Fără doar şi poate că în cursul anului s-au obţinut ceva realizări vizibile şi pentru cei cu albeaţă politică pe ochi. Realizări necesare urbei noastre, fără doar şi poate. Dar cu ce consecinţe pentru noi?
În primul rând să pornim de la modernizarea bulevardului Eminescu. Încă din faza de licitaţie s-a ştiu că firma ieşeană a câştigat lucrarea fără a include în preţul oferit opt km de bordură. După ce că a lucrat alandala, fiind întoarsă din drum de mai multe ori pentru a reface ce-a lucrat prost, când a păpat banii alocaţi lucrării şi-a făcut bagajele şi a plecat, lăsând lucrarea baltă. Botoşănenii au suferit toată vara şi toamna, sărind şanţurile săpate în faţa locuinţei, a unităţilor comerciale, au înotat prin noroaie etc. Înjurăturile lor n-au stârnit compasiunea edililor. Poate că ar fi fost necesară deplasarea edililor, peste an, la faţa locului şi să stea de vorbă cu localnicii din zonă, să le aline necazurile cu o vorbă bună, cu o promisiune că lucrurile vor lua repede sfârşit. Poate că aceşti edili ar fi trebuit, la sfârşit de an, să-şi ceară scuze faţă de botoşăneni pentru inconfortul creat. Nimic din toate acestea!
Un alt mare necaz cu care ne-am confruntat la nivel de Botoşani au fost lucrările derulate de către Termica. Fără doar şi poate că aceste lucrări erau necesare şi au fost aşteptate mulţi ani. Numai că şi în cazul societăţii Termica s-a respectat tradiţia licitaţiilor trucate, a încredinţării lucrărilor către firme agreate în sfera politicului. Firma bucureşteană General Fluid SA este elocventă în acest sens. Ea a primit o lucrare de refacere a conductei termice în zona Griviţa II, pentru care a oferit jumătate din preţul de cost. Nimeni de la Termica nu s-a întrebat cum va putea firma să execute lucrarea cu jumătate de preţ. Va aduce ea bani de acasă? Când banii s-au terminat, cei de la General Fluid şi-au strâns catrafusele şi au plecat.
Proaspătul venit la cârma Termicii, directorul Ion Diaconu s-a trezit în prag de toamnă şi cu iarna bătând la uşă cu conducta neasamblată în anumite puncte, neacoperită etc. Numai el ştie cum a reuşit s-o dreagă, primind o ploaie de înjurături, deşi vina aparţine fostei conduceri, consilierilor locali membri în AGA, şi chiar primarului Flutur care a preferat expectativa şi nu implicarea. O altă lovitură a primit-o Termica din partea firmei Victor Construct, care n-a mai finalizat lucrarea de pe Primăverii, capătul linei de tramvai, părăsind şantierul. Aşa s-a ajuns să intrăm în iarnă cu conducte neracordate, neacoperite şi cu blocuri întregi rămase fără căldură.
În Parcul Eminescu ni s-a promis

Pietonalul Transilvaniei n-a mai fost pavat în întregime, rămânând la stadiul în care l-a părăsit Egner când şi-a pierdut mandatul de primar. În spatele Casei cărţii, unde acum funcţionează Serviciul de urbanism al Primăriei Botoşani, Egner, în plină campanie electorală a alegerilor locale din 2004 începuse să amenajeze o parcare. De atunci nu s-a mai întâmplat nimic. Doar buruienile îşi văd de creşterea lor firească, locul fiindu-le prielnic.
În piaţa mare patronii chioşcurilor de pâine au fost obligaţi să se modernizeze. Se spune că vreo câţiva funcţionari din Urban Serv s-au umplut de parale pe seama acestor modernizări. Cert este că în spatele chioşcurilor de pâine se află o adunătură de comercianţi, români şi moldoveni de peste Prut, care n-are nimic în comun cu comerţul civilizat.
O minte încâlcită în raţiune dar pricepută în a scoate bani şi din piatră seacă, darămite de pe urma carmangerilor, a hotărât ca hala de carne să fie mutată în hala de legume şi fructe. Aşa s-a amenajat o nouă hală de carne, despre a cărei funcţionalitate sunt multe îndoieli. Dar ce contează, comisionul să iasă!
De neînţeles rămâne poziţia primarului Flutur faţă de investiţia de la A.T. Laurian. Câştigată de ASCON, luată acestei societăţi şi dată lui Victor Construct, instanţa de judecată a hotărât ca lucrarea să fie continuată de ASCON. Pentru ca ASCON-ul să nu poate beneficia cu nimic de pe urma acestei lucrări, primarul a preferat ca banii alocaţi investiţiei să se întoarcă la bugetul statului numai să nu intre la ASCON. Iar lucrarea a rămas neterminată. Nici în anul 2008 nu se va finaliza, că nu s-au mai alocat bani.
La ieşirea din Botoşani spre Suceava, sau la intrarea în Botoşani dinspre Suceava, s-a născut o nouă groapă de gunoi. Este cartea de vizită a Botoşanilor pentru cei care-i calcă străzile, intrând prin această barieră. O carte de vizită urâtă, nedemnă pentru renumele localităţii, o dovadă a lipsei mânii de gospodar. A trecut prin partea locului şi comisarul şef al Gărzii de Mediu, Rodica Zelincă. Nu s-a luat nici o măsură sancţionatorie, nu s-a schimbat nimic la faţa locului după trecerea sa.
Şi acestea sunt doar câteva inconveniente cu care ne-am confruntat anul trecut. Poate că meritam ca primarul Flutur să ne adreseze un mesaj de Anul Nou şi să-şi fi cerut scuze pentru tot ce n-a mers cum trebuia. Repet, chiar în condiţiile când s-au înfăptuit şi lucruri bune pentru Botoşani. (Ioan Rotundu)