Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12090
De la 07 Ianuarie 2003
120807363

Botoşani: Izvorul de apă care arde din comuna Hlipiceni, pe masa miniștrilor

  • 3 June 2014, 23:00

În cadrul ședinței Senatului României din 2 iunie 2014, senatorul PSD Doina Federovici a adresat două interpelări ministrului sănătății, domnul Nicolae Bănicioiu, respectiv ministrului fondurilor europene, domnul Eugen Teodorovici.
Aceste interpelări au adus în atenția celor doi miniștri situația celebrului izvor de apă care arde din comuna Hlipiceni. Fenomenul neobișnuit se petrece de aproape 20 de ani și este special pentru că apa care iese din pământ are flacără atunci când iese la suprafață, cel mai probabil pentru că trece printr-un strat de gaz natural. Apa care arde este și puternic sulfurată, de aceea localnicii o folosesc ca tratament pentru afecțiunile reumatice.
Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie, prin intermediul sectorului cercetare factori terapeutici naturali, a efectuat analize de laborator acestei ape, iar rezultatele sunt mai mult decât îmbucurătoare:
"Apa analizată fizico-chimic și microbiologic este o apă minerală naturală sulfuroasă, clorurată, bicarbonatată, sodică, hipotonă și prezintă interes terapeutic pentru cura externă în următoarele:
- Afecțiuni reumatismale cronice degenerative
- Afecțiuni reumatismale abarticulare
- Afecțiuni posttraumatice ale aparatului locomotor
- Afecțiuni neurologice cronice periferice"
Având in vedere excepționalele caracteristici terapeutice ale acestui izvor, senatorul PSD a subliniat că autoritățile locale, dar și mediul de afaceri, ar dori să acceseze fonduri europene pentru dezvoltarea unei baze de tratament, lucru care ar duce și la o certă dezvoltare a acestei zone.
Principala problemă a autorităților locale este însă lipsa fondurilor pentru o cofinanțare a proiectului. În acest context, ministrului fondurilor europene i s-a solicitat comunicarea axelor de finantare, prin intermediul programelor operationale, pentru perioada 2014-2020 pentru acest posibil viitor proiect.
Doina Federovici a solicitat ministrului sănătății să îi comunice dacă există posibilitatea ca ministerul pe care îl conduce se poate implica în exploatarea acestei resurse naturale atât de importante pentru tratarea afecțiunilor precizate în raportul INRMFB dar și pentru dezvoltarea economica a zonei în care se află situat izvorul prin dezvoltarea unui centru de tratament balnear și recuperare medicală.
Interpelarea mentionează că proprietățile acestei surse naturale sunt similare cu cele ale centrului Nicolina din Iași și ar putea prezenta interes nu doar pentru cetățenii români, ci și pentru cei moldoveni – încurajând astfel turismul balnear, având in vedere distanța de doar 25 de km dintre Hlipiceni si Republica Moldova.
De asemenea, s-a precizat că în Botoșani exista două instituții de învățământ care pregatesc asistenți medicali pentru specializarea balneaofizioterapie și recuperare, deci acest posibil viitor centru de tratament ar beneficia și de personal calificat. Ambelor interpelări a fost anexat raportul de incercari nr 578/12.03.2014 si indicatiile terapeutice emise de Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Teroriştii
Anunț Urban Serv
Antena 3 l-a "internat" pe seful STS, Marcel Opris, la Vien
desi acesta se afla bine-mersi in Parlament
Barack Obama propune un miliard de dolari pentru un plan de securitate al tarilor din Europa de Est
Cum strange Biserica date despre familiile care nu sunt ortodoxe
Profesorii de Religie din Gorj, pusi sa colecteze informatii din scoli
Gabriel Dumitrascu, Departamentul pentru Energie, despre "taxa pe stalp"
Altfel spus, taxa pe stalp va fi suportata de consumatori.
Cel mai bogat om de afaceri din Sibiu, Ilie Vonica, s-a sinucis
Vulnerabilităţile lui Ponta
Ioan Rotundu
,,Clubul etichetelor” la Teatrul Mihai Eminescu
Lucrările la transformarea Pieței Viilor ar putea începe luna viitoare
Se întoarce Inchiziţia?
Ioan Rotundu
Horoscopul zilei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă