, însuşi prefectul Costică Macaleţ a fost sâmbătă, vreme de peste patru ore, prizonierul zăpezilor din zona oraşului Darabani. Ajuns sâmbătă seara la Botoşani, firesc ar fi fost ca prefectul Macaleţ să-i adune pe toţi factorii decidenţi asupra stării drumurilor din judeţ şi să-i ia la întrebări, obligându-i să nu doarmă noaptea de sâmbătă spre duminică şi cea de duminică spre luni până ce drumurile naţionale, judeţene şi comunale nu vor fi redate circulaţiei.
Numai că prefectul n-a făcut nimic demn de funcţia sa, doar s-o fi mulţumit şi el să citească la interval de câteva ore comunicatul celor de la ISU Botoşani cu ce drumuri s-au mai închis circulaţiei.
Luni au apărut şi primele reacţii de vinovăţie. Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani a clamat faptul că din cauza lipsei de reacţie a celor de la Secţia Drumuri Naţionale Botoşani de a deszăpezi drumurile naţionale nu s-a putut ajunge cu utilajele la drumurile judeţene şi comunale.
În acelaşi timp preşedintele Ţurcanu a constatat că nici firmele care ar fi trebuit să deszăpezească drumurile judeţene n-au acţionat în forţă. „La baza Săveni, erau defecte, duminică, două camioane şi o autofreză de la Transporturi Auto, iar la Darabani erau stricate o autofreză şi un plug ale firmei Ana Arhitectură & Construcţii. În baza Dorohoi era defectă autofreza firmei Tehnic Asist, iar la Suliţa erau defecte un camion şi o freză ale Cornell’s Floor” a declarat ieri preşedintele Ţurcanu, după ce duminică a evaluat situaţia deszăpezirilor pe drumurile judeţene.
Într-adevăr, cei de la Secţia Drumuri Naţionale Botoşani şi-au dat din nou în petic ca şi în iarna anului trecut. Subinginerul Vasile Gherasă, de curând cocoţat în această funcţie în locul inginerului Viorel Zacreţchi, căzut în dizgraţia celor de la PSD nu şi-a făcut simţită prezenţa de şef în nici un fel.
Constantin Irimia, şeful pe zona Darabani, cel care anul trecut a băut o zi şi-o noapte prin barurile din Horodiştea, lăsând baltă deszăpezirea drumurilor, şi de această dată a repetat ce-a făcut anul trecut. Cu nămeşti peste drumul naţional Dorohoi – Rădăuţi Prut în zona Mlenăuţi, pădurea Conceşti, Bajura – Darabani, între Darabani – Păltiniş, omul de la drumuri şi-a văzut de ţuica şi vinul fiert împreună cu drumarii firmei deputatului Costel Şoptică cazaţi în fosta Maternitate din Darabani.
Luni dimineaţă nicio mişcare prin zonă. Abia mai spre amiază s-a reparat autofreza defectată duminică şi s-a început deszăpezirea. O femeie care a născut la Centrul de permanenţă Darabani a fost adusă la Maternitatea Botoşani cu elicopterul.
Aceiaşi imagine de coşmar generată de „teroarea albă” s-a putut vedea şi pe drumul naţional Săveni – Manoleasa precum şi Rădăuţi Prut – Manoleasa. La Manoleasa, în chiar apropierea sediului primăriei, se află o impozantă clădire cu două etaje, un fel de sediu al Secţiei de Drumuri Naţionale Botoşani, care a costat vreo 60 miliarde lei vechi. Degeaba au aşa un sediu de mândru de vreme ce zona a stat înzăpezită în iarna anului trecut iar în aceste zile situaţia s-a repetat.
Dacă preşedintele Florin Ţurcanu a ameninţat firmele de deszăpezire a drumurilor judeţene cu sancţiuni, cei de la DN tac complice cu firmele lor.
Cert este că prefectul Costică Macaleţ a demonstrat lipsa unei capacităţi organizatorice şi poate fi acuzat de criză de autoritate, de vreme ce drumarii n-au acţionat eficient şi cu promptitudine. Dar cum pentru judeţul nostru nu s-a anunţat decât cod galben, premierul Ponta nu s-a arătat interesat. El avea de cheltuit banii Guvernului în judeţele cu coduri portocalii şi roşii. Aşa că, sorţii au fost şi de această dată de partea prefectului Macaleţ. Dacă iarna trecută era aproape de demitere, în această iarnă premierul Ponta nu l-a mai băgat în seamă.
Parafrazând proverbul „dacă tăcea, filozof rămânea”, aşa mut cum este, adică scump la vorbă în public, putem constata că „mut dacă eşti, prefect supravieţuieşti”.
Adrian Marcu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscopul zilei
Bancul zilei: Întrebare cu subînţeles
Puterea din Ucraina s-a spălat pe mâini şi a intrat în regim de boală
Petru Bogatu: Semnul că Tiraspolul pregăteşte o provocare primejdioasă
Ilie Sârbu: Referendumul pentru Constituţie va avea loc într-o singură zi
Crin Antonescu: Activitatea lui Niels Schnecker în calitate de consilier al meu va inceta
Adrian Năstase şi-a lăsat barbă şi citeşte cărţi poliţiste la închisoare
şi fiul său, Andrei, şi-a lăsat barbă, în semn de solidaritate
Plimbaţi-l pe Băsescu cu maşina pe A2, ca sunteţi cunoştinţe vechi
Crin Antonescu: Proiectul privind trecerea STS la MAI va fi depus la Camera Deputaţilor
"Băieţii deştepţi" din energie s-ar putea întoarce
Comisia Europeană: Problemele legale ale codurilor ridică dificultăţi suplimentare
sugerăm României să se asigure că sunt menţinute toate garanţiile pentru continuarea anchetelor imparţiale
Ovidiule, de-acum să ştii,
Tu baron n-ai cum să fii!
Ioan Rotundu
Victor Ponta l-a fentat pe preşedintele Băsescu şi va aplica acciza de la 1 aprilie
Facilităţi pentru persoanele care au credite la bănci şi un salariu maxim de 1610 lei lunar
rată redusă timp de doi ani, credit fiscal după această perioada efortul bugetar ar putea ajunge la 4 mld lei doar pentru 2014
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog