Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
In vino veritas
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
9960
De la 07 Ianuarie 2003
110930430

Sărbătoarea caşului sufocată de kitschuri ţigăneşti

  • 3 June 2007, 23:00

Ieri, după amiază, la Frumuşica s-a desfăşurat Sărbătoarea caşului, ediţia a II-a. Vremea frumoasă, chiar călduroasă nu s-a dovedit a fi momeala potrivită pentru o prezenţă publică remarcabilă. Vreo trei, patru sute de curioşi, în majoritate tineri şi elevi de şcoală. Ca oficialităţi prezente, primăriţa Margareta Vamanu n-a prea avut motive de bucurie. De la microfonul de pe scenă, care la început scotea sunete piţigăiate şi nu voia nici în ruptul capului să revină la tonalitatea normală, primăriţa a anunţat ca persoane oficiale prezenţa vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani Marcela Lozneanu, Lucica Pârvan – directorul Muzeului Judeţean şi fiică a comunei, Dana Petrariu – directorul Culturii şi… gata. Nici un politician mai de Doamne ajută, nici un parlamentar, semn că alegerile mult dorite de sturlubaticul preşedinte Băsescu sunt încă departe. Totuşi, elementul uman de natură politică n-a lipsit. Chiar primăriţa, de pe scenă, a recunoscut că sărbătoarea n-a fost pe placul tuturor consilierilor locali, motiv pentru care o parte dintre ei au preferat să stea acasă sau să plece pe la vreun grătar la iarbă verde.
După ce a anunţat un program generos şi bogat în elemente distractive şi sportive, primăriţa şi-a intrat în rolul de cucoană preoteasă şi a invitat pe scenă soţul preot şi cei câţiva popi care-l însoţeau, spre a ţine o slujbă de Lăsatul secului. La vederea preoţilor, o parte din asistenţă s-a împrăştiat pe la tarabele comercianţilor, iar cei cu resurse financiare şi-au permis să comande câţiva mici, că doar de astăzi suntem în postul Sf. ap. Petru şi Pavel. Concurs pentru a se declara cel mai priceput oier în a închega caşul, concurs între elevii de şcoală, concursuri pentru cei maturi, cu premii în porci, pozaporci, că tot nu mai au preţ, întrecere între proprietarii de căruţe, muzică populară la vreme de seară, cam acestea au fost punctele forte din programul sărbătorii.
Sărbătoarea caşului… aproape fără caş
Evenimentul având pretenţie de a se intitula „Sărbătoarea caşului”, ediţia a II-a, mă aşteptat să dau peste mese întinse cu produse ale oierilor: caş, urdă, jintiţă, brânză cu smântână, unt, telemea, caş dulce şi mai ştiu eu ce produse mai prepară ciobanii. Nimic din toate acestea. Doar o masă cu ceva caşuri rotofeie şi câteva produse lactate pe alături. În rest, numai standuri cu gablonzuri ţigăneşti şi articole pentru copii şi tineret gen kitschuri. Prezentă era şi o gaiţă din piaţa mare a Botoşanilor, care te trage de mânecă să-i cumperi micii prăjiţi dimineaţa şi lăsaţi pe grătar până se răscoc. Tehnica era aceeaşi, numai că cei traşi de mânecă râdeau a pagubă, ştiindu-se cu buzunarele goale. Am mai observat trei puncte comerciale unde se vindea bere, dar care sufereau după clienţi. Poate mai spre seară, pe răcoare, o fi avut şi berea căutare că la ceas de amiază, fără gheaţă, n-avea nici un vină-ncoace.
Violenţa asupra animalelor la rang de concurs
Printre lumea pestriţă se aflau şi vreo zece agenţi de poliţie. Unii îşi dădeau importanţă, dirijând puţinele maşini venite cu curioşii de ocazie. Alţii priveau deştept la cei din preajmă, încruntându-se din când în când, spre a-şi spori autoritatea uniformei. Vreo două agente, cam vitregite de natură în ce le priveşte fizicul, încurcau şi ele treburile celor fără treabă.
Atenţia mi-a fost atrasă de adunătura de căruţe, cu proprietarii pregătiţi pentru întrecerea anunţată. Unii, cam îmbujoraţi la faţă, şi nu de la suc, exersau fugărindu-şi caii prin denivelările tăpşanului pozatăpşanului hărăzit sărbătorii. Băteau zdravăn cu nişte beţe în spinarea cailor, care nechezau de durere. Există o lege, adoptată acum trei ani, prin care s-a interzis bătutul animalelor, deci şi a cailor. Legea prevede sancţiuni aspre pentru proprietarii care-şi lovesc sălbatic animalele proprietate. Culmea, nici unul dintre agenţii de poliţie prezenţi n-a avut vreo reacţie la loviturile de bâtă ce curgeau pe spinarea bieţilor cai. Nici un membru de la protecţia animalelor n-a considerat să fie prezent la eveniment. Doar că din când în când chiţcăie la gesturile mai brutale ale primăriei faţă de câinii comunitari, după care intră într-o indiferenţă prelungită.
Consider concursul de stabilire a celei mai rapide căruţe ca fiind unul de violenţă asupra animalelor şi cred că organele în drept vor lua măsuri de interzicere a unor astfel de întreceri. Avem alte sute de posibilităţi să organizăm întreceri sportive civilizate şi nu de schingiuire a animalelor din curte.
Din bine, spre mai bine
Primăriţa Margareta Vamanu să nu se descurajeze în a perpetua această sărbătoare. Chiar dacă nu a fost ceva deosebit, a fost mai bine ca anul trecut. Însă, astfel de evenimente cer mediatizare, lucru care a fost neglijat. Apoi, se cere întocmit un buget de cheltuieli care să fie acoperit integral şi care să poată face faţă tuturor punctelor din program. Se mai cere o mobilizare puternică a resurselor umane la nivel de comună, iar consilierii care fac mofturi, să fie aduşi în faţa comunităţii pentru a fi judecaţi public. Ei sunt aleşi pentru a reprezenta toate evenimentele comunităţii locale, nu numai cele care aparţin partidului ce-l reprezintă. Oricum, dacă ar fi să dau o notă, m-aş opri între şapte şi opt. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Ciobanu a mirosit ceva mişmaşuri pe seama banilor de la drumuri
Încăierare politică pe seama coşurilor de gunoi
Serviciul de Urbanism se luptă cu avalanşa de PUD-uri
Municipalitatea vrea să intre în zonele sărace ale municipiului
PLD a primit un sediu ce stă să se prăbuşească
Ciuştea ia apărarea societăţii Apa Grup, sfidându-l pe Conţac
Poliţia rutieră este acuzată că a scăpat de sub control circulaţia
Ministrul Iorgulescu ne dispreţuieşte atât valorile, cât şi pe noi
Să nu ne lăsăm jigniţi în esenţa existenţei noastre
Ioan Rotundu
Supărarea mamei
Horoscop
Ciorba de salata cu kaiser
Citate şi maxime din Cervantes şi alţii
Cumpără teren cu banii jos
Congresul anual de geografie
Comentariu la comentarii (CXII)
(Ioan Rotundu)
Birocraţii din centrele bugetare refuză să respecte hotărârile judecătoreşti
Efectivele de elevi din clase s-au umflat îngrijorător
Pe primari nu-i interesează ce fel de apă beau alegătorii
Chestionare aplicate elevilor de Centrul Antidrog
Minoră de 12 ani, îndrăgostită lulea
Răzbunare cu împuşcături
Nou accident provocat de poliţist de frontieră
Lansare de carte ratată şi slujbă religioasă…ţipată fals în măgăoaie
Heartrock a costat 30 mii euro
Vorbeşte gratis!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă