Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Aniversări
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11663
De la 07 Ianuarie 2003
122209606

Primarii acuză

Finanţele strâng banii cu amândouă mâinile, dar îi dau cu ţârâita

  • 3 May 2007, 23:00

Constantin Humelnicu este primarul comunei Roma, candidând din partea PNL. Aflat la al doilea mandat, Humelnicu a reuşit să mişte lucrurile din loc, iar comuna să prospere. La intrarea în Roma, dinspre Botoşani, se poate vedea o întreagă platformă industrială. Sute de localnici şi-au găsit aici un loc de muncă, iar salariile nu sunt deloc de neglijat, ele depăşind în majoritate o mie de lei. Spre exemplu, la Abatorul „DOLY COM” unii ridică lunar şi două mii de lei, la care se adaugă o cotă lunară gratuită de carne şi preparate.
Uliţele localităţii şi ale satelor componente sunt pietruite în proporţie de 90%, iar noaptea, cu numai două miliarde lei vechi, Roma se scaldă în lumină. Investiţiile s-au derulat cu greu, pentru că a trebuit să învingă mentalitatea unor consilieri locali, ce înţelegeau că dacă sunt în opoziţie trebuie să se opună la toate, inclusiv la investiţiile necesare comunei. A cumpărat un buldozer, pentru care a fost aspru criticat de opozanţi. Când au văzut că drumurile au fost netezite cu costuri infime, căile de acces în câmp amenajate fără alte costuri, acum tac mâlc. În schimb, primarii din vecinătate au înţeles avantajul şi acum vor să cumpere şi ei un buldozer.
Mai în primăvară, preşedintele Conţac, a ajuns prin comună şi a încercat să-l ademenească pe Humelnicu la PSD, promiţându-i mulţi bani de la bugetul judeţului. A rămas Conţac cu gura căscată când a fost refuzat, Humelnicu spunându-i că n-are nevoie de bani. S-a burzuluit atunci domn’ Costică, dar a trebuit să se declare înfrânt. Nici acum primarul Humelnicu nu se plânge de lipsa banilor. Dar el vrea ca ce i se cuvine primăriei, să i se dea la timp şi fără alte formule birocratice. De la 1 ianuarie a acestui an, cotele cuvenite primăriilor defalcate din impozitul pe venit nu se mai redistribui prin consiliul judeţean, ci prin Direcţia Finanţelor Publice. Pentru trimestrul I 2007 i se cuvine suma de aproape un miliard lei vechi. I s-au dat numai 150 milioane. S-a dus la Finanţe, a insistat, dar deocamdată n-a rezolvat nimic.
Potrivit Legii 500/2002 privind finanţele publice, aceste sume cuvenite din reechilibrări bugetare ar trebui să i se vireze lunar. Numai că, la Finanţe, locul unde se centralizează sumele şi se repartizează, cei puşi să ducă la îndeplinire această muncă au cam rămas în urmă cu lucrările. A ajuns la generalul Gheorghe Sorescu, s-a dus şi la directorul cu Trezoreria Mihai Alexa, dar s-a întors la Roma cu promisiuni. Ori, ca să faci treabă într-o comună, treabă de om gospodar, nu o poţi face cu promisiuni.
Se pare că decizia luată de Guvernul Tăriceanu ca sumele din reechilibrări să nu se mai distribuie la primării prin consiliul judeţean, ci prin Finanţe, nu-i chiar fericită. Motivul ar fi fost că la nivelul CJ împărţirea sumelor era făcută după criterii politice, iar prin Finanţe politicul dispare. Oare aşa să fie?
Ce aţi zice de următorul scenariu? Gheorghe Sorescu a ajuns director general la Finanţe pus fiind de senatorul Mihai Ţâbuleac, pe atunci preşedintele PNL. Între timp Ţâbuleac a sărit în barca lui Stolojan, formând PLD. Sorescu, fiind omul lui Ţâbuleac, amândoi foşti director la societatea Vinalcool SA Botoşani mulţi ani, ce credeţi, a rămas la PNL sau nutreşte gânduri de PLD? În ce-l priveşte, Humelnicu a rămas fidel PNL-ului. Aşa privite lucrurile, primarul Humelnicu s-ar putea să mai aştepte ceva timp, până se va vedea cu banii în căruţă. Cu toate acestea, al treilea său mandat este asigurat. Localnicii sunt mulţumiţi de prestaţia sa ca primar şi vor să-l aibă şi în continuare. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Mai trăiţi? Atunci citiţi!
Horoscop
Anunţuri de mică publicitate
COMUNICAT DE PRESA
Spectacol inedit
Citate şi cugetări din Portugalia
Excursie în Egipt
Ai grijă ce fel de mezeluri mănânci
Comentariu la comentarii (LXXXVII)
(Ioan Rotundu)
Liderul Constantinescu s-a transformat în agenţie de turism
Ministerul Educaţiei sprijină financiar Master Class-ul
Gradaţiile de merit vor fi în procent de 25%
Mai puţine acţiuni de control efectuate de OJPC
Ucis de un arbore
Morţi fără identitate
Serviciul Investigaţii Criminale a dat o nouă raită printre infractori
Minorii din penitenciar antrenaţi în acţiuni cu minorii din centrul de plasament
L-au potcovit!
Ioan Rotundu
Prima noapte albă la Botoşani
P.O.S.I.B.I.L. la Botoşani
ISU trage linie după patru luni
Primării împinse de la spate să facă strategii
Avertismentul lui Ciuştea trebuie luat în seamă
Harap Alb în straie moderne
Semnale de alarmă asupra valorilor din Botoşani
Se vrea sensibilizarea seminariştilor asupra patrimoniului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog