Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Publicitate
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
1953
De la 07 Ianuarie 2003
111041010

Editorial

Cartierul Luizoaia, cartierul sufocat de gunoaie şi ciuruit de izvoare

  • Ioan Rotundu
  • 9 March 2019, 20:12

Sâmbătă seară, în cadrul emisiunii de pe Tele’M Botoşani, Lumea lu+ Rotundu, am reprogramat la difuzare reportajul intitulat „Cu primarul după mine”, reportaj realizat în martie 2011 şi în care, împreună cu primarul de atunci Cătălin Flutur, am surprins starea oraşului ieşit de sub zăpezile iernii.
Tot sâmbătă, fiind o zi de primăvară frumoasă, m-am decis să trag o raită prin cartierul Luizoaia, să văd cum arată această parte a oraşului în prag de primăvară. În cartier am intrat prin strada 1 Mai, stradă ce se desprinde din cea a Împăratului Traian şi coboară spre râul Luizoaia pentru a se propti în strada Libertăţii. Prima parte a străzii este modernizată, cu trotuare dalate, de-o parte şi de alta strada fiind străjuită de vile elegante.
Totul este civilizat până în zona din care strada începe să coboare o pantă abruptă la poalele căreia curge râul Luizoaia. Mai exact, de la imobilul cu nr. 7 strada este un calvar pentru locuitorii din zonă. Îngustă de nu pot trece două autoturisme unul pe lângă celălalt, pietruită cu multe denivelări, cu o reţea de canalizare prost executată şi care face multe zile negre locatarilor, strada este un blestem al locului. Casele, în majoritate îmbătrânite, cu curţi în pantă şi ciuruite de izvoarele care apar peste noapte, se şubrezesc de la un an la altul.
Cetăţenii au tot cerut administraţiei municipiului să termine de modernizat strada, să refacă sistemul de canalizare, să conceapă un proiect de drenare a zonei ca izvoarele de suprafaţă să dispară. Eu au reclamat, ei au auzit! Administraţia municipalităţii a rămas şi continuă să rămână surdă.
Din colţul străzii Libertăţii se desprinde, prăvălindu-se spre apa râului, Aleea Ludovic Dauş. Această alele traversează râul Luizoaia şi urcă dealul în cartierul Cişmea, cunoscut şi cartierul ANL-urilor.
Spre sfârşitul mandatului, în anul 2012, primarul Cătălin Flutur începuse modernizarea străzii 1 Mai şi a acestei alei. Dacă modernizarea străzii 1 Mai s-a oprit la imobilul cu nr. 7, modernizarea aleii s-a oprit la podeţul de peste râu.
În cei 4 ani de mandat, primarul PSD Ovidiu Portariuc n-a continuat nici modernizarea străzii 1 Mai (foto), nici finalizarea aleii care este calea cea mai scurtă a locuitorilor din cartierul Cişmea spre zona centrală a oraşului. Din fotografia alăturată se poate observa partea modernizată de Flutur şi partea abandonată de Portariuc.
Drama celor care circulă pe această alee este primăvara şi toamna sau când plouă. Nevoiţi să coboare pe treptele nefinalizate, concave, în care se adună apa, piciorul pietonului calcă din băltoacă pozabăltoacă în băltoacă. Când vremea este bună şi pământul uscat, se merge pe alături de trepte. Pe terenul umed nu este posibil pentru că aluneci în fund, panta fiind extrem de abruptă.
La podeţul de peste râu, din Aleea Ludovic Dauş se desprinde strada Muşat Vodă. Locatarul din capătul străzii are animale. Furajele au fost depozitate pe domeniul public şi putrezesc acolo de ani de zile. Peste stradă, pe malul râului, se află un adevărat depozit de gunoaie. Gunoaie de grajd, menajere sau moloz din demolări. Zeama infectă se scurge în apa râului, cum se poate vedea şi din filmuleţul de mai jos. Comisarii de la Garda de Mediu n-au ochi să vadă pentru că ei nu calcă prin părţile mărginaşe ale oraşului, unde străzile sunt de pământ şi lipsite de canalizare. Se murdăresc pe pantofii de firmă.
În cartierul Luizoaia se pot vedea vile elegante dar şi construcţii de prost gust, nişte monstruozităţi arhitecturale. Firesc te întrebi: Cum naiba au obţinut autorizaţie de construcţie? Printre vile sunt casele vechi, locatarii deţinând animale sau având amenajare solarii. Gunoaiele sunt prezente din belşug, curţile neîntreţinute, prin jurul casei multe obiecte inutile, grămezi de fiare vechi şi moloz, mult moloz. Iar ca totul să fie năclăit, adică un amestec de gunoaie şi pământ, apa ţâşneşte din izvoare şi se infiltrează peste tot. Uneori izvoarele apar peste noapte în mijlocul odăii. Locatarul le înfundă dar ele apar din nou.
Din nefericire, locatarii acestui cartier ignorat de administraţia municipiului sunt de fapt victima luptei dintre consilierii municipali ai PSD şi primarul liberal Cătălin Flutur. Orice iniţiativă a primarului este blocată prin votul consilierilor PSD şi a celor doi viceprimari. Practic, Flutur este victima unei scene biblice. Cei doi viceprimari PSD sunt tâlharii iar consilierii PSD mulţimea evreilor dornici să-l vadă pe Iisus din Nazaret crucificat. Dorinţa evreilor de-al vedea pe Iisus crucificat a dus la naşterea unei noi religii consfinţită prin Noul Testament. Nu şi-au imaginat evreii că răstignindu-l pe Iisus îşi răstignesc de fapt religia lor fondată de Moise.
Social-democraţii care îl boicotează pe Flutur în speranţa că-l vor compromite în ochii botoşănenilor şi la anul nu-l vor mai vota primar nu realizează, precum hoarda de evrei să vadă curgând sângele iudeului Iisus, că de fapt îl victimizează şi-i ridică cota de popularitate. Drama este că din această luptă politică suferă cetăţenii unui cartier întreg, ceea ce nu pare să le pese social-democraţilor.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

BVancul săptămânii: Răzbunare perversă
Horoscopul săptămânii 4 - 10.03.2019
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 1.03.2019
Lumea lu Rotunu: Salba de sate
Botoşănenii au fost din nou batjocoriţi de consilierii PSD
Ioan Rotundu
MFP continuă si în luna martie emisiunile de titluri de stat pentru populaţie
Britanicii încep să se trezească la realitate.
Fără niciun pic de milă, Statele Unite le arată cum va fi viața lor după Brexit
Ultimatum pentru PSD. Dacă nu abrogă contrareforma din justiție,
va fi exclus din familia europeană
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 8.03.2019
Mesajul directorului Sanatoriului Podriga: Corupţia poate fi învinsă!
Ioan Rotundu
Ministrul Cuc vine la Botoşani pentru a ne oferi noi cucuri
Ioan Rotundu
Cadrele didactice de la Şcoala Hudeşti tac spăşite. Generalul Hârtie, o hârtie vopsită roşu
Ioan Rotundu
"Contribuabilii persoane juridice sunt invitaţi la sediile ANAF pentru a fi informaţi cu privire la schemele de ajutor de stat
Cuc a venit la Botoşani pentru a ne aminti de spusele sale de acum doi ani
Ioan Rotundu
Felicitare de 8 Martie din partea CLM şi Primăria Botoşami
Președintele Parlamentului European îi scrie ministrului Ciamba:
Kovesi este candidatul PE pentru șefia Parchetului European. Are toate calitățile pentru a face o treabă excelentă
LLumea lu' Rotundu: Cu primarul după mine
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă