Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
9940
De la 07 Ianuarie 2003
111048997

Botoşani/Frumuşica: Anchetă măsluită

  • Ioan Rotundu
  • 3 March 2013, 23:00

Drama vieţii lui Emil Enache (foto 1) din satul Şendreni, comuna Frumuşica, a început în seara zilei de 11 august 2011. În acea seară nefericită, viaţa lui avea să ia o altă întorsătură, aducătoare numai de necazuri.
În satul Şendreni locuieşte familia Zaneţ, o familie de ţigani romanizaţi, dar care aduce multe necazuri sătenilor şi nu numai. Familia deţine un magazin prin care se vând mărfuri în cea mai mare parte nefiscalizate. Din stradă n-ai cum şti că în acea clădire funcţionează un magazin, pentru că nimic nu lasă să se întrevadă aşa ceva. Numai dacă eşti de prin partea locului, ştii că în casa cu geamuri şi uşi de termopan, pe lângă cei care o locuiesc, funcţionează şi un magazin prin care se vând., cu preponderenţă produse alimentare.
Din familia Zaneţ fac parte şi doi fraţi certaţi în mai multe rânduri cu legea. Ei au băgat spaima prin săteni şi nimeni nu îndrăzneşte să le stea în cale. Fraţii se ocupă de comerţul ilegal cu telefoane, şi o fac de mai mulţi ani, fără teama că înbtr.o zi legea s-ar putea să li se aplice şi lor.
În după amiaza zilei de 11 august 2011 fraţii Zaneţ se aflau pe o bucată de teren aflată în apropierea casei lui Emil Enache, de pe care coseau iarba. Au băut binişor, aşa că aveau chef de scandal. Iar temeiul de curmei s-a ivit în persoana copilului lui Gheorghe Enache, fratele lui Emil.
Copilul cumpărase de la fraţii Zaneţ un telefon urmând cal plata s-o facă ulterior. Copilul, apărând în preajma terenului pe care coseau fraţii Zaneţ, aceştia l-au luat la bătaie. Tatăl copilului, Gheorghe Enache, a sărit să-şi apere fiul. Asta i-a scos din sărite pe fraţii Zaneţ care au pus mâna pe nişte pari şi l-au bătut pe Gheorghe Enache până ce acesta a rămas inconştient. Plin de sânge şi cu răni grave, acesta a fost dus la casa sa de către nişte cetăţeni.
Întâmplarea a făcut ca prin sat să se afle şi agentul şef de poliţie Şerban, însoţit de un agent Alin. Aflând de bătaie, poliţiştii au venit la faţa locului. Fraţii Zaneţ au ascuns parii într-un lan de porumb din apropiere şi au discutat paşnic cu poliţiştii ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic.
Aflând de ce-a păţi fratele pozaGheorghe , Emil Enache s-a dus la casa acestuia. Aici erau şi poliţiştii care priveau la rănit fără a acţiona în vreun fel. Emil Enache i-a luat la rost de ce nu au sunat salvarea, ceea ce i-a supărat pe poliţişti. Cum şi-a permis el, un simplu cetăţean, să-i tragă la răspundere pe ei, ditamai poliţiştii? Enil a sunat la salvare, care a venit de la Botoşani cam în 40 de minute. Poliţiştii au plecat la sediul din Frumuşica fără a se interesa cine l-a băut pe Gheorghe aşa crunt.
După ce fratele a fost luat de salvare, Emil s-a îndreptat spre casă. Numai că în drum trebuia să treacă pe lângă fraţii Zaneţ, care stăteau grămadă cu alţi tineri pe terenul din vecinătatea casei lui Emil.
Când Emil a apărut, unul din fraţi l-a abordat şi l-a luat la întrebări că de ce s-a implicat în bătaia aplicată fratelui. În timp ce Emil dialoga cu Un Zaneţ, pe la spate, Cristian Maxim l-a pocnit în cap cu un par. Imediat şi Zaneţ l-a lovit din cealaltă parte. Emil a căzut la pământ, inconştient. Un alt ferate Zaneţ a venit şi l-a lovit din nou peste cap şi spate. Lovit în cap, cu creierii scoşi afară, Enil nu mai era conştient demult timp.
Din curte au ieşit în fugă băiatul şi fata Paula (foto 2) lui Emil, apoi a venit şi nevasta Teodora (foto 3). Emil era o legumă însângerată. Maxim şi fraţii Zaneţ, cu parii în mână, continuau să ameninţe. A fost sunat poliţistul Şerban, care a refuzat să se mai deplaseze la Şendreni, amânând totul pentru a doua zi, deşi Emil putea fi mort.
Salvarea venită l-a faţa locului, l-a dus pe Emil Enache la Botoşani şi de aici la Clinica de neuropsihiatrie Iaşi. De la loviturile primite omul a orbit şi are dificultăţi în vorbire şi mers.
A doua uzi, poliţistul Şerban a venit în Şendreni dar a fost aşteptat de Cristian Maxim, cel care l-a lovit primul pe Emil. Cu Maxim prins de după umeri, poliţistul Şerban a intrat în casa cetăţeanului Apostol, casă vecină cu locul unde s-a consumat bătaia.
Ce s-a discutat în casa lui Apostol, cei din familia Enache nu ştiu dar, după ce de la Botoşani a venit şi procurorul Domnica Crăciun Vartolomei au pozaînceput audierile. Tot în casa lui Apostol. Au fost audiate persoane, după cum susţin cei din familia Enache, care n-au fost la faţa locului şi n-aveau cum cunoaşte ce s-a întâmplat. Emil Enache, feciorul său care a văzut bătaia, n-au fost audiaţi. În final, procurorul a ajuns la concluzia că Emil Enache a fost bătut de feciorul familiei Apostol, un tânăr de vreo 16 ani, minor şi fără răspundere penală. Fraţii Zaneţ se laudă prin sat că cine la va sta-n cale vor păţi ca Emil, ei fiind prieteni cu poliţiştii şi procurorii. Aşa o fi oare?
Acum procesul este pe rol. Emil Enache, în calitate de parte vătămată, se judecă cu un minor. Orb, cu dificultăţi la mers şi vorbire, mai lipseşte ca judecătorii să constate că Emil este cel vinovat.
Am încercat în ancheta mea televizată să stau de vorbă cu nişte săteni. Când au auzit că-i vorba de fraţii Zaneţ au dat bir cu fugiţii. Teama de răzbunarea fraţilor Zaneţ este mai puternică decât credinţa în Dumnezeu de a spune drept anchetatorilor ce s-a întâmplat.
Ceva-mi spune că poliţistul Şerban este cel care a manipulat cercetarea iar procurorul Vartolomei a fost dusă în eroare de acest poliţist. Prea îşi fac de cap prin comună fraţii Zaneţ şi poliţistul Şerban nu aude şi nu vede nimic, cum nu vede nici comerţul ilegal al acestora cu telefoane sau comerţul cu produse nefiscalizate de la magazin.
Dacă de la primul scandal poliţistul lua măsuri cu fraţii Zaneţ, drama lui Emil nu mai avea loc. Poliţistul Şerban are o atitudine de miliţian. El se crede stăpânul cetăţenilor din comună şi nu în slujba acestora. De unde şi reacţiile sale violente în limbaj când i se fac observaţii îndreptăţite.
Ce se mai poate face în cazul lui Emil? Dacă ar avea un avocat bun şi cinstit, capabil să reziste ofertei fraţilor Zaneţ, acesta ar trebui să ceară judecătorilor scoaterea dosarului de pe rol, trimiterea lui la Parchet şi refacerea cercetărilor. Numai aşa se va putea face dreptate şi se va ajunge să fie pedepsiţi adevăraţii vinovaţi şi nu să fie judecat un copil minor.
Ioan Rotundu

P.S. Dacă timpul vă permite, vizionaţi reportajul de mai jos şi veţi putea trage şi singuri concluziile cuvenite.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Turistul grăbit
Gastronomie: Supă cremă de linte
Speriat de consecinţe, preşedintele Hollande vrea anularea impozitului de bogăţie
Victoria penalilor
Ioan Rotundu
Cronica unei nunţi a transhumanţei
Ioan Rotundu
Afacerile firmei RVG, strangulate la ele acasă
Primarii au descoperit că pomul lăudat de Ţurcanu este gol
Dar un detector de minciuni pentru cei de la Nova Apaseerv n-ar trebui?
Botoşani: Gura păcătosului Poirtariuc adevăr grăieşte
Una au cerut profesorii, alta le-a oferit Abramburica
Darabani: Primarul Aroşoaie a scăpat de-o piatră de moară
Eva Iova Simon: Veceu etnic
15% dintre romani generează 50% din PIB. Cine si cat produce?
Merkel se răzbună pe Ponta. România nu va intra în Schengen
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă