Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12069
De la 07 Ianuarie 2003
120807342

Botoşani: Titlul de „Cetăţean de onoare” aruncat în derizoriu

  • Ioan Rotundu
  • 3 June 2015, 23:00

Nu pot să-i înţeleg defel pe acei consilieri municipali care din 1990 încoace au acceptat să devină cetăţeni de onoare ai municipiului Botoşani fel de fel de neica nimeni numai pentru că s-a găsit de fiecare dată câte un interesat ca o persoană sau alta să fie propusă pentru astfel de titlu. Iar consilierii, din ruşine sau din servilism politic, în lipsa unu8i discernământ solid în selectarea valorilor umane au ridicat mâna şi aprobat acordarea titlului şi celor care nici pe departe nu l-au meritat.
Iată că ieri, consilierii municipali au ridicat din nou servil mâna şi au aprobat ca 8 jucători de fotbal şi responsabili ai FC Botoşani să devină cetăţeni de onoare ai municipiului. Unii merită acest titlu, mă refer la Valeriu Iftimie şi Cornel Şfaiţer, cei care au dus greul financiar al echipei pentru a o susţine în obţinerea de performanţe. Dar antrenorul echipei şi fotbaliştii sunt profesionişti şi au muncit, au jucat pentru bani şi nu pentru prestigiul municipiului.
Nu pot să accept a se amesteca efortul de imagine realizat din pasiune, din patriotism local cu efortul făcut pentru câştigul financiar în interes personal. Cum să stea alături de marea campioană olimpică şi mondială Elisabeta Lipă nişte semianalfabeţi care au părăsit şcoala pentru a-şi folosi piciorul în locul capului? Lipă a muncit ani la rând şi n-a câştigat niciodată atâţia bani câţi câştigă într-un an un fotbalist. A o aşeza lângă Mihai şi Alin Bordeianu este o gravă jignire adusă adevăraţilor campioni mondiali şi olimpici.
Apoi, stadionul a devenit un loc unde violenţele îmbracă forme greu de acceptat în lumea civilizată. Limbajul folosit este unul suburban, jucătorii nu de puţine ori s-au încăierat pe teren sau au făcut gesturi obscene către telespectatori ori arbitru, dovadă a precarei lor educaţii.
Astăzi, când corupţia în fotbal a atins cel mai înalt for internaţional, nu te apuci tu, de la Botoşani, să-i copleşeşti cu onoruri pe cei despre care poate mâine vom afla că au atins performanţa prin aranjamente mârşave de culise.
Nici cu consilierul municipal Piual Onişa (foto) nu pot fi de acord ca din banii bugetului primăriei să fie finanţaţi 50 de suporteri care să susţină echipa la meciurile internaţionale. Este treaba fiecăruia dintre noi, dacă se simte atras de violenţele de pe stadioane, să-şi finanţeze plăcerea din propriul huzunar. Dar să cheltui bani publici pentru plăcerile unora, când nu sunt bani pentru grădiniţe, şcoli, spitale ar fi o mare nedreptate. Activitatea clubului FC Botoşani este de ordin privat. Am mai explicat că o vânzare de fotbalist aduce bani în buzunarul patronilor şi nu la bugetul primăriei.
Nici cu propunerea lui Onişa ca echipa de fotbal să fie scutită de plata utilităţilor la stadionul municipal. Aceste utilităţi vor trebui plătite. Dacă n-o face echipa atunci o face primăria din bugetul public. Nu este normal ca din banii publici să se finanţeze activităţi private. Este suficient că anual se alocă din bugetul primăriei o anumită sumă de bani şi pentru FC Botoşani. Însă n-ar fi drept ca toţi banii de la buget alocaţi sportului să fie dirijaţi la FRC Botoşani pentru că avem şi alte genuri de sport, mult mai elegante, civilizate şi care audc glorie oraşului.
Eu ştiu că s-ar găsit repede vreo 50 de chilipirgii care să se plimbe pe banii publici prin Europa, chipurile ca suporteri ai echipei, dar să punem odată pentru totdeauna piciorul în prag şi să stopăm toate aceste nejustificate facilităţi de care beneficiază fel de fel de profitori, în special din sfera politicului.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

“Cinci povestiri cinematografice despre sufletul armenesc”
Un nou dosar pentru trafic de influenta pe numele fostului ministru al Finantelor Darius Valcov
Victor Ponta sustine ca va cumpara un titlu de stat de 1.000 de lei
Legea contabilitatii a fost usor modificata, iar in Monitorul Oficial a aparut legea "Business Angels"
Scăldatul în locuri neamenajate pentru înot poate ucide!
Pe urmele Guvernului Năstase
Ioan Rotundu
Guvernul a aprobat o strategie privind reducerea parasirii timpurii a scolii
Ambasadorul SUA la Chisinau: Coruptia este problema nr. 1 in Republica Moldova
Rusia a aratat ca e capabila de o agresiune in Ucraina. R. Moldova are motive foarte bune sa fie preocupata
Horoscopul zilei
Bancul zilei: Blonda şi poliţistul, doi… deştepţi
Reţeta zilei: Pizza la grătar cu pastă de măsline negre şi brânză
Catusele nu mai sunt suficiente. Incepe restauratia
Cum îşi bat joc de clienţi netrebnicii de la RCS&RDS Botoşani
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă