Primul popas, odată ajunşi în Vlăs\neşti, a fost la podul de ieşire din localitate către satul Sârbi, unde bănuiam noi că am găsi utilajele filmate în momentul comiterii furtului. Nu ne-am înşelat prea mult. La pod nu se mai lucra, dar în curtea unei case vecine trona unul din camioane şi escavatorul inscripţionat A:M:Cos Company SRL. Poate că nu descopeream acele utilaje dacă, în timp ce filmam lucrările executate la pod nu apărea lângă noi un cetăţean cu aer de şmecher, pentru a ne lua la întrebări de ce filmăm şi de la cine avem aprobare.
Cum nu m-am lăsat intimidat, l-am luat eu la întrebări în ce calitate ne chestionează, de vreme ce suntem pe teren public şi filăm o lucrare de interes public executată din banii publici. Omul s-a muiat repede, după care a devenit român neaoş şi ne-a arătat capra vecinului, adică utilajele. Omul ştia de pe Internet cum noi am realizat flagrantul furtului şi ne-a şoptit, deşi nu era nimeni în jur, că utilajele aparţin societăţii dorohoiene A.M. Cos Company SRL, având ca patron pe un domn Alexa.
Apoi ne-a arătat şi locul unde erau parcate utilajele (foto 2). Cum omul ieşise din acea curte, l-am întrebat cum îl cheamă şi dacă locuinţa îi aparţine. Aşa am aflat că este de loc din Dumbrăveni Suceava, venit la rude. N-a

Constructorul podului le-a folosit de digul de protecţie din avalul râului, economisind astfel sume importante pe care le-ar fi cheltuit pe adusul pietrelor macadam de la zeci de kilometri (a se vedea filmuleţul doi).
L-am sunt prin telefon pe fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, ing. Cristian Achiţei, pentru că podul a fost executat în perioada sa. Achiţei ne-a confirmat că lucrarea a fost executată de către firma dorohoiană, dar n-a vrut nici în ruptul capului să recunoască dedicaţia politică a lucrării către firmă. În plus ne-a precizat că lucrarea este gata de peste un an de zile.
Ne permitem să-l informăm pe dl. Achiţei că lucrarea nu este gata. Dacă în amonte de pod s-au construit digurile de protecţie, aceste n-au 50 m lungime, cum stă scris în proiect, ci mai scurte cu zece metri. Ale economii consistente pentru constructor. Iar în aval de pod digurile nu s-au mai construit. Omul nostru de dialog ne-a şoptit că s-ar putea ca aceste diguri nici să nu mai fie executate.
În ce priveşte firma dorohoiană A.M. Cos Company SRL am aflat că-şi are sediul pe strada Alexandru Ghiorghiu FN şi că se ocupă cu importul de sistemelor de profiluri Worldpen , seria 7000, cinci camere. Ce legătură există între opbiectul său de activitate şi construcţia podului de la Vlăsâneşti, n-am reuşit să aflăm. Secret total. Acum că tot am făcut-o noi pe poliţiştii şi am mers cu investigaţia jurnalistică până la capăt, poate măcar de acum înainte vor intra pe fir şi adevăraţii poliţişti. Noi am prins hoţul, ei să-l ducă unde-i este locul. Dacă au curajul!
Ioan Rotundu